Kovácshida Község Önkormányzat képviselő-testületének 8/2015.(VI.1.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 2/2015.(III.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 06. 01- 2015. 06. 01

Kovácshida Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 32. § (3) bekezdésében és 140/R. §-ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §


Kovácshida Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 2/2015.(III.01.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: 1.§ (2) A rendelet hatálya kiterjed Kovácshida község illetékességi területén életvitelszerűen élő, bejelentett lakcímmel rendelkező az Szt. 3. §-ában meghatározott személyekre.

2. §


Kovácshida Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 2/2015.(III.01.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 9. § helyébe a következő rendelkezés lép: A 9. § helyébe a következő rendelkezés lép: (1) A gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatás a szociálisan rászorult személy részére az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásainak csökkentése érdekében biztosítható természetbeni hozzájárulás.

(2) Gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatásban csak az a személy részesíthető, aki az Szt. 50. § (1) és (2) bekezdése alapján közgyógyellátásra nem jogosult.

(3) A gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatás kétféle módon nyújtható: havi rendszerességgel és rendkívüli, eseti jelleggel.

A rendelet az alábbi 9/A. §- al egészül ki:


(1) Gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatásra jogosult az az életvitelszerűen Kovácshida településen élő személy, a) akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem a mindenkori nyugdíjminimum 240 %-át, vagy

b) egyedül élő vagy gyermekét egyedül nevelő esetén a mindenkori nyugdíjminimum 255 %-át nem haladja meg, és

c) és gyógyszerköltsége legalább az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 20 %-át eléri.


(2) A havi rendszeres gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatás megállapításának további feltétele, hogy a kérelmező egészségi állapota alapján vélelmezhető legyen a c) pontban említett gyógyszerköltség tartósan, legalább 6 hónapig történő fennállása.


(3) Gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatásra az a személy jogosult, aki az Szt. 4.§ (4) b) pontjában meghatározott vagyonnal nem rendelkezik.

A rendelet az alábbi 9/B. §- al egészül ki:


(1) Rendszeres gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatás a jogosult számára kizárólag a személyes szükségletének kielégítéséhez havonta rendszeresen szedett gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök kiváltásához nyújtható.

(2) Rendkívüli gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatás a jogosult számára kizárólag a személyes szükségletének kielégítéséhez szükséges gyógyászati segédeszköz kiváltásához vagy akut betegséghez kötődő gyógyszer kiváltásához nyújtható számla ellenében.

A rendelet az alábbi 9/C. §- al egészül ki:


(1) A havi rendszeres gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatás mértéke az igazolt havi rendszeres gyógyszerköltség 100 %-a, de nem haladhatja meg a Rendelet 9/F.§ (2) bek-ben foglalt mértéket.

(2) Az rendkívüli gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatás mértéke az igazolt eseti gyógyszerköltség 100 %-a, de nem haladhatja meg a Rendelet 9/F.§ (3) bek-ben foglalt mértéket.

A rendelet az alábbi 9/D. §- al egészül ki:


(1) A havi rendszeres gyógyszerköltség igazolásához a háziorvos a rendszeres gyógyszerekről és gyógyászati segédeszközökről igazolást állít ki a Rendelet 3. mellékletének megfelelően, mely alapján a kérelmező által megkeresett gyógyszertár a havi költségeket igazolja.

(2) A rendkívüli gyógyszerkiadáshoz kötődő költséget a megkeresett gyógyszertár a felírt receptek alapján igazolja. Gyógyászati segédeszköz szükségessége esetén az eszközt kiadó szolgáltató egyedileg ad igazolást.

A rendelet az alábbi 9/E. §- al egészül ki:


(1) A gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatást a Rendelet 3. melléklete szerinti kérelem benyújtásával lehet kezdeményezni. A kérelem benyújtásakor nyilatkozni kell arról, hogy a megkeresett gyógyszertár számára az adatszolgáltatást a kérelmező engedélyezi. A kérelemhez mellékelni kell a) a 9/D. § szerinti igazolást, b) 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet 1. melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot is.

A rendelet az alábbi 9/F. §- al egészül ki:


(1) A rendszeres gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatást egy év időtartamra kell megállapítani. A kérelmezőt az ellátás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.

(2) A rendszeres gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatás havi összege a 12 000.-Ft-ot nem haladhatja meg és 1000.-Ft alatt támogatás nem állapítható meg.

(3) A rendkívüli gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatást alkalmanként kell megállapítani, a támogatás összege az éves szinten a 30 000.-Ft-ot nem haladhatja meg.

(4) A támogatást megállapító határozat kézhezvételét követően a megállapított gyógyszerköltség összegét a jogosult személy havonta utólag a kifizetést igazoló számla ellenében veheti át házipénztárból ügyfélfogadási időben a Kovácshidai Közös Önkormányzati Hivatalban (7847 Kovácshida, Fő utca 13.).

3. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.


Kovácshida, 2015. május 28.


     Küzdő-Ábrahám Edit                                                                        Ilosfai Péterné dr. Hatvani Edit

            polgármester                                                                                                jegyző


Kihirdetési záradék: A rendelet a mai napon kihirdetésre került.

Kovácshida, 2015. június 1.


                                                                                                              Ilosfai Péterné dr. Hatvani Edit

                                                                                                                                  jegyző