Kovácshida Község Önkormányzat képviselő-testületének 8/2020.(X.1.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról.

Hatályos: 2022. 11. 08

Kovácshida Község Önkormányzat képviselő-testületének 8/2020.(X.1.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról.

2022.11.08.

Kovácshida Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A képviselő-testület hozzájárulva a háztartások tüzelőanyag költségeihez évente egy alkalommal természetbeni ellátás formájában szociális célú tűzifát biztosít a 2. §, és a 3. §-ban meghatározottak szerint az életvitelszerűen a településen élő szociálisan rászoruló személyeknek.

2. § (1) A szociális célú tűzifa támogatás együttes mennyisége nem haladhatja meg a központi költségvetésből az önkormányzatra jutó összes mennyiséget.

(2) A szociális célú tűzifa támogatás megállapítása kérelemre történik. A kérelmekről a képviselő-testület határozattal dönt.

(3) Ezen rendeletben használt fogalmakra a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Részletes rendelkezések

3. § (1) A tűzifa támogatás során előnyben kell részesíteni azt a családot melynek tagja a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló törvény szerinti:

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult előnyt élvezzen

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család élvezzen előnyt

c) A képviselőtestület különös méltánylást érdemlő esetben a Gyvt. 18. § (1) bekezdés a) pontja, valamint a 67/A. § (1) bekezdése alapján rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőnek, hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családnak

d)1 a kérelmezőnek, aki az (1) bekezdés a) - c) pontja alapján nem jogosult ellátásra, kedvezményre, és jövedelme a 200.000.-Ft/hó/fő összeget nem haladja meg.

(2) Szociális tűzifa támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik

(3) A szociális célú tűzifa támogatás mennyisége háztartásonként legfeljebb 5 m3 lehet.

(4) Az önkormányzat a támogatásként megítélt mennyiségű szociális célú tűzifáért, és annak a háztartásokhoz történő eljuttatásáért a jogosultaktól ellenszolgáltatást nem kér.

4. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 3. §-ban meghatározott feltétel teljesülésétől az a személy, család,

a) azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával nem fűthető.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

5. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul.

(2) A támogatás iránti kérelmeket az erre rendszeresített nyomtatványon lehet benyújtani.

(3) A szociális célú tűzifa kérelmek elbírálásáról a képviselő-testület jogosult dönteni a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül.

(4)2

(5) A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja.

Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet 2020. október 01. napján lép hatályba.

1

A 3. § (1) bekezdés d) pontját a Kovácshida Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

Az 5. § (4) bekezdése a Kovácshida Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 2. §-a szerint módosított szöveg. Az 5. § (4) bekezdését a Kovácshida Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (XI. 7.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.