Kovácshida Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI.11.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2021. 06. 13

Kovácshida Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (VI. 11.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Kovácshida Község Önkormányzat Polgármestereként a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendeletben kihirdetett, és a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvénnyel meghosszabbított veszélyhelyzetben Kovácshida Község Önkormányzat Képviselő-testülete feladat és hatáskörében eljárva, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban Kat.tv.) 46. § (4) bekezdésnek felhatalmazása alapján, továbbá Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglalt jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában foglalt feladatkörben eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

1. § Kovácshida Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a közművelődési tevékenység szabályozása során arra törekszik, hogy megőrizze a község történeti, néprajzi hagyományait, kulturális értékeit, biztosítsa a helyi társadalom kulturális szükségleteinek kielégítését. Meghatározza a közművelődési feladatok ellátásának formáit, támogassa az önszerveződő közösségeket és így lehetőséget biztosítson a település polgárainak a közművelődéshez való jogának gyakorlására.

2. § Az Önkormányzat az alapelvek érvényesülésének biztosítása érdekében az alábbi célokat fogalmazza meg:

  • a) a közösségi művelődés színterének és infrastruktúrájának biztosítása,
  • b) a lakosság élet- és munkakörülményeinek javítása,
  • c) felnőttoktatás és iskolai rendszerű képzést kiegészítő, képességfejlesztő lehetőségek biztosítása, humánerőforrás-fejlesztés,
  • d) a település hagyományainak ápolása, a lokálpatriotizmus erősítése, a helyi értékek megőrzése,
  • e) a községünkben élő nemzetiségek számára a nemzetiségi lét, a kultúra értékeinek megőrzése, megismertetése, gazdagítása,
  • f) az ifjúság kulturális életének, művelődési kezdeményezéseinek támogatása. Az időskorú népesség közművelődési lehetőségeinek biztosítása, közösségi életének támogatása.
  • g) amatőr művészeti csoportok, műhelyek, alkotótáborok létesítése, a helyi alkotóművészek támogatása,
  • h) a település természeti, környezeti, kulturális, művészeti és tudományos közösségi értékeinek közismertté tétele, találkozók, fesztiválok, kiállítások rendezése, a kulturális turizmus támogatása,
  • i) a helyi kulturális nyilvánosság elősegítése a médiákban.
  • j) a kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése keretében az önkormányzat tevékenységi formái, különösen:
    • ja) a közművelődés és a helyi művészeti élet mecénásaival együttműködés kialakítása,
    • jb) kapcsolat építése a közművelődés megyei szervezeteivel.

3. § E rendelet hatálya kiterjed:

  • a) a helyi közművelődési tevékenységekben résztvevő, az Önkormányzat illetékességi területén életvitelszerűen tartózkodó magánszemélyekre,
  • b) az Önkormányzat közösségi színtereire (a továbbiakban: közösségi színtér)
  • c) az önkormányzati rendelet által szabályozott közművelődési megállapodással vagy más úton támogatott intézményekre, azok fenntartóira és működtetőire, (civil) szervezetekre, vállalkozásokra, gazdasági társaságokra, a közművelődési tevékenységek résztvevőire.

4. § (1) Az Önkormányzat a Kultv. 76. § (3) bekezdés a) pontjában szereplő művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása közművelődési alapszolgáltatást biztosítja a következők szerint:

  • a) a rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenység végzésének helyszínei:
    • aa) Művelődési Ház közösségi színtér (7847, Kovácshida, Fő utca 13.)
    • ab) Sportpálya
    • ac) Móricz Zs. u-i játszótér
  • b) a közösségi színtér díjmentes használatát,
  • c) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a község rendezvényeken.

(2) Az Önkormányzat a Művelődési Ház közösségi színtéren térítésmentesen helyiségek biztosításával elhelyezést biztosít: Szalántai Kötélugró Sportegyesület részére.

5. § Az Önkormányzat kiemelten támogatandó rendezvényei: Nőnap, Gyereknap, Falunap, Tökfaragás, Mikulás nap, Karácsonyváró

6. § Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatait a Kovácshida, Fő utca 13. szám alatti Közösségi Színtér (a továbbiakban: Művelődési Ház) működtetésével látja el.

7. § (1) Az Önkormányzat egyes közművelődési feladatainak ellátásában az alábbi intézményeket és szervezeteket vonhatja be:

  • a) az önkormányzat területén működő közművelődési célú társadalmi és civil szervezeteket, egyházi szervezeteket, nemzetiségi önkormányzatokat,
  • b) az önkormányzat területén működő közművelődési tevékenységkörű vállalkozásokat, gazdasági társaságokat.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésében szereplő szervezetekkel e rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására közművelődési és együttműködési megállapodást köthet.

(3) A településen működő civil szervezetek pénzbeli támogatásáról a képviselő-testület éves költségvetési rendeletében dönt.

(4) Az Önkormányzat közművelődési tevékenysége népszerűsítése, és mind szélesebb körben való terjesztése, valamint a településen élők folyamatos tájékoztatása érdekében az Önkormányzat Kovácshida Facebook oldalán biztosítja a lakosság részére.

8. § (1) A törvény és jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos alapítói, fenntartói és más jogköröket a képviselő-testület, illetve átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.

(2) A képviselő-testület

  • a) Meghatározza az általa határozattal kijelölt közösségi színtér feladatait, használati szabályait és működésük rendjét, ellenőrzi azok hatályosulását.
  • b) Meghatározza az Önkormányzat tárgyévi költségvetésében a közösségi színtér fenntartására elkülönített előirányzatot.
  • c) Jóváhagyja az éves közművelődési szolgáltatási tervet.
  • d) Ellátja a közösségi színterek fenntartásával, irányításával kapcsolatos más jogszabályokban meghatározott feladatokat.
  • e) A közösségi színterek fenntartójaként biztosítja, hogy a településen a lakosság önszerveződő közösségei megfelelő rendszerességgel és időtartamban vehessék igénybe szolgáltatásaikat.
  • f) Engedélyezi a közösségi színterek rendeletben meghatározott céloktól eltérő célra történő átmeneti igénybevételét.
  • g) Biztosítja a közösségi színterek fenntartásához szükséges szervezeti, személyi, tárgyi feltételeket.
  • h) Különös figyelmet fordít a közösségi színterekkel kapcsolatos tartalmi munkájára – különös tekintettel a kötelező feladatok ellátására – és éves beszámoló keretében értékeli azt.

(3) A polgármester közreműködésével kapcsolatos feladatok:

  • a) Közreműködik a könyvtári, levéltári, muzeális emlékek védelmével összefüggő közművelődési feladatok ellátásában, a közösségi kulturális hagyományok, művészeti önszerveződések és művészeti alkotómunkát szolgáló kulturális célok megvalósításában.
  • b) Ellenőrzi a közművelődési tárgyú képviselő-testületi döntések végrehajtását.
  • c) Ellenőrzi jelen önkormányzati rendelet hatályosulását, a legalább ötévenkénti felülvizsgálatát, részt vesz az önkormányzati rendeletben meghatározott feladatok végrehajtásának ellenőrzésében.
  • d) Javaslatot tesz a közművelődési feladatok ellátásának formáira, részt vesz a közművelődési célok meghatározásában.

9. § (1) Az Önkormányzat a közösségi színterek éves önkormányzati támogatásának mértékét a mindenkori költségvetési rendeletben határozza meg.

(2) Az Önkormányzat a kötelező önkormányzati közművelődési feladatok megvalósulásában résztvevő szervezetekkel önkormányzati feladatfinanszírozás esetén közművelődési megállapodást köthet.

(3) A közművelődési megállapodást a képviselő-testület határozattal hagyja jóvá.

(4) Közművelődési megállapodás megkötését a 7. § (1) bekezdésében felsorolt szervezet kezdeményezheti írásban a polgármesternél.

(5) Az önkormányzat közművelődési feladatai ellátása során a kulturális szolgáltatások mind szélesebb körben történő elérése érdekében a lakosság részére közművelődési tevékenysége körében díjmentes szolgáltatásokat biztosít.

(6) A kiemelten támogatandó rendezvények forrása az állami feladatfinanszírozás, az Önkormányzat mindenkori költségvetése, az abban meghatározott keretösszeg erejéig, valamint pályázatokon elnyert források.

(7) Nyilvános foglalkozások, alkalmi rendezvények idején a közösségi színteret (ideértve annak udvarát is) főszabály szerint bárki látogathatja, szolgáltatásait bárki térítésmentesen igénybe veheti. A használat egyéb módja, mértéke, díja külön határozatban kerül meghatározásra.

10. § (1) A közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet 12. § (1) bekezdése alapján a közművelődési feladatok ellátásához szükséges szakembereket az önkormányzati fenntartású közösségi színterek esetében a képviselő-testület biztosítja és azt a kötelezően ellátandó feladatokhoz igazodva az éves beszámolóval együtt áttekinti.

(2) Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény(továbbiakban: Kult. tv.) 78/H. (3) bekezdésében foglalt szakirányú végzettségű személy foglalkoztatásának biztosításáról gondoskodik.

(3) Az önkormányzat biztosítja a közösségi színtér előírt nyitva tartását, és az alapszolgáltatások ellátásához szükséges, a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet 4. §-ban előírt létesítményi feltételeket, valamint a megfelelő berendezéseket, technikai eszközöket.

11. § [1]

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


[1] A 11. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.