Drávacsepely Község Önkormányzat képviselő-testületének 7/2013.(VII.4.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyon gazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2013. 07. 05

Drávacsepely Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

7/2013.(VII.04.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyon gazdálkodás szabályairól



Drávacsepely Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 109. § (4) bekezdésében, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvtv.) 18. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



A rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya kiterjed

       a) Drávacsepely Község Önkormányzatára (a továbbiakban: önkormányzat),

       b) az önkormányzati vagyonkezelőire, hasznosítóira, használóira.



Az önkormányzat vagyona


2. § (1) Az önkormányzat vagyona a tulajdonából és a helyi önkormányzatot megillető vagyoni értékű jogokból áll, amelyek az önkormányzati feladatok és célok ellátását szolgálják.


(2) Az önkormányzat vagyona (továbbiakban: vagyon) törzsvagyonból és üzleti vagyonból áll. Az önkormányzat törzsvagyona forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes vagyon.



Az önkormányzat törzsvagyona


3. §  (1) A törzsvagyon közvetlenül a kötelező önkormányzati feladatkör ellátását, vagy hatáskör gyakorlását szolgálja.


(2) A törzsvagyont a többi vagyontárgytól elkülönítve kell nyilvántartani.


(3) Az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyona

     a) kizárólagos tulajdonban álló vagyonból, és

     b) nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű vagyonból áll.


(4) Az önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező nemzeti vagyonba tartoznak

      a)   helyi közutak és műtárgyaik,

b)az önkormányzat tulajdonában álló terek, parkok,

c)az önkormányzat tulajdonában álló – törvény rendelkezése alapján részére átadott – vizek, közcélú vízi létesítmények, ide nem értve a vízi közműveket.


(5) Az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonából nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak egy vagyonelemet sem minősít.

(6) Az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyona – a nemzeti vagyonról szóló törvény 6. § (2)-(3) bekezdésében és a 14. § (1) bekezdésben foglalt kivétellel -  nem idegeníthető el, vagyonkezelői jog, jogszabályon alapuló használati jog vagy szolgalom kivételével nem terhelhető, azon dologi jog vagy osztott tulajdon nem létesíthető.


(7) Az önkormányzat forgalomképtelen vagyonát a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.


4.§ (1) Korlátozottan forgalomképes törzsvagyon körébe tartoznak:

            a)   közművek és közmű jellegű létesítmények,

b)szociális, kulturális, oktatási, sport és egyéb intézmények, létesítmények,

c)középületek, műemlék vagy műemlék jellegű épületek,

d)védett természeti területek, erdők,

e)továbbá azon vagyonelemek, mely felett a rendelkezési jog gyakorlását jogszabály feltételhez köti.

(2) A korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak akkor idegeníthetők el, ha kihasználtságuk vagy fenntartásuk magas költsége miatt rendkívüli megterhelést jelentenének az önkormányzat számára.


(3) A korlátozottan forgalomképes vagyontárgyakra a tulajdonjog megtartása mellett vagyonkezelői jog, használati jog, szolgalom létesíthető.


(4) A korlátozottan forgalomképes vagyontárgyait a rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.


Üzleti vagyon


5. § (1) Az önkormányzat üzleti vagyona, mindaz a vagyon, amely nem tartozik az önkormányzat törzsvagyonába. Az önkormányzat vállalkozási tevékenysége a kötelező feladatainak ellátását nem veszélyeztetheti.


(2) Forgalomképes ingatlanokat a 3. számú melléklet tartalmazza

.


Vagyonkimutatás, a vagyon nyilvántartása


6. § (1) A vagyont annak értékét és változásait a tulajdonosi joggyakorló nyilvántartja. Az érték nyilvántartásáról el lehet tekinteni, ha az adott vagyontárgy értéke természeténél, jellegénél fogva nem állapítható meg. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a vagyon elsődleges rendeltetése szerinti közfeladat megjelölését is. A nyilvántartási adatok – a minősített adat védelméről szóló törvény szerinti minősített adat kivételével –nyilvánosak.


(2) Az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanvagyont és annak változásait az önkormányzatok tulajdonában lévő ingatlan nyilvántartási és adatszolgáltatási rendjéről szóló 147/1992.(XI.06.) Korm. rendelet szerint kataszterben kell nyilvántartani.


(3) A képviselő-testület részére a zárszámadáshoz csatolt – az Áht. 91. § (2) bekezdés c) pontjában meghatározott – vagyonkimutatás az önkormányzat és intézményei saját vagyonának adatait mutatja be.



Az önkormányzati vagyon kezelése


7. § (1) A vagyongazdálkodás során az önkormányzatot megilletik mindazok a jogok és terhelik mindazok a kötelezettségek, amelyek a tulajdonost megilletik, illetőleg terhelik. A tulajdonost megillető jogok gyakorlásáról és a kötelezettségek teljesítéséről a képviselőtestület rendelkezik.

(2) A vagyongazdálkodás során a vagyontárgyak hasznosítása nem veszélyeztetheti az önkormányzat kötelező feladatainak ellátását. Az önkormányzat csak olyan gazdálkodó szervezetben vehet részt, amelyben felelőssége nem haladja meg vagyoni hozzájárulásának mértékét.

(3) Nem önkormányzati feladat megoldását célzó vállalkozásban csak az önkormányzati feladatok ellátása során nélkülözhető vagyonnal lehet részt venni.



Az önkormányzati vagyon hasznosítása


8. § (1) Önkormányzati vagyon hasznosítására vonatkozó szerződés kizárólag csak természetes személlyel vagy átlátható szervezettel köthető. Önkormányzati vagyont ingyenesen kizárólag közfeladat ellátása céljából adható használatba, a közfeladat ellátásához szükséges mértékben.

(2) Önkormányzati vagyont hasznosítani, a hasznosítás jogát átengedni a legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet. Ez a rendelkezés nem vonatkozik arra az esetre, ha a hasznosítás az államháztartási körbe tartozó szervezet, illetve jogszabályban előírt állami, önkormányzati feladatot ellátó gazdálkodó szervezet javára történik.

(3) Az önkormányzati vagyon tulajdonjogát átruházni természetes személy vagy a nemzeti vagyonról szóló törvényben meghatározott, átlátható szervezet részére lehet. 1.000.000,- Ft értékhatár felett, csak versenyeztetés útján, összességében a legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.



Az önkormányzat kizárólagos gazdasági tevékenységei


9. § (1) Az önkormányzat  kizárólagos gazdasági tevékenységei a következők:

             a) a helyi közutak és műtárgyaik létrehozása és működtetése,

        b) a törzsvagyon részét képező helyi közművek létrehozása és működtetése,

        c) a törzsvagyon részét képező terek, parkok felszíne alatt építmény létrehozása és  

            működtetése,

f)a helyi önkormányzat kizárólagos tulajdonában – külön törvény rendelkezése alapján részére átadott – vizek, közcélú vízi létesítmények működtetése.


(2) Az önkormányzat a kizárólagos gazdasági tevékenységei gyakorlásának időleges jogát az Nvtv. 12. § (7)-(12) bekezdésében meghatározattak kivételével kizárólag koncesszió útján, külön törvényben szabályozott módon engedheti át.



A vagyon tulajdonjogának átruházása


10. § (1) Az önkormányzati vagyont értékesíteni természetes személy, vagy a Nvtv.-ben meghatározott átlátható szervezet részére a Nvtv.-ben meghatározott módon lehet.


(2) Nem lehet értékesíteni az önkormányzat forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképtelen törzsvagyonának körébe sorolt vagyont.


(3) Az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan értékesítése esetén – a Nvtv.-ben foglalt kivétellel – az államot minden más jogosultat megelőző elővásárlási jog illeti meg. Az elővásárlási jog gyakorlására külön törvényben meghatározott szerv – amennyiben törvény a nyilatkozattételi határidőre vonatkozóan eltérően nem rendelkezik – az átruházás valamennyi lényeges elemét tartalmazó ajánlat vagy az elővásárlási jog jogosultjával szemben még hatályba nem lépett a vagyon értékesítésére irányuló szerződés részére történő kézbesítéstől számított 30 napon belül nyilatkozik, hogy kíván-e élni az elővásárlási joggal az állam nevében.



Az önkormányzati vagyon ingyenes átruházása, követelés elengedése


11. §    (1) Önkormányzati vagyon tulajdonjogát ingyenesen átruházni csak törvényben meghatározott esetekben és módon – a nemzeti vagyonról szóló törvény 13-14. §–ban foglaltakra figyelemmel - lehet.

(2) Az önkormányzat és szerve csak törvényben meghatározott módon és esetben, valamint az alábbi esetekben mondhat le részben vagy egészben követeléséről:

a)csődegyezségi megállapodásban,

b)bírói egyezség keretében,

c)felszámolási eljárás során, ha a felszámoló által írásban adott nyilatkozat alapján az várhatóan nem térül meg,

d)a végrehajtás során nem, vagy csak részben térül meg,

e)ha a követelés igazoltan csak veszteséggel (aránytalan költségráfordítással) érvényesíthető,

f)kötelezettje nem lelhető fel, s ez dokumentumokkal hitelt érdemlően bizonyított.



A felajánlott vagyon elfogadása


12. §    (1) Ha a vagyonról az önkormányzat javára lemondtak, ezt a lemondásban megnevezett vagyonkezelő, vagy az önkormányzat költségvetési szerve elfogadhatja, feltéve, hogy képes az azzal járó kötelezettségek teljesítésére.

(2) Az önkormányzat részére felajánlott vagyon elfogadásához szükség van a képviselő-testület jóváhagyására.

Tulajdonosi jogok gyakorlása


13. § (1) A tulajdonosi jogokat az e rendeletben foglaltak szerint a képviselő-testület, illetve e rendeletben meghatározottak szerint és átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja. A képviselő-testület képviseletében, a polgármester jár el.


(2) Az önkormányzat gazdasági társaságban történő részvételéről, illetve a gazdasági társaságban történő vagyoni hozzájárulás elidegenítéséről a képviselő-testület dönt.


(3) Ingatlan tulajdonjogának megszerzése, illetve önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan értékesítése a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.


(4) Az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok szolgalmi és vezeték joggal, valamint használati joggal való megterheléséről, valamint ezzel összefüggő tulajdonosi hozzájárulás megadásáról, amennyiben ezen jogokkal történő megterheléséért fizetendő kártalanítása összege

            a) 200 ezer forintot meghaladja a képviselő-testület,

            b) 200 ezer forintot nem haladja meg, a polgármester dönt.


(5) Kivételesen , ellenszolgáltatás/kártalanítás nélkül lehet szolgalmi/vezetékjogot alapítani olyan közművezeték létesítése céljából, amelynek során a szolgáltató kötelező önkormányzati feladatot valósít meg.


(6) Az önkormányzat vagyonával kapcsolatos tulajdonosi jognyilatkozatok közül

a)  építési ügyekben –közművekkel való ellátás területén – a tulajdonosi hozzájárulás 

megadására,

b) az önkormányzat javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom, továbbá visszavásárlási jog törléséhez hozzájárulás megtételére a polgármester jogosult.


14. § Az önkormányzati ingó vagyon elidegenítéséről, hasznosításáról a képviselő-testület dönt.


Az önkormányzati vagyon forgalmi értékének meghatározása


15. § Az önkormányzati vagyon körébe tartozó vagyontárgy értékesítésére, apportálására és megterhelésére irányuló döntést megelőzően – kivéve az ingatlan bérbeadás útján történő hasznosítása esetét – az adott vagyontárgy forgalmi (piaci) értékét az alábbiak szerint kell meghatározni:

  1. ingatlan vagyon esetén forgalmi értékbecslés alapján,

b)ingó vagyon esetén értékbecslés alapján.




Záró rendelkezések


16. § Jelen rendelet alkalmazásakor az értelmező rendelkezések tekintetében az Nvtv. 3. §-ában foglaltak az irányadók.


(2) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(3) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg, hatályát veszti, az önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 12/2003.(IX.29.) önkormányzati rendelet, valamint az ezt módosító 17/2006.(XI.17.), 10/2012.(XII.11.) önkormányzati rendelet.


Drávacsepely, 2013. július 03.




                              Bónis Gyuláné                           Ilosfai Péterné dr. Hatvani Edit

                                polgármester                                                   jegyző




Záradék


E rendelet 2013. július 04. napján kihirdetésre került

                                                        





                                                                                                 Ilosfai Péterné dr. Hatvani Edit

                                                                                                                                          jegyző






















1. melléklet a 7 /2013. (VII.04.) önkormányzati rendelethez


A helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon azon része, amelyet a törvény kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló vagyonnak mínősít (Forgalomképtelen törzsvagyon)


Napló sorsz. Település       Helyr.szám     F.kép           Megnevezés                 Utca+hsz              Telj.ter.(m2)       Önk.%     Önk.tul (m2)

       40            Drávacsepely                35               1                Árok                                                       920                   100              920

       43            Drávacsepely                36               1                Közterület                                           6 795                   100           6 795

       24            Drávacsepely                42               1                Közút                                                  1 736                   100           1 736

       25            Drávacsepely                73               1                Közút                                                     193                   100              193

       26            Drávacsepely                74               1                Közút                                                  1 404                   100           1 404

       27            Drávacsepely                78               1                Közút                                                  1 473                   100           1 473    

       28            Drávacsepely                79               1                Közút                                                  2 967                   100           2 967

       41            Drávacsepely                125             1                Árok                                                      397                    100             397

       42            Drávacsepely                146             1                Árok                                                      865                    100             865

       44            Drávacsepely                161             1                Közterület                                          3 362                    100          3 362

       45            Drávacsepely                162             1                Közterület                                          3 437                    100          3 437

       50            Drávacsepely                03/2            1                Dögtér                                                   760                    100             760

        1             Drávacsepely                04               1                Önkormányzati út                                 565                    100             565

        2             Drávacsepely                09               1                Önkormányzati út                              2 959                    100          2 959

       29            Drávacsepely                010             1                Árok                                                   5 211                    100          5 211

         3            Drávacsepely                012             1                Önkormányzati út                              1 130                    100          1 130

         4            Drávacsepely                015/1          1                Önkormányzati út                              1 978                    100          1 978

         5            Drávacsepely                015/2          1                Önkormányzati út                                 649                    100             649

         6            Drávacsepely                027             1                Önkormányzati út                              1 234                    100          1 234

       30            Drávacsepely                032             1                Árok                                                      495                    100             495

         7            Drávacsepely                034             1                Önkormányzati út                            11 371                    100        11 371

         8            Drávacsepely                036             1                Önkormányzati út                              1 620                    100          1 620

         31          Drávacsepely                038             1                Árok                                                    3 526                    100        3 526

         32          Drávacsepely                040/1          1                Árok                                                       472                    100           472

           9          Drávacsepely                040/2          1                Önkormányzati út                               1 148                    100        1 148

        10           Drávacsepely                042             1                Önkormányzati út                               2 211                    100        2 211

        33           Drávacsepely                 048             1                Árok                                                    2 080                    100   2 080             

        34           Drávacsepely                049             1                Árok                                                   4 215                     100        4 215

        11           Drávacsepely                054/3           1                Önkormányzati út                                 480                      100          480

        12           Drávacsepely                054/16         1                Önkormányzati út                              1 614                      100       1 614

       13           Drávacsepely                055             1                Önkormányzati út                              7 476                      100       7 476

        14           Drávacsepely                059              1                Önkormányzati út                                 770                     100         770

        35           Drávacsepely                061              1                Árok                                                  1 169                       100      1 169

        15           Drávacsepely                062              1                Önkormányzati út                             1 166                       100      1 166

        16           Drávacsepely                063/2           1                Önkormányzati út                             3 384                       100      3 384

        17           Drávacsepely                064              1                Önkormányzati út                             1 933                       100                  1 933

        46           Drávacsepely                065              1                Közút                                                   800                      100                     800

        36           Drávacsepely               066              1                Árok                                                     401                       100          401

        37           Drávacsepely               071/1           1                Árok                                                  2 304                       100       2 304

        18           Drávacsepely               071/2           1                Önkormányzati út                                816                       100          816

        19           Drávacsepely               073              1                Önkormányzati út                             2 927                       100       2 927

        39           Drávacsepely               075              1                Árok                                                     828                       100         828

        20           Drávacsepely               076/2           1                Önkormányzati út                             1 058                       100      1 058

        21           Drávacsepely               077              1                Önkormányzati út                                392                       100         392

        47           Drávacsepely               078              1                Közút                                                2 475                       100      2 475

        38           Drávacsepely               081              1                Árok                                                  1 085                       100      1 085

        22           Drávacsepely               083              1                Önkormányzati út                             1 521                       100       1 521

        58           Drávacsepely               092/2           1                Temető                                             1 532                        100      1 532

        23           Drávacsepely               0100            1                Önkormányzati út                            5 805                        100      5 805

2. melléklet a 7/2013. (VII.04.) önkormányzati rendelethez



A helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon azon része, amelyet a törvény kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló vagyonnak mínősít (Korlátozottan forgalomképes törvény alapján)


Napló sorsz.   Település          Helyr.szám        F.kép           Megnevezés           Utca+hsz              Telj.ter.(m2)       Önk.%     Önk.tul (m2)

       60            Drávacsepely                67                  3                Kultúrház és orvosi r.                            561                  100             561

       59            Drávacsepely                69                  3                Polgármesteri Hivatal                            814                  100            814

       51            Drávacsepely                054/1             3                Túraállomás                                        1 500                  100         1 500

        





A helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon azon része, amelyet a törvény kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló vagyonnak mínősít (Korlátozottan forgalomképes helyi döntés alapján)


Napló sorsz.   Település          Helyr.szám        F.kép           Megnevezés           Utca+hsz              Telj.ter.(m2)       Önk.%     Önk.tul (m2)

       61            Drávacsepely                054/14           4                Gyep/legelő                                        9 793                  100          9 793

       62            Drávacsepely                054/18           4                Játszótér és sportpálya                        4 709                  100          4 709

      64             Drávacsepely                054/29           4                Sportpálya és játszótér                        3 132                  100          3 132










3. melléklet a 7/2013. (VII.04.) önkormányzati rendelethez




Forgalomképes üzleti vagyon


Napló sorsz. Település       Helyr.szám     F.kép           Megnevezés           Utca+hsz              Telj.ter.(m2)       Önk.%     Önk.tul (m2)

       53            Drávacsepely        142             5                Beépítetlen terület                                    605                     100             605

       54            Drávacsepely        152             5                Beépítetlen terület                                    918                     100             918

       55            Drávacsepely        0158/1        5                Beépítetlen terület                                 1 024                     100          1 024

       56            Drávacsepely        0158/2        5                Beépítetlen terület                                 1 018                     100          1 018

       48            Drávacsepely        074/5          5                Szántó                                                    9 865                    100          9 865

       49            Drávacsepely        074/7          5                Szántó                                                    7 966                    100          7 966


Mellékletek