Drávacsepely Község Önkormányzat képviselő-testületének 4/2015.(IV.24.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 2/2015.(III.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 04. 24- 2015. 04. 24

Drávacsepely Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 32. § (3) bekezdésében és 140/R. §-ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §


Drávacsepely Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 2/2015.(III.01.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 3. § (1) bekezdése az alábbi f), g) és h) ponttal egészül ki:


3.§ f) gyermekétkeztetéshez nyújtott települési támogatás,

      g) nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséhez, elszállításához nyújtott települési támogatás

2.§


4. § helyébe a következő rendelkezés lép:


4.§ (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások (villanyáram, víz-, gázfogyasztás, csatornahasználat, költsége viseléséhez havi települési támogatás nyújtható.

(2) Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át.

(3) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás havi összege

a) 5.000.-Ft, ha a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem 28.500.-Ft alatt van,

b) 3.500.-Ft, ha a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem 28.500.-Ft, és 42.750.-Ft között van,

c) 2.500.-Ft, ha a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem 42.750.-Ft, és 71.250.-Ft között van.

(4) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatást egy évre kell megállapítani.

(5) A kérelmezőt a lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg. (6) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(7) A (6) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(8) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet 1. melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot is.

Drávacsepely Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 2/2015.(III.01.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) az alábbi 5/A.§-al és 5/B.§-al egészül ki:


3. §


5/A.§ (1) Drávacsepely Község Önkormányzata – a család jövedelmi viszonyainak vizsgálata nélkül- gyermekétkeztetéshez nyújtott települési támogatást állapíthat meg annak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben nem részesülő (és arra nem is jogosult) óvodás, általános iskolás vagy középiskolás gyermeknek, aki szülőjével együtt életvitelszerűen Drávacsepely településen él.

(2) A gyermekétkeztetéshez nyújtott települési támogatást a Rendelet 4. mellékletét képező formanyomtatványon lehet kérelmezni, amelyhez csatolni kell a gyermekétkeztetés térítési díjának kifizetéséről kiállított számlát.

(3) A gyermekétkeztetés térítési díjáról kiállított számla egyenértékének 50%-át az önkormányzat a kérelmezőnek megtéríti.


5/B.§ Drávacsepely Község Önkormányzata – a család jövedelmi viszonyainak vizsgálata nélkül- nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséhez nyújtott települési támogatást biztosíthat annak az életvitelszerűen Drávacsepely településen élő személynek, aki azt a Rendelet 5. mellékletét képező formanyomtatványon kérelmezi és ahhoz a háztartási szennyvíz szippantás költségének kifizetését igazoló számlát csatolja. A megállapított támogatás az 1 illetve 2 személyes háztartásoknál évente 1 alkalommal, a 3 személyes illetve a feletti háztartásoknál évente 2 alkalommal kerülhet megállapításra úgy, hogy a kérelmező által csatolt, egy szippantás költségéről kiállított számla egyenértékét az önkormányzat a kérelmezőnek megtéríti. Az egy lakcímen együtt élő személyek a támogatás tekintetében egy háztartásnak minősülnek.

4.§


A 9. § helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) A gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatás a szociálisan rászorult személy részére az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásainak csökkentése érdekében biztosítható természetbeni hozzájárulás.

(2) Gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatásban csak az a személy részesíthető, aki az Szt. 50. § (1) és (2) bekezdése alapján közgyógyellátásra nem jogosult.

(3) A gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatás kétféle módon nyújtható: havi rendszerességgel és rendkívüli, eseti jelleggel.

A rendelet az alábbi 9/A. §- al egészül ki:


(1) Gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatásra jogosult az az életvitelszerűen Drávacsepely településen élő személy,

a) akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem a mindenkori nyugdíjminimum 150 %-át, vagy

b) egyedül élő vagy gyermekét egyedül nevelő esetén a mindenkori nyugdíjminimum 200 %-át nem haladja meg, és

c) és gyógyszerköltsége legalább az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 25 %-át eléri.

(2) A havi rendszeres gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatás megállapításának további feltétele, hogy a kérelmező egészségi állapota alapján vélelmezhető legyen a c) pontban említett gyógyszerköltség tartósan, legalább 6 hónapig történő fennállása.

(3) Gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatásra az a személy jogosult, aki az Szt. 4.§ (4) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyonnal nem rendelkezik.

A rendelet az alábbi 9/B. §- al egészül ki:


(1) Rendszeres gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatás a jogosult számára kizárólag a személyes szükségletének kielégítéséhez havonta rendszeresen szedett gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök kiváltásához nyújtható.

(2) Rendkívüli gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatás a jogosult számára kizárólag a személyes szükségletének kielégítéséhez szükséges gyógyászati segédeszköz kiváltásához vagy akut betegséghez kötődő gyógyszer kiváltásához nyújtható számla ellenében.

A rendelet az alábbi 9/C. §- al egészül ki:


(1) A havi rendszeres gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatás mértéke az igazolt havi rendszeres gyógyszerköltség 100 %-a, de nem haladhatja meg a Rendelet 9/F.§ (2) bek-ben foglalt mértéket.

(2) Az rendkívüli gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatás mértéke az igazolt eseti gyógyszerköltség 100 %-a, de nem haladhatja meg a Rendelet 9/F.§ (3) bek-ben foglalt mértéket.

A rendelet az alábbi 9/D. §- al egészül ki:


(1) A havi rendszeres gyógyszerköltség igazolásához a háziorvos a rendszeres gyógyszerekről és gyógyászati segédeszközökről igazolást állít ki a Rendelet 3. mellékletének megfelelően, mely alapján a kérelmező által megkeresett gyógyszertár a havi költségeket igazolja.

(2) A rendkívüli gyógyszerkiadáshoz kötődő költséget a megkeresett gyógyszertár a felírt receptek alapján igazolja. Gyógyászati segédeszköz szükségessége esetén az eszközt kiadó szolgáltató egyedileg ad igazolást.

A rendelet az alábbi 9/E. §- al egészül ki:


(1) A gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatást a Rendelet 3. melléklete szerinti kérelem benyújtásával lehet kezdeményezni. A kérelem benyújtásakor nyilatkozni kell arról, hogy a megkeresett gyógyszertár számára az adatszolgáltatást a kérelmező engedélyezi. A kérelemhez mellékelni kell a) a 9/D. § szerinti igazolást,

A rendelet az alábbi 9/F. §- al egészül ki:


(1) A rendszeres gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatást egy év időtartamra kell megállapítani.

(2) A rendszeres gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatás havi összege a 12 000.-Ft-ot nem haladhatja meg és 1000.-Ft alatt támogatás nem állapítható meg.

(3) A rendkívüli gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatást alkalmanként kell megállapítani, legfeljebb évi három alkalommal úgy, hogy alkalmanként a támogatás összege a 12 000.-Ft-ot nem haladhatja meg.

(4) A támogatást megállapító határozat kézhezvételét követően a megállapított gyógyszerköltség összegét a jogosult személy havonta utólag a kifizetést igazoló számla ellenében veheti át házipénztárból ügyfélfogadási időben a Kovácshidai Közös Önkormányzati Hivatalban (7847 Kovácshida, Fő utca 13.).

5.§


(1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.


Drávacsepely, 2015. április 22.


                         Bónis Gyuláné                                                                  Ilosfai Péterné dr. Hatvani Edit

                          polgármester                                                                                      jegyző


Kihirdetési záradék: A rendelet a mai napon kihirdetésre került.

Drávacsepely, 2015. április 24.


                                                                                                                 Ilosfai Péterné dr. Hatvani Edit

                                                                                                                                     jegyző