Drávaszerdahely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2008. (IV.18.) önkormányzati rendelete A közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról

Drávaszerdahely Községi Önkormányzat 8/2008.(IV. 18.) rendelete a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról. Egységes szerkezetben a 7/2013. (XI.20.) számú önkormányzati rendelettel.

Hatályos: 2008. 04. 18

Drávaszerdahely Községi Önkormányzat képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdés, a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 23. és 31. §, valamint a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 1. § (1) bekezdés alapján a következő rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések


1. §


A rendelet célja azon helyi szabályok megállapítása, amelyek környezetvédelmi, ellátási, közlekedésbiztonsági szempontok figyelembevételével határozzák meg a közterület használat szabályait, biztosítják a község köztisztaságával összefüggő feladatok eredményes ellátását, a köztisztasági szolgáltatás ellátásának és igénybevételének rendjét, az allergiát okozó gyomnövények visszaszorítását.

2. §


 A rendelet hatálya kiterjed a község közigazgatási területére, az ott lakó, ott tartózkodó, illetve ott székhellyel, telephellyel rendelkező természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiség nélküli szervezetekre egyaránt.

3. §


A környezeti kultúra fenntartása mindenkinek elsőrendű érdeke, ezért a köztisztaság megőrzésében mindenki köteles hathatósan közreműködni, a települési környezet szennyeződését, fertőzését eredményező tevékenységtől, magatartástól tartózkodni.

Ingatlanok és közterületek tisztántartása


4. §


  1. Az egyes ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosa, haszonélvezője (a továbbiakban együtt: tulajdonos), másnak a használatában lévő ingatlanok, ingatlanrészek, helyiségek tisztántartásáról pedig a használó, a bérleti jogviszonyból származó kötelezettsége szerint a bérlő (a továbbiakban együtt: használó) köteles gondoskodni.


(2) A tulajdonos, használó köteles belterületi ingatlanát az allergiát okozó gyomnövényektől mentesen tartani. Az allergiát okozó gyomnövény – különösképpen virágzás előtti – irtásáról vegetációjának alakulásától függően, a szükséges gyakorisággal gondoskodni kell.


(3) Az ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni:


a.) az ingatlan előtti járdaszakasz 2 méteres párhuzamos vonalában fásszárú növény nem helyezhető és ültethető, a járdán lévő hó eltakarításáról és a járda síkosság mentességéről,

b.) az ingatlanról közterületre kinyúló ágak megfelelő nyeséséről.


(4) Az ingatlan tulajdonosa, használója köteles az ingatlan előtti, úttestig terjedő egész területsávon lévő, a közcélú kisfeszültségű villamosvezeték biztonsági övezetét (a vezetőtől mért 1 m távolság) megközelítő fák szervezett gallyazásában közreműködni.

5. §


A mezőgazdasági ingatlant használó kötelessége a használatában lévő területen a gyomnövények irtása, a növényvédelmi munkák elvégzése a lakott területen kívüli dűlőutak, határmezsgyék és árokpartok tisztántartása.

6. §


Az önkormányzat gondoskodik

a.) – területen lévő tömegközlekedési eszközök váróhelyisége, várakozóhelye, járdaszigete

- a középületek előtti járdaszakasz, és ezen kívül az úttestig terjedő egész területsáv, a középület előtti nyílt árok és ennek műtárgyai, a játszótér

rendszeres tisztántartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, a zöldterület gondozásáról, a folyamatos nyírásáról, a járdán lévő hó eltakarításáról és a járda síkosság mentességéről, az ott keletkezett hulladék eltávolításáról, a közterületek zöldfelületeinek folyamatos nyírásáról,

b.) a közterületen lévő, a közcélú kisfeszültségű villamosvezeték biztonsági övezetét megközelítő fák gallyazásának megszervezéséről.

c.) a lakossági igények alapján a magántulajdonban lévő ingatlanokon történő bozótvágásról és fűnyírásról, melyért lakosok kötelesek Önkormányzat részére jelen rendelet 1. számú függelékében meghatározott önköltségi árat megfizetni.

A köztisztasággal összefüggő egyéb rendelkezések


7. §


(1) Magán- és közterületek beszennyezése tilos. Ezeken a területeken szemetet, hulladékot, szennyező- vagy egészségre ártalmas anyagokat kiönteni, elszórni vagy eldobni nem szabad.


(2) Szemetet és hulladékot csak az erre a célra rendszeresített tárolóeszközben, szennyvizet gyűjtőaknában lehet elhelyezni.


(3) A tisztántartással és a keletkező hulladék kezelésével összefüggésben tilos:

a.) a helyiségek és területek feltakarításából keletkező szennyeződést, szemetet, a háztartási hulladékot másnak az ingatlanára vagy közterületre elhelyezni,

b.) a szennyvizet, trágyalét közterületre, árokba, vízfolyásba vagy másnak az ingatlanára kiengedni, elvezetni.

8. §


(1) Mindennemű anyag szállításánál ügyelni kell arra, hogy a közterület be ne szennyeződjék. Ha a szállítmány fel- vagy lerakásánál, vagy szállítás alatt a közterület beszennyeződik, a szállító köteles azt – a fel- vagy lerakás után – illetve a szállítás során nyomban feltakarítani.


 (2)A közútra és a kiépített önkormányzati útra felhordott sarat annak okozója köteles az útról azonnal eltávolítani.


(3) Az önkormányzati földes utakat mindenki gondosan köteles használni, annak állapotát, használhatóságát megóvni, a benne okozott kárt (pl. fel- illetve rászántás, mély nyom stb.) saját költségén kijavíttatni.

9. §


Alkalmi szabadtéri (szórakoztató, kulturális, sport és egyéb) rendezvények idejére és helyszínére a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú hulladékgyűjtő edényzet és illemhely biztosításáról, továbbá a rendezvény alatt és azt követően a használattal érintett terület közvetlen környezetének tisztántartásáról.

10. §


(1) A közterület fokozott védelméhez fontos társadalmi érdek fűződik. Ezért azt csak rendeltetésének megfelelően szabad használni. Tilos a közterület felszerelési és berendezési tárgyainak beszennyezése, rongálása, a kultúrnövények rongálása, csonkítása, leszakítása.


  1. Fákon, közterületeken álló építményeken, épületek falán, kerítéseken – a rendeltetésszerűen hirdetésre szolgáló berendezések kivételével – hirdetményt, falragaszt vagy reklámot elhelyezni tilos.


  1. A község közterületén környezetre káros anyaggal járművet mosni tilos, vagy más olyan tevékenységet végezni, amely szennyeződést okoz. A lakóházhoz tartozó udvarban ilyen munkákat úgy kell végezni, hogy a szennyeződés utcára ne kerüljön.

11. §


Ebek által közterületen okozott szennyeződés eltakarításáról az eb sétáltatója haladéktalanul köteles gondoskodni.

A közterület használata


   12. §


(1) A közterületet elfoglalni, a rendeltetésétől eltérően használni a képviselő-testület engedélyével lehet.


(2) A képviselő-testület engedélyezési jogát a polgármesterre ruházza. A polgármester döntése ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül a képviselő-testülethez lehet fellebbezni. A fellebbezést a döntéshozónál kell benyújtani, aki azt a képviselő-testület következő ülése elé terjeszti.


(3) Amennyiben a polgármester a kérelemnek helyt ad, egyszerűsített határozat hozható.

[1] A közterület filmforgatási célú használata

13. §

(1)A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (Továbbiakban: mozgóképről szóló törvény) szerint filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a közterület filmforgatási célú használatához kapcsolódó részletes szabályokról szóló 205/2013. (VI. 14.) Korm. rendelet szabályait az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2)A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, mozgóképről szóló törvényben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3)Közterület-használati engedélyt kell beszerezni olyan film-vagy televízió felvétel készítéséhez, amely jelentős mértékben korlátozza a közterület használatát és legalább az 1 óra időtartamot meghaladja.

(4)A filmforgatás célú közterület-használat a 30 napot nem haladhatja meg, ezen időtartam indokolt esetben egy alkalommal meghosszabbítható.

(5)Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá. A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat. Ettől eltérő használat csak különösen indokolt esetben engedélyezhető.

(6)A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(7)A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj megállapítására a mozgóképről szóló törvény 3. melléklete szerinti díjtáblázat rendelkezései az irányadóak.

(8)Díj megfizetése alóli mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

(9)Községpolitikai érdekből díjkedvezmény adható, melynek mértéke legfeljebb az (1) bekezdésben hivatkozott táblázat szerinti díjtáblázat 50%-a..

(10)Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület használathoz az Ör. szerinti közterület-használati engedély szükséges.

(11)A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(12)A filmforgatás céljából történő közterület-használat során a használó az alábbi egyéb feltételeket köteles betartani:

a)a használat teljes időtartama alatt köteles a használt közterület tisztán és rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni,

b)zöldterületet köteles kíméletesen használni,

c)a használat megszűnését követően a területet eredeti állapotával legalább egyenértékűen helyreállítani, az esetlegesen okozott környezetszennyezést megszüntetni, a területet kiürített állapotban az önkormányzat részére visszaadni.

(13)Amennyiben a mozgóképről szóló törvény szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés áll fenn, akkor a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.



[1] Módosította a 7/2013 (XI.20.) számú önkormányzati rendelet.

[1]14. §


  1. Az e rendeletben foglalt szabályok betartásának ellenőrzéséről a körjegyző – a körjegyzőség útján – gondoskodik.


(2) A közterületek és ingatlanok rendje, a település tisztasága elleni szabálysértést követ el, és – amennyiben súlyosabb cselekmény nem valósul meg – 30.000.-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki az e rendelet 4.-5. §, 7-11. §, 12. § (1) rendelkezéseit megszegi, kijátssza, vagy a tiltó rendelkezéseket nem tartja be.



E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.


Drávaszerdahely, 2008. április 17.






Alpár György                                                            dr. Bárkányi Beáta

polgármester                                                                      körjegyző





Záradék:


E rendelet 2008. április 18.-án kihirdetésre került.


Drávaszerdahely, 2008. április 18.


                                                                                              dr. Bárkányi Beáta

                                                                                                körjegyző



Egységes szerkezetbe foglalva: 2013. november 21.


                                                                                              Dr. Bíró Károly

                                                                                              címzetes főjegyző



[1] Módosította a 7/2013 (XI.20.) számú önkormányzati rendelet.