Drávaszerdahely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2009. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

a települési szilárd hulladék elszállításáról

Hatályos: 2010. 01. 01- 2024. 03. 12

Drávaszerdahely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2009. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

a települési szilárd hulladék elszállításáról1

2010.01.01.

Drávaszerdahely község képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében és a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 23. § – ában kapott felhatalmazás alapján a települési szilárd hulladék szállításáról az alábbi rendeletet alkotja.

1. § (1) A rendelet célja, hogy Drávaszerdahely község közigazgatási területén tisztaságot fenntartsa.

(2) A rendelet hatálya a község közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, illetve tevékenységet folytató magánszemélyekre, jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre egyaránt kiterjed.

(3) A település egész területén a szervezett szemészállításról az önkormányzat gondoskodik.

2. § (1) Az önkormányzat közigazgatási területén települési hulladék összegyűjtése, elszállítása és ártalommentes elhelyezése az önkormányzat által szervezett – Pécs, Siklósi út 52. szám alatti székhellyel rendelkező „Dél-Kom” Dél-dunántúli Kommunális Szolgáltató Kft. által végzett – köztisztasági közszolgáltatás útján történik. Közszolgálati szerződés alapja pályázat. Az összegyűjtött szilárd hulladék ártalmatlanítása és elhelyezése a Görcsöny, Szigetvár hulladéklerakó, vagy más,környezetvédelmi, működési engedéllyel rendelkező hulladéklerakó helyen történik.

(2) A szolgáltató a háztartási hulladék elszállítását az önkormányzattal kötött szerződés sze-rinti gyakorisággal – hetente egyszer– zártrendszerű kukás-autóval végzi.

(3) Lomtalanításra évente kettő alkalommal kerül sor a polgármesteri hivatal és a szolgáltatást végző szerv között egyeztetett időpontban, amelyről a lakosságot előzetesen tájékoztatni kell.

(4) A szolgáltató és az ingatlan használója, illetve tulajdonosa között a közszolgálati szerződés ráutaló magatartásával ( a szolgáltatás igénybevételével) jön létre. A szolgáltató az ingatlan tulajdonosával szemben a teljesítést csak jogszabályban illetve a jelen rendeletben meghatározott esetekben szüneteltetheti, illetőleg korlátozhatja. A szolgáltató a rendszeres szemétszállításba bevont valamennyi ingatlantulajdonos tekintetében rendszeres köteles teljesíteni.

(5) Ha teljesítés a szolgáltató hibájából marad el, köteles a szemetet a következő munkanapon elszállítani.

3. § (1) Az ingatlan használója, illetve tulajdonosa a hulladékot köteles bármilyen edényben, vagy megfelelő teherbírású műanyagzsákban az ingatlan előtt elhelyezni, oly módon, hogy az elszállítható legyen.

(2) Minden szállítás alkalmával maximálisan 1 db 110 literes szabványméretű kukának meg-felelő fedhető gyűjtőedény és 2 db műanyag zsák helyezhető el az ingatlan előtt. A gyűjtőedények, illetve a műanyag zsákok ürítése a szolgáltatást végző feladata.

(3) A keletkező szemét mennyiségének megfelelő számú fedhető szemétgyűjtő edény és mű-anyag zsák beszerzése, pótlása, javítása, tisztántartása, fertőtlenítése a tulajdonos, illetve használó kötelessége.

(4) Szemetet felhalmozni nem szabad, azt a megadott szemétszállítási napon elszállítást céljá- ból a szolgáltatást végző szerv rendelkezésére kell bocsátani.

(5) A szemétgyűjtő edénybe nem szabad mérgező, robbanó, folyékony vagy egyéb olyan anyagokat elhelyezni, amely veszélyezteti a szolgáltatást végző dolgozók testi épségét és egészségét vagy a szállítójárműben rongálódást okozhat.

(6) Ha a szolgáltatást végző szerv dolgozója azt észleli, hogy gyűjtőedénybe vagy műanyag-zsákba olyan tárgyakat helyeztek el, amely nem minősül szállítható szemétnek, valamint ha a nyesedék átmérője a 2 cm-t, kötegelése a 70x40 cm-t meghaladja, annak szállítását megtagadhatja.

(7) A szolgáltatást végző dolgozóknak a gyűjtőedények megrongálása nélkül kell a szemét-szállítással kapcsolatos feladatokat ellátni.

4. § (1) A szemétszállítási szolgáltatásért a szolgáltatási díjat Drávaszerdahely község Önkormányzata fizeti.

(2) A szolgáltatás ellátásáért a szolgáltatót megillető díjat a Képviselő-testület állapítja meg, a szolgáltatást végző vállalkozóval történt egyeztetést követően.

(3) A szolgáltatási díj mértéke 2010. évben 39.000,-Ft + áfa/hó.

5. § (1) Az egyéb – nem háztartási szemét – összegyűjtéséről és saját költségen történő elszállítá- sáról annak kell gondoskodni, akinél az keletkezett.

(2) A szolgáltatási szerződésben meghatározott jogi személyekkel, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekkel az egyéb – nem háztartási – szemét elszállítására a szolgáltatást végző szerv külön megállapodást köthet. Aki a szolgáltatást végzővel szerződést nem köt, arra az önkormányzattal kötött megállapodás az irányadó.

(3) Az egyéb - nem háztartási – szemét gyűjtésére szolgáló tartályok beszerzése, javítása, pót-lása, elhelyezése, tisztántartása és fertőtlenítése azt terheli, akinél a szemét keletkezik.

(4) A vegyes ( részben lakás, részben egyéb) célra szolgáló épületekben keletkezett egyéb - nem háztartási – szemét gyűjtésére szolgáló gyűjtőedényeket, műanyag zsákokat általában a tulajdonos, használó által biztosított helyen, a háztartási szemétgyűjtő tartályokkal együtt kell elhelyezni.

(5) Akinél rothadó vagy bűzös szemét, hulladék keletkezik, annak elszállításáról és meg sem-misítéséről haladéktalanul gondoskodni kell.

6. §

Záró rendelkezések

(1) E rendelet 2010. január 1-én lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti az 6/2002.(XI.29.) számú önkormányzati rendelet, valamint az ezt módosító 14/2008.(XII. 30.) önkormányzati rendelet
(2) A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.
1

Az önkormányzati rendeletet a Drávaszerdahely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 12.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte 2024. március 13. napjával.