Drávaszerdahely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2010. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

HELYI TERMÉSZETI EMLÉK VÉDETTÉ NYILVÁNÍTÁSÁRÓL

Hatályos: 2010. 12. 15

Drávaszerdahely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2010. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

HELYI TERMÉSZETI EMLÉK VÉDETTÉ NYILVÁNÍTÁSÁRÓL

2010.12.15.

Drávaszerdahely Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. 16. § (1) bekezdésében, továbbá a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. tv. 24. § (1) bekezdés b./ pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A képviselő-testület a drávaszerdahelyi ingatlan-nyilvántartásban 02/3. hrsz. alatt felvett, a tulajdonában álló „gyep” művelési ágú ingatlanon található „tölgyfá”-kat (Leccinum quercinum) természeti emléket védetté nyilvánítja.

A védetté nyilvánítás célja

2. § A védetté nyilvánítás célja a természeti emlék károsodásának megelőzése, elhárítása a jelen és jövő nemzedék számára történő megőrzése.

3. § A védelem alá vont természeti emléket „Védett fa” feliratú táblával kell ellátni.

4. § A védett természeti emlékek egészségi állapotának megőrzése érdekében végzendő munkálatok

1) A fellépő növényi és állati kártevők elleni megelőző védelem biztosítása (permetezés)
2) A száraz ágrészek gondos időbeni eltávolítása, faseb-lekezelés.
3) A megfelelő növőtér – és a lombkoronának megfelelő földterület – állandó gyommentességének biztosítása.
4) A védett természeti emlék termőterülete védőövezetnek tekintendő. A védőövezet a törzs és a lombkorona széle által meghatározott terület függőleges vetülete körben 2 méterrel megnövelve.
5) A védőövezeten belül tilos a talajt burkolattal fedni. Amennyiben a védőövezeten belül már létezik burkolat, úgy a védőövezet betartása annak felújításakor érvényes.
Természetvédelmi hatósági jogkörök

5. § 1) A védelem alá vont természeti emlékekkel kapcsolatos első fokú természetvédelmi hatósági jogkört a jegyző gyakorolja.

2) A jegyző engedélye szükséges a védett egyed természetes állapotának megváltoztatásához, kivágásához.
3) A jegyző korlátozhatja, felfüggesztheti vagy megtilthatja a védett természeti emléket és annak termőhelyét károsító vagy súlyosan veszélyeztető tevékenységet.

6. § 1) A védelem alá vont emlék megóvásáról, fenntartásáról, helyreállításáról az önkormányzat és a tulajdonos közösen gondoskodik.

2) A tulajdonos köteles kártérítés nélkül tűrni a jegyzőnek a védett természeti emlék oltalma, így különösen annak megközelítését, őrzését állapotának ellenőrzését és a megkülönböztető tábla elhelyezését.
3) A tulajdonos köteles tűrni, hogy a természetvédelmi hatóság a természeti emlék oltalma érdekében ingatlanát időszakosan használja, de csak olyan mértékben, hogy az a tulajdonos jogainak gyakorlását, a temető rendjét ne zavarja.
4) Az ingatlan mindenkori tulajdonosa köteles tűrni védetté nyilvánítás ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzését.

7. § Tilos minden olyan tevékenység folytatása, amely a védelem alá vont természeti emlék állapotát közvetlen vagy közvetett módon a természetvédelmi célokkal ellentétesen megváltoztatja, vagy veszélyezteti. Gondoskodni kell a védett természeti emlék fennmaradásához szükséges természeti feltételek, így többek között a talajviszonyok és a vízháztartás megőrzéséről.

Szabálysértés

8. § Szabálysértést követ el és 30 ezer Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki jelen rendelet 4. § (5) bekezdésében, 7. §-ban írt szabályokat megsérti.

Záró rendelkezés

9. § E rendelet kihirdetése napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.