Drávaszerdahely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (XI. 20.) önkormányzati rendelete

A közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 11. 21- 2013. 11. 21

Drávaszerdahely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (XI. 20.) önkormányzati rendelete

A közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló önkormányzati rendelet módosításáról

2013.11.21.

Drávaszerdahely Község Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdés, valamint a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdés felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 8./2008. (VI. 18.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban Ör.) az alábbiak szerint módosítja:

1. §

.

Az Ör. 13. §-a az alábbiakra módosul:
A közterület filmforgatási célú használata

„13. § (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (Továbbiakban: mozgóképről szóló törvény) szerint filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a közterület filmforgatási célú használatához kapcsolódó részletes szabályokról szóló 205/2013. (VI. 14.) Korm. rendelet szabályait az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, mozgóképről szóló törvényben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni olyan film-vagy televízió felvétel készítéséhez, amely jelentős mértékben korlátozza a közterület használatát és legalább az 1 óra időtartamot meghaladja.

(4) A filmforgatás célú közterület-használat a 30 napot nem haladhatja meg, ezen időtartam indokolt esetben egy alkalommal meghosszabbítható.

(5) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá. A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat. Ettől eltérő használat csak különösen indokolt esetben engedélyezhető.

(6) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(7) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj megállapítására a mozgóképről szóló törvény 3. melléklete szerinti díjtáblázat rendelkezései az irányadóak.

(8) Díj megfizetése alóli mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

(9) Községpolitikai érdekből díjkedvezmény adható, melynek mértéke legfeljebb az (1) bekezdésben hivatkozott táblázat szerinti díjtáblázat 50%-a..

(10) Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület használathoz az Ör. szerinti közterület-használati engedély szükséges.

(11) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(12) A filmforgatás céljából történő közterület-használat során a használó az alábbi egyéb feltételeket köteles betartani:

a) a használat teljes időtartama alatt köteles a használt közterület tisztán és rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni,

b) zöldterületet köteles kíméletesen használni,

c) a használat megszűnését követően a területet eredeti állapotával legalább egyenértékűen helyreállítani, az esetlegesen okozott környezetszennyezést megszüntetni, a területet kiürített állapotban az önkormányzat részére visszaadni.

(13) Amennyiben a mozgóképről szóló törvény szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés áll fenn, akkor a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.”

2. §

.

Az Ör. 14. §-a kiegészül az Ör. korábban 13. §-ban található Záró rendelkezésekkel.

Záró rendelkezések

3. §

.

Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és hatálybalépését követő napon hatályát veszti.