Drávaszerdahely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2016. (II.18.) önkormányzati rendelete

A helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról.

Hatályos: 2016. 02. 18- 2017. 10. 30

Drávaszerdahely Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 35. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) d.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a képviselők tiszteletdíjáról a következőket rendeli el:

I.

Fejezet


Általános rendelkezések

1. §


(1) A rendelet hatálya Drávaszerdahely Községi Önkormányzat Képviselő-testületének tagjaira (továbbiakban: képviselők) terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a polgármesterre és az alpolgármesterre.

2.§.


(1) A Képviselő-testület az 1. § (1) bekezdésben megnevezett személyek részére jelen rendeletben foglalt keretek között tiszteletdíjat állapít meg.

(2) Az e rendelet szerinti jogosultak a megbízatásuk keletkezése napjától a megbízatásuk megszűnése napjáig jogosultak az e rendelet szerinti tiszteletdíjra.

II.

Fejezet


Tiszteletdíj mértéke, folyósításának szabályai

3.§.


A képviselői tiszteletdíj – alapdíj - mértéke: 33.000,- Ft/hó

4.§.


(1) A tiszteletdíj elszámolásáról és kifizetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A tiszteletdíjat a tárgyhót követ hónap 10. napjáig kell a jogosult részére átutalással kifizetni.

(3) Az önkormányzati képviselő:

  1.  tiszteletdíjáról írásban lemondhat,
  2.  tiszteletdíja közterhekkel csökkentett összegét önkormányzati intézmény, civil szervezet részére, működésének segítésére felajánlhatja.

(4) A tiszteletdíjról történő lemondást tartalmazó írásbeli nyilatkozatot a polgármesterhez kell benyújtani minden évben legkésőbb a költségvetési rendelet tervezetének beterjesztéséig.

(5) Ha a képviselő a megállapított tiszteletdíjról írásbeli nyilatkozatában lemond, annak tartalmaznia kell:

  1. mely időszakra járó tiszteletdíjról kíván lemondani, (egy hó, egy alkalom, határozott időtartam vagy visszavonásig érvényes)
  2. a lemondás a tiszteletdíj teljes összegére vagy meghatározott hányadára vonatkozik,
  3. a nyilatkozatban meghatározott időszakra járó tiszteletdíj összege mely célra kerüljön felhasználásra.

5.§.


(1) A képviselő-testület üléseiről igazoltan csak legkésőbb az ülés napján 12 óráig szóban vagy írásban a polgármesternek történő bejelentés alapján, orvosi igazolás alapján lehet távol maradni. Igazolt távollétnek számít, ha a tiszteletdíjra jogosult több napon át igazolt betegsége miatt nem tud részt venni az ülésen.

(2) Igazolatlan hiányzásnak számít, ha a képviselő a testületi ülés közben indoklás vagy a polgármesternek történő előzetes bejelentés nélkül véglegesen távozik az ülésről.

(3) A Mötv-ben, illetve az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendeletében meghatározott kötelezettségeit megszegő önkormányzati képviselő megállapított tiszteletdíját, természetbeni juttatását a képviselő-testület határozattal legfeljebb 12 hónap időtartamra csökkentheti vagy megvonhatja. Ismételt kötelezettségszegés esetén a csökkentés vagy megvonás újra alkalmazható.

III.

Fejezet


Záró rendelkezés

6. §.


(1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba azzal, hogy a tiszteletdíj jelen rendelettel megállapított mértékét 2016. március 01. napjától kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti " a képviselők tiszteletdíjáról és működési feltételek biztosításáról" szóló 6./2010. (X.13.) sz. önkormányzati rendelet.

Jelen rendeletet Drávaszerdahely Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a 2016. február 15. napi képviselő-testületi ülésén tárgyalta és fogadta el.



Drávaszerdahely, 2016. február 18.



………………………                                                                          …………………………

Alpár György Zoltán                                                                           Dr. Markovics Boglárka

polgármester                                                                                        jegyző


A rendelet kihirdetve: 2016. február 18.

                       Dr. Markovics Boglárka

jegyző