Drávaszerdahely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2017. (V.3.) önkormányzati rendelete

Drávaszerdahely Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2017. (V. 03.) számú rendelete A házasságkötés létesítésének hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díj mértékéről.

Hatályos: 2017. 05. 04- 2021. 03. 31

Drávaszerdahely Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjaiban foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli:

1. §


A rendelet hatálya Drávaszerdahely Községi Önkormányzat közigazgatási területén történő házasságkötés létesítése során, valamint a névadó és házassági évforduló (25. és 50.) során az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.

2. §


(1) A jegyző a házasságkötés létesítését a Drávaszerdahely Községi Önkormányzatnak az erre a célra kijelölt hivatalos helyiségben- kultúrház - engedélyezi, ahol annak létesítése a pár és két tanú jelenlétével – külön szolgáltatás nélkül – hivatali munkaidőben ingyenes.

(2) Az önkormányzat anyakönyvvezetője térítésmentesen közreműködik a hivatali időben és hivatali helyiségben megtartandó névadó és házassági évforduló (25. vagy 50.) megünneplésében.

(3) Az önkormányzat anyakönyvvezetője térítési díj ellenében közreműködik a hivatali időn kívüli időpontban, valamint a hivatali helyiségen kívüli helyszínen igény szerint megtartandó névadó és házassági évforduló (25. vagy 50.) megünneplésében, melynek díjait a 2. számú melléklet tartalmazza.

3. §


(1) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötésnek minősül minden olyan házasságkötés, melynek helyszíne a 2. §-ban meghatározottól eltér.

(2) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelem elbírálása Harkányi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjének hatáskörébe tartozik.

(3) A kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg, írásban kell előterjeszteni.

(4) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésre pénteken 1300 - 1900 óra közötti, valamint szombaton 1000-1900 óra közötti időszakban van lehetőség. Nem köthető házasság jogszabályban meghatározott munkaszüneti napon.

(5) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötést a jegyző akkor engedélyezi, ha az anyakönyvvezető a házasulandók által választott helyszínen lefolytatott szemlét követően meggyőződött arról, hogy

  • a helyiség házasságkötésre alkalmas, az esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, illetve a személyi adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított, továbbá
  • a vonatkozó jogszabályi előírások teljesülnek.

(6) Az anyakönyvvezető a szemléről feljegyzést készít, és a jegyzőnek az engedélyezésre javaslatot tesz.

(7) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés létesítése akkor engedélyezhető, ha a felek az e Rendeletben megállapított feltételek teljesítésén túl igazolják a Rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díj befizetését.

(8) Az anyakönyv biztonságos szállításáért és kezeléséért az anyakönyvvezető felel.

4. §


(1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén, valamint a házasságkötés során kért egyéb szolgáltatásokért jelen Rendelet 1. számú mellékletében foglalt díjat kell megfizetni.

(2) Kérelmező köteles viselni a hivatali helyiségen kívüli eseménnyel kapcsolatban felmerült minden dologi költséget.

(3) Az ügyfél az általa kért szolgáltatás díját az anyakönyvi eseményt megelőző 15. napig a Harkányi Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési számlájára csekken fizeti meg.

(4) Az anyakönyvvezető az ügyféllel egyeztetett külső helyszín lefoglalásakor átadja a csekket az ügyfélnek. A befizetett csekk igazolószelvényét az anyakönyvvezető a házasságkötést megelőző eljárás jegyzőkönyvéhez tűzi.

(5) Amennyiben a házasságkötési szándéktól a felek elállnak, úgy az általuk szolgáltatásokért befizetett díj 50 %-át az elállási szándék anyakönyvvezetőnél történő bejelentését követő 5 napon belül vissza kell téríteni, csökkentve ezen összeget a szervezéssel összefüggésben már teljesített hivatali kifizetések összegével.

5. §


(1) A jegyző a magánszemély kérelme alapján a díjfizetést mérsékelheti vagy elengedheti, ha azok megfizetése a kérelmező vagy a vele együtt élő közeli hozzátartozó megélhetését súlyosan veszélyezteti. Súlyosan veszélyeztetettnek tekinthető különösen az a személy, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegét és vagyona nincs, vagy akit elemi csapás ért.

(2) Az (1) bekezdés hatálya alá tartozó személy a részletes indokolással ellátott kérelmét a Harkányi Közös Önkormányzati Hivatal Anyakönyvvezetőjénél (levelezési cím: 7815 Harkány, Petőfi S. u. 2-4.) nyújthatja be. Az elbírálás során tekintettel kell lenni a kérelmező családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire.

(3) A mentességhez, mérsékléshez és méltányossághoz a feltétel fennállásának igazolása, bizonyítása a kérelmezőt terheli.

(4) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnél, névadó és házassági évforduló ünneplésénél közreműködő anyakönyvvezetőt eseményenkénti bruttó 10.000,- Ft összegű díjazás illeti meg.


6. §

Záró rendelkezések


(1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díj mértékéről szóló 7/2015. (IV. 24.) számú önkormányzati rendelet.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Fenti rendeletet a Képviselő-testület a 2017. 05. 03. napi képviselő-testületi ülésén tárgyalta és fogadta el.


Alpár György Zoltán                                                             Dr. Markovics Boglárka

polgármester                                                                          jegyző




A rendelet kihirdetve: Drávaszerdahely, 2017. május 03.

           



                                                                                                          Dr. Markovics Boglárka

                                                                                                          jegyző

  1. számú melléklet



Megrendelő lap a házasságkötésnél kérhető szolgáltatásokhoz:



Térítésmentesen nyújtott szolgáltatásaink (az igényelt szolgáltatás aláhúzandó):

Gyűrűhúzáskor beszéd, gyertyagyújtáskor beszéd, szülő köszöntő, gépi zeneszolgáltatás.


Térítés ellenében nyújtott szolgáltatásaink (az igényelt szolgáltatás aláhúzandó):

Amennyiben a házasulandó felek:

  • hivatali munkaidőn kívüli időpontban, hivatali helyszínen kívánnak házasságot kötni, akkor 10.000-Ft összegű díjat,
  • hivatali munkaidőn kívüli időpontban, külső helyszínen kívánnak házasságot kötni, akkor 18.000-Ft összegű díjat
  • hivatali munkaidőben, külső helyszínen kívánnak házasságot kötni, akkor 10.000-Ft összegű díjat


kötelesek megfizetni a Harkányi Közös Önkormányzati Hivatal részére.


A díjak az Áfa-t tartalmazzák.




                                                                       Összesen: ………………….. Ft




Kelt: …………, ……év …..hó ….nap





……………………….                      ……………………..             …………………………..

            vőlegény                                       menyasszony                            anyakönyvvezető




Vőlegény és menyasszony lakcíme:



………………………………………………………………….



………………………………………………………………….

2. számú melléklet


  1. Névadás rendezési díjai


a.)        Rendezési díj hivatali időben, vagy hivatali időn kívül, külső helyszín esetén       15.000.- Ft, amely tartalmazza:

  • gépzenei összeállítás                                                
  • ünnepi beszéd
  • emléklap
  • asztaldísz


            b.)   Rendezési díj hivatali időn kívül, hivatali helyszín esetén 15.000-Ft, amely              tartalmazza:

  • gépzenei összeállítás                                                
  • ünnepi beszéd
  • emléklap
  • asztaldísz


  1. Házassági évforduló rendezési díjai


a.) Rendezési díj hivatali időben, vagy hivatali időn kívül, külső helyszín esetén             15.000.- Ft, amely tartalmazza:

  • gépzenei összeállítás                                                 
  • ünnepi beszéd
  • emléklap
  • asztaldísz


             b.)   Rendezési díj hivatali időn kívül, hivatali helyszín esetén 15.000-Ft, amely                        tartalmazza:

  • gépzenei összeállítás                                                
  • ünnepi beszéd
  • emléklap
  • asztaldísz