Drávaszerdahely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2019. (II.21.) önkormányzati rendelete

A helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról

Hatályos: 2019. 02. 22- 2022. 11. 30

Drávaszerdahely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2019. (II.21.) önkormányzati rendelete

A helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról1

2019.02.22.

Drávaszerdahely Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 35. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) d.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a képviselők tiszteletdíjáról a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Drávaszerdahely Községi Önkormányzat Képviselő-testületének tagjaira (továbbiakban: képviselők) terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a polgármesterre és az alpolgármesterre.

2. § (1) A Képviselő-testület az 1. § (1) bekezdésben megnevezett személyek részére jelen rendeletben foglalt keretek között tiszteletdíjat állapít meg.

(2) Az e rendelet szerinti jogosultak a megbízatásuk keletkezése napjától a megbízatásuk megszűnése napjáig jogosultak az e rendelet szerinti tiszteletdíjra.

II. Fejezet

Tiszteletdíj mértéke, folyósításának szabályai

3. § A képviselői tiszteletdíj – alapdíj - mértéke: 33.000,- Ft/hó

4. § (1) A tiszteletdíj elszámolásáról és kifizetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A tiszteletdíjat a tárgyhót követ hónap 10. napjáig kell a jogosult részére átutalással kifizetni.

(3) Az önkormányzati képviselő:

1. tiszteletdíjáról írásban lemondhat,

2. tiszteletdíja közterhekkel csökkentett összegét önkormányzati intézmény, civil szervezet részére, működésének segítésére felajánlhatja.

(4) A tiszteletdíjról történő lemondást tartalmazó írásbeli nyilatkozatot a polgármesterhez kell benyújtani minden évben legkésőbb a költségvetési rendelet tervezetének beterjesztéséig.

(5) Ha a képviselő a megállapított tiszteletdíjról írásbeli nyilatkozatában lemond, annak tartalmaznia kell:

1. mely időszakra járó tiszteletdíjról kíván lemondani, (egy hó, egy alkalom, határozott időtartam vagy visszavonásig érvényes)

2. a lemondás a tiszteletdíj teljes összegére vagy meghatározott hányadára vonatkozik,

3. a nyilatkozatban meghatározott időszakra járó tiszteletdíj összege mely célra kerüljön felhasználásra.

5. § (1) A képviselő-testület üléseiről igazoltan csak legkésőbb az ülés napján 12.00 óráig szóban vagy írásban a polgármesternek történő bejelentés alapján, orvosi igazolás alapján lehet távol maradni. Igazolt távollétnek számít, ha a tiszteletdíjra jogosult több napon át igazolt betegsége miatt nem tud részt venni az ülésen.

(2) Igazolatlan hiányzásnak számít, ha a képviselő a testületi ülés közben indoklás vagy a polgármesternek történő előzetes bejelentés nélkül véglegesen távozik az ülésről.

(3) A Mötv-ben, illetve az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendeletében meghatározott kötelezettségeit megszegő önkormányzati képviselő megállapított tiszteletdíját, természetbeni juttatását a képviselő-testület határozattal legfeljebb 12 hónap időtartamra csökkentheti vagy megvonhatja. Ismételt kötelezettségszegés esetén a csökkentés vagy megvonás újra alkalmazható.

III. Fejezet

Záró rendelkezés

6. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2019. január 01. napjától kell alkalmazni.

1

Az önkormányzati rendeletet a Drávaszerdahely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (XI. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. december 1. napjával.