Ipacsfa Község Önkormányzat képviselő-testületének 6/2014.(VI.27.) önkormányzati rendelete

Az ebtartás helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 07. 01

Ipacsfa Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. (továbbiakban: Ávt.) 49. § (6) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 

1. Általános rendelkezések


1.§ E rendelet célja azon szabályok meghatározása, amelyek elősegítik az eb tartók, valamint az ebtartással érintett lakosok érdekeinek érvényesülését, s egyúttal biztosítják, hogy az ebtartás mások – a szomszédos ingatlan használóinak, közterületen tartózkodó polgároknak – nyugalmát, biztonságát, és testi épségét ne veszélyeztesse, mások értékeit ne károsítsa, és mindenkor feleljen meg az állategészségügyi, állatvédelmi, építésügyi és környezetvédelmi előírásoknak. 

2. § (1) A rendeletet Ipacsfa Község Önkormányzata közigazgatási területén alkalmazni kell:

a) minden olyan természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, valamint szervezetre aki, illetőleg amely az eb tulajdonosa, illetve, aki az ebet, vagy az eb állományt gondozza, felügyeli (a továbbiakban: eb tartó),

b) minden olyan ingatlanra, épületre és építményre, ahol nem nagyüzemi állattartás folyik.


2. Az ebtartás szabályai

3.§ Ipacsfa község közigazgatási területén ingatlanonként bel és külterületen 3 eb tartható.

4. § (1) Az ebeket a tulajdonosai úgy kötelesek tartani, hogy azok elkóborolni, közterületre felügyelet nélkül kijutni ne tudjanak.

(2) Bekerítetlen ingatlanon – szőlőben, kiskertben stb. – ebet szabadon tartani tilos. Az állattartó kötelessége gondoskodni arról, hogy az eb a tartási helyét, és az ingatlan határait ne hagyhassa el.

(3) Bekerített ingatlanon, eb szabadon tartható, azonban a kerítést úgy kell kialakítani, hogy az eb közterületre való kijutását, szomszédos ingatlanra történő bejutását, valamint a kerítés résein történő kiharapását megakadályozza.

(4) Harapós, támadó, vagy kiszámíthatatlan természetű ebet nappal biztos módon megkötve kell tartani. A telep, ház, lakás bejáratán a harapós kutyára utaló megfelelő figyelmeztető táblát szembetűnő módon el kell helyezni. Éjszaka az eb megkötés nélkül tartható, amennyiben a bekerített és lezárt helyről történő kiszabadulása biztos módon megakadályozható.

3. Záró rendelkezések


5.§ (1)  Ez a rendelet 2014. július 1. napján lép hatályba. 
(2) A rendelet kihirdetéséről helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.


        Pancsa Ferenc                                                               Ilosfai Péterné dr. Hatvani Edit

         polgármester                                                                                 jegyző




A rendelet kihirdetve:



Ipacsfa, 2014. június 27.




                                                                                            Ilosfai Péterné dr. Hatvani Edit

                                                                                                               jegyző