Teklafalu község képviselő testületének 3/2018 (V.4.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2018. 05. 04



Teklafalu község Önkormányzat (Továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a 3. § (1) bekezdés tekintetében a Baranya Megyei Fogyasztóvédelmi Egyesület véleményének kikérésével a következőket rendeli el:



1. Általános rendelkezések


  1. §


A rendeletet kell alkalmazni a köztemető tulajdonosának, fenntartójának, üzemeltetőjének, valamint a temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző természetes és jogi személyeknek (továbbiakban: temetkezési szolgáltatók), továbbá mindazoknak, akiknek a rendelet hatálya alá tartozó tevékenységek ellátása során, azzal összefüggésben jogaik keletkeznek, és reájuk kötelezettségek hárulnak.



2. A köztemető fenntartása és üzemeltetése


  1. §


(1) Teklafalu község köztemetője: 03/2 hrsz-on nyilvántartott, 7653 m2 nagyságú terület.

(2) A köztemető tulajdonosa és fenntartója az Önkormányzat.

(3) A köztemető fenntartójának feladata a temető kegyeleti méltóságának őrzése.

(4) A köztemető fenntartója gondoskodik a ravatalozó tisztántartásáról, a temető rendeltetésszerű használatához szükséges       feltételek biztosításáról.

(5) A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési és kártérítési felelősség az önkormányzatot, az           üzemeltetőt nem terheli.​


3. A temető használatának és igénybevételének szabályai 


  1. §


(1)  A temetkezési tevékenység során a köztemetőben minden nap lehet temetni.

(2)  A köztemetőt az Önkormányzat folyamatosan nyitva tartja.

(3) A temető rendjét szabályozó és egyéb közérdekű hirdetményeket a temető főbejáratánál kell közzétenni.​

(4) A temetőben tilos minden olyan magatartás, amely mások kegyeleti érzéseit zavarhatja, a látogatókat megbotránkoztatja.

(5)​ A vízvételi lehetőséget a köztemető területén a temető tulajdonosa biztosítja.

(6) A köztemetőbe állatot- kivéve vakvezető kutya - bevinni tilos.

(7) A köztemető területére tehergépjármű, munkagép, lovas kocsi, személygépjármű nem hajthat be.

(8)​ A sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladékokat, szemetet lerakni csak az erre a célra kihelyezett hulladéktárolókban szabad. A temető hulladéktárolóiba földet, törmeléket, háztartási szemetet, nem a temetőből származó hulladékot lerakni tilos.

(9) Az építéssel, bontással keletkező építési törmelék, hulladék és felesleges föld az építés, bontás befejezését követő azonnali elszállítása az építtető feladata.

(10) A köztemetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunytak búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy annak eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.​



4. Temetési helyek kialakításának rendje


  1. §


(1) Temetési helyek méretei:

a) egyes sírhely: 2,10 m x 0,90 m

b) kettős sírhely: 2,10 m x 1,80 m

c) urnasírhely: 0,80 m x 0,60 m.


(2) A sírok egymástól való oldaltávolsága legalább 60 cm. A sorok között 0,60 m-1 m távolságot kell hagyni. ​



5. A nyilvántartás 


  1. §


(1) Törvény alapján nyilvántartásokat kell vezetni.



6. A temetési helyekre vonatkozó szabályok


  1. §


A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama korlátlan. Urnakripta igénybevételéért 26 000,- Ft egyszeri díjat kell fizetni.



7. A temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenység 

ellátásának rendje, összhangja


  1. §


(1) A vállalkozó a tevékenység megkezdése előtt köteles az Önkormányzat bejelenteni az elvégendő munkák jellegét, a vállalkozó nevét és elérhetőségét (székhely, telefonszám). A vállalkozó a befejezését követően köteles a munkavégzés során keletkezett hulladékot elszállítani és a sír környezetét rendezetten, tisztán hagyni.

(2) A vállalkozónak a munkavégzést úgy kell megszervezni, hogy azzal a köztemető látogatóinak kegyeletgyakorlását, a köztemető rendjét, nyugalmát és a temetési szertartásokat ne zavarják.


8.§



A rendelet 2018. május 1-jén lép hatályba, s ezzel egyidejűleg hatályát veszti a temetőkről és temetkezésről szóló 7/2002.(VI.17.) önkormányzati rendelet.




Horváth György                                                                              Hajas Endre polgármester                                                                                  jegyző




Záradék:


A rendelet kihirdetésre került: Teklafalu, 2018. május 4.



Hajas Endre

    jegyző