Teklafalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (IV. 14.) önkormányzati rendelete

Teklafalu Község Önkormányzat Képviselő - testületének 3/2023.(IV.14.) önkormányzati rendelete a közművelődésről

Hatályos: 2023. 04. 17

Teklafalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (IV. 14.) önkormányzati rendelete

Teklafalu Község Önkormányzat Képviselő - testületének 3/2023.(IV.14.) önkormányzati rendelete a közművelődésről

2023.04.17.

Teklafalu község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76 §-ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § [Általános rendelkezések]

(1) A rendelet célja, hogy Teklafalu község polgárai és közösségei művelődési és kulturális szükségleteinek, hagyományainak figyelembevételével meghatározza Teklafalu Községi Önkormányzat (a továbbiakban Önkormányazt) által biztosított közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját, mértékét.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, az önkormányzat által működtetett, fenntartott, megvalósított közművelődési tevékenységekre.

2. § [Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásainak köre]

(1) Az Önkormányzat a Kultv. 76. § (3) bekezdés a) pontjában szereplő művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítsa közművelődési alapszolgáltatását biztosítja a következők szerint:

a) a rendszeres és alakalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenység végzésének helyszínét a Közösségi Házban vagy a Művelődési Ház és Könyvtárban;

b) a közösségi színtér díjmentes használatát.

c) a művelődő közösség/közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a községi rendezvényeken, valamint a partnertelepülések programjain;

d) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(2) Teklafalu Községi Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási tervet a tárgyév március 1-jéig fogadja el.

3. § [A közművelődési feladatellátás formája, módja és mértéke]

(1) Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatait az általa fenntartott és működtetett közösségi színtér útján látja el. A közművelődési tevékenységét a helyi adottságokra, hagyományokra figyelemmel a helyi közösség ösztönzésével, továbbá lehetőségeihez mérten támogatásával, az öntevékeny közművelődési szervezetek segítségével végzi.

(2) A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei:

a) a közösségi színtérként működő Művelődési Ház és Könyvtár (7973 Teklafalu, Fő utca 18.; 130 hrsz.) valamint

b) a közösségi színtérként működő Közösségi Ház (7973 Teklafalu, Fő utca 24.; 124/2 hrsz)

(3) Az Önkormányzat költségvetési intézményt a helyi közművelődési feladatok ellátására nem hoz létre.

(4) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása, a közművelődési célok és feladatok megvalósítása során a közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekkel, egyéb szervezetekkel, azok fenntartóival, működtetőivel, a térség oktatási és közművelődés, könyvtár intézményeivel szorosan együttműködik.

4. § [A közművelődési tevékenység finanszírozása]

(1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos feladatait- a közösségi színtér fenntartásának költségeit, a rendezvények költségét, a technikai-műszaki és infrastrukturális feltételekkel kapcsolatos kiadásokat, a személyi kiadásokat és egyéb költségeket-költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel és a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás.

(2) Az Önkormányzat a központi költségvetési forrásból – a közművelődési feladatok támogatására- biztosítandó pályázatokhoz a pályázat elnyeréséhez szükséges saját forrást a mindenkori éves költségvetési rendeletben biztosítja.

5. § [Záró rendelkezések]

A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi közművelődési tevékenység ellátásáról szóló 7/2016.(VII.29.) önkormányzati rendelet.

6. § [A rendelet hatálya]

Ez a rendelet 2023. április 17-én lép hatályba.