Zádor község képviselő testületének 14/2015 (XI.27.) önkormányzati rendelete

A mezőőri szolgálat működéséről

Hatályos: 2016. 01. 01- 2020. 05. 29


Zádor község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 16. § (1) bekezdésében foglaltakra figyelemmel, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§.


  1. A rendelet hatálya Zádor község közigazgatási területéhez tartozó termőföldek őrzésére, azok tulajdonosaira, bérlőire, használóira terjed ki.


2.§.


Az 1.§-ban meghatározott terület védelmét, valamint a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvényben meghatározott mezei őrszolgálati feladatokat Zádor község Önkormányzat mezőőr alkalmazásával látja el.


3. §.


Zádor község közigazgatási területén 1 fő mezőőr látja el a mezei őrszolgálat feladatait.

4.§.


(1) A mezőőr feladata, hogy Zádor község polgármesterének utasítása alapján a mezőgazdasági termőföld, mezőgazdasági termények és termékek, gépek, felszerelések és eszközök, mezőgazdasági, valamint geodéziai építmények őrzését biztosítsa, és megakadályozza a hulladék-, építési törmelék illegális lerakását.

(2) A mezőőr fokozottan együttműködik a Rendőrkapitánysággal, körzeti megbízottal,  Polgárőrséggel.


5.§.


  1. A mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeinek fedezésére – önbevallás alapján – hektáronként 700 Ft/év mezőőri járulékot köteles megfizetni az, akinek a tárgyév január  1. napján a termőföld a használatában van, továbbá ha a földhasználó ismeretlen, a tulajdonos.
  2. Amennyiben a földhasználó vagy a tulajdonos személyében változás történik, úgy azt a változástól számított 30 napon belül be kell jelenteni a Kétújfalui Közös Önkormányzati Hivatalnál.
  3. A mezőőri járulékot egyösszegben, minden év július 31-ig kell megfizetni.



6.§.


  1. A rendelet 2016. január 1-jén lép hatályba.





Martinecz István                                                                  Hajas Endre

 polgármester                                                                          jegyző




Záradék:


A rendelet 2015. november 27.-én kihirdetésre került.






                                                                                              Hajas Endre

                                                                                                   jegyző