Zádor község képviselő testületének 5/2017 (IX.11.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 09. 15



Zádor Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésének 1. pontjában, valamint 23.§ (5) bekezdésének 5. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A.§ (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján és a 8. § vonatkozásában a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 19.§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 29. § és 29/A. §-ában meghatározott feladatkörében a következő rendeletet alkotja:


I. Általános rendelkezések

1.§


(1) E rendelet hatálya Zádor község közigazgatási területére terjed ki.


(2) Az egyeztetésben résztvevők (a továbbiakban: partnerek) köre:

a) Zádor adott településrendezési eszköz tervezésével érintett település-részén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személy,

b) Zádor adott településrendezési eszköz tervezésével érintett település-részén telephellyel rendelkező jelentős gazdálkodó szervezet,

c) Zádor  községében nyilvántartott, bejegyzett érdekképviseleti és civil szervezetek,

d) valamennyi Zádorban működő elismert egyház,

e) a község területén tervezési tevékenységet folytató építészek.

f) helytörténészek, muzeológusok, levéltárosok.


(3) Az adott eljárásba bevonandó partnerek körét a helyi viszonyok és a tervezési feladat összetettsége alapján a Képviselő-testület határozza meg az eljárás megindításáról szóló határozatában.


II. A tájékoztatás módja és eszközei

2.§

(1) Az 1.§ (2) bekezdés c) pontja szerinti partnerek a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 36. § szerinti teljes eljárás előzetes tájékoztatási szakaszában, az ott meghatározott tartalommal postai vagy elektronikus úton előzetes tájékoztatót kapnak a településfejlesztési, településrendezési eszközök, valamint a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítéséről, módosításáról.


(2) Az 1. § (2) bekezdés a), b) és d) pontjában szereplő partnerek a Zádori Önkormányzati Hivatal hirdető tábláján elhelyezett, Kétújfalui Közös Önkormányzati Hivatal  hivatalos honlapján közzétett hirdetmény útján előzetes tájékoztatót kapnak a településfejlesztési, településrendezési eszköz készítéséről, módosításáról.


(3)b A polgármester általános tájékoztatást ad a településfejlesztési, településrendezési eszközök, továbbá a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítésének, módosításának indulásáról, annak tárgyáról illetve a nyilatkozattétel lehetőségéről és határidejéről

a) a Zádori Önkormányzati Hivatal hirdető tábláján elhelyezve,

b) Kétújfalui Közös Önkormányzati Hivatal hivatalos honlapján közzétéve,

c) közterületi hirdetőtáblán.

d) az 1. § (2) bekezdés e) és f) alpontja alatti partnerek névre szóló értesítést, felkérést kapnak elektronikus úton az eljárásban való részvételre, illetve tájékoztatót a dokumentumok elérhetőségéről.


(4) A Korm. rendelet 41. § szerinti egyszerűsített eljárás esetében az (1)-(3) bekezdésben meghatározott tájékoztatás tárgyát a már kidolgozott településrendezési eszközök képezik.


(5) A Korm. rendelet 42. § szerinti tárgyalásos eljárás esetében az (1)-(3) bekezdésben meghatározott tájékoztatás tárgyát az egyeztető tárgyalásra kidolgozott vizsgálatok, alátámasztó javaslatok, tervek képezik.


(6) A Korm. rendelet 38. § szerinti, a teljes eljárás véleményezési szakaszában azon partnerek vehetnek részt és kapnak tájékoztatást, akik az előzetes véleményezési szakaszban határidőre nyilatkoztak, további részvételi szándékukat jelezték, véleményüket megfelelő indoklással vagy jogszabályi hivatkozással alátámasztották.


(7) A véleményezési eljárás ideje alatt a véleményezésre megküldött tervdokumentáció a Zádori Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján, valamint a Kétújfalui Közös Önkormányzati Hivatal hivatalos honlapján 30 napra kifüggesztésre kerül.


(8) Amennyiben a partnerségi egyeztetés során nagyszámú ellentmondó vélemény, igény kerül megfogalmazásra, lakossági fórumot kell tartani. Erről a községi főépítész tájékoztatása alapján a polgármester dönt.



III. A javaslatok, vélemények dokumentálásnak módja


3.§


(1) A partnerek a hirdetményben maghatározott időpontig adhatnak véleményt a tájékoztatóval, tervekkel kapcsolatban, továbbá jelezhetik szándékukat az eljárás további szakaszaiban való részvételre. Amennyiben a partner a határidőre nem nyilatkozik, továbbiakban kifogást nem emelő véleményezőnek tekintendő.


(2) A partnerek a véleményüket postai úton (7976 Zádor, Béke tér 3.) vagy elektronikusan (kozoshivatal@kozoshivatal.hu) nyújthatják be.


(3) Az előzetes tájékoztatási szakasz során beérkezett véleményeket, javaslatokat a községi főépítész rendszerezi, véleményezi, továbbá a megbízott településtervezőnek átadja.


(4) A véleményezési eljárás lezárást követően, különösen az arculati kézikönyv és településképi rendelet elfogadását közvetlenül megelőző véleményezés során beérkezett véleményekről, javaslatokról a Képviselő-testület dönt. A vélemény elutasítása esetén annak indoklásával együtt a partnereket tájékoztatni kell.




IV. Az elfogadott településfejlesztési és településrendezési eszköz nyilvánosságát biztosító intézkedések


4. §


(1) A településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia és a településrendezési eszköz, az arculati kézikönyv és településképi rendelet az elfogadását követő 15 napon belül az önkormányzat honlapján (www.kozoshivatal.hu) közzétételre kerül. Nyomtatott formában a Zádori Önkormányzati Hivatalban tekinthető meg.


(2) Az arculati kézikönyv és a településképi rendelet közzétételét követően az önkormányzat honlapján nyilvános értékelő felületet kell kialakítani. A felületre beérkezett vélemények kiértékeléséről a községi főépítész évente egy alkalommal beszámol a Képviselő-testületnek.



V. Záró rendelkezések


5.§


E rendelet a 2017. szeptember 15.-én lép hatályba.






 Martinecz István

Hajas Endre

polgármester

jegyző



Kihirdetve:

Zádor, 2017. szeptember 11.




                                                                                                      Hajas Endre

                                                                                                             jegyző