Zádor község képviselő testületének 6/2018 (V.29.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 05. 30

Zádor község képviselő testületének 6/2018 (V.29.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2020.05.30.

Zádor község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 111. §-ában, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kultv.) 73. § (2) bekezdésében, 76. § (1)-(2) bekezdésében, 77. §-ában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy Zádor község lakosainak érdekeit szem előtt tartva meghatározza Zádor község Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

2. § Az önkormányzat kötelező feladatának tartja, hogy Zádor község minden polgárának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokbavételéhez szükséges esélyegyenlőséghez.

3. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetre, azok fenntartójára és alkalmazottaira.

4. § (1) Az Önkormányzatnak kötelező feladata a Kultv. 76. § (1) bekezdése szerinti helyi közművelődési tevékenység támogatása, mely magában foglalja a Kultv. 76. § (3) bekezdésében foglalt közművelődési alapszolgáltatások kötelező ellátását is.

(2) Az Önkormányzat a Kultv. 78/I. §-a alapján feladatellátása során közművelődési intézményt működtet művelődési ház besorolással a Kultv.-ben ezen intézmény számára meghatározott feladatok ellátására, a törvényben meghatározott szakmai, személyi és infrastrukturális feltételek biztosításával.

(3) Az Önkormányzat fenntartásában működő/működtetett közművelődési ágazati besorolású intézmény ellátják az (1) bekezdésben meghatározott közművelődési alapszolgáltatások teljes körét.

5. § (1) Az Önkormányzat a Kultv. 78. § (2) bekezdése által rá kötelezően előírt közművelődési intézmény biztosítását Majorosi István Művelődési Ház és Könyvtár 7976 Zádor, Kossuth utca 1. (48 hrsz). fenntartásával valósítja meg.

(2) A helyi közművelődési feladatok ellátása során a helyi, mikrotérségi kapcsolatok érdekében az Önkormányzat

a) nevelési-oktatási intézménnyel,

b) kulturális feladatot ellátó civil szervezettel,

c) közművelődési, tudományos, művészeti, szociális, egészségügyi és sportszervezettel, alapítvánnyal, gazdálkodó szervezettel és intézménnyel,

d) egyházzal,

e) helyi nemzetiségi önkormányzattal és nemzetiségi hagyomány ápolását végző civil szervezettel, valamint

f) turizmus és idegenforgalomi feladatot ellátó szervezettel

együttműködésre törekszik.

(3) A Majorosi István Művelődési Ház és Könyvtár az általa nyújtott közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez - jogszabályban meghatározott tartalommal - éves szolgáltatási tervet készít a tárgyév március 1-jéig.

(4) A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása és forrásai a következők:

a) központi költségvetési támogatás,

b) elkülönített állami pénzalapok,

c) pályázati úton elnyerhető támogatás,

d) helyi költségvetési forrás,

e) a költségvetésen kívüli egyéb forrás.

6. § (1) A rendelet 2018. július 1. napján lép hatályba..

(2) Hatályát veszti a közművelődésről szóló 6/2016.(VIII.1.) önkormányzati rendelet.