Szörény község képviselő testületének 5/2016 (VIII.2.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2016. 08. 03- 2018. 06. 30




Szörény község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában  és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében  eljárva  a következőket rendeli el:


Alapelvek

  1. §

(1) Szörény község Önkormányzat a lakosság művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, az igények és lehetőségek ismeretében határozza meg a település közművelődési feladatait, intézkedéseit, szem előtt tartva a helyi hagyományokat és sajátosságokat.


(2) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozása során arra törekszik, hogy biztosítsa a község polgárainak jogát


a) a kulturális örökség javainak és ezek jelentőségének megismerésére a történelem alakulásában, valamint ezek védelmével kapcsolatos ismeretek megszerzésének lehetőségét a rendelkezésre álló eszközök útján,


b) a közművelődési intézmény szolgáltatásainak igénybevételére,


c) műveltsége, készségei életének minden szakaszában való gyarapítására, közművelődési jogai érvényesítése céljából szervezeti és tartalmi segítségre közösség létrehozásához, közművelődési közösségi szintér szervezéséhez és jogszabályban meghatározottak szerint szervezet alapításához, működtetéséhez.


(3) Minden természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, közösség joga, hogy:


  1. igénybe vegye az Önkormányzat és az Önkormányzat intézménye által nyújtott közművelődési szolgáltatásokat,


  1. közösségi művelődési jogát érvényesítse, készségeit, műveltségét gyarapítsa, művelődési céljainak megvalósításához az Önkormányzat közművelődési intézményétől színteret, valamint szakmai segítséget kapjon.


(4) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat igényli a településen működő civil szervezet(ek), egyéb szervezetek és a magánszemélyek előremutató és segítő közreműködését.



2. §


(1) Az Önkormányzat közművelődési intézménye nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem. A közművelődési tevékenység során hátrányos megkülönböztetés nem alkalmazható. A rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési különbségtétel nélkül.


A rendelet hatálya


  1. §


A rendelet hatálya kiterjed


a) az Önkormányzat fenntartásában, a kulturális feladatok ellátása érdekében működtetett közművelődési intézményre és alkalmazottaira,

b) a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő, a községben lakó állampolgárokra.


Az Önkormányzat közművelődési feladatai


  1. §


(1) Az Önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során alapfeladatának tekinti:


1. Az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek, népfőiskolák megteremtése,

2. A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítás,

3. Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása,

4. Az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása,

5. A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése,

6. A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

7. Egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása,

8. könyvtár tevékenységének támogatása,

9. Kulturális, közösségi, közművelődési rendezvények és egyéb programok szervezése.

 

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben részletezett közművelődési feladatainak ellátása során szorosan együttműködik a helyi közművelődési tevékenységet folytató, civil szervezetekkel és önszerveződő közösségekkel.





Az Önkormányzat közművelődési

feladatellátásának struktúrája és Intézménye


  1. §


(1) Az Önkormányzat a 4. § (1) bekezdésben felsorolt feladatai ellátása érdekében közművelődési intézményt tart fenn.


(2) Az Önkormányzat fenntartásában működő közművelődési intézmény:


Mujszer József Művelődési Ház és Könyvtár 7976 Szörény, Dózsa György utca 10. (40 hrsz).



6. §


Az Önkormányzat közművelődési megállapodást köthet azon közművelődési feladatok ellátására, melyet saját intézménye nem lát el.



A közművelődési tevékenység finanszírozása


7. §


(1) Az Önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait költségvetéséből finanszírozza. A közművelődési feladatok ellátása érdekében intézményi szinten biztosítja a működéshez szükséges forrásokat, a személyi és tárgyi feltételeket.


(2) Az Önkormányzat lehetőség szerint részt vesz az országosan meghirdetett közművelődési célú pályázatokon.



Záró rendelkezések


8. §


(1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, s ezzel egyidejűleg hatályát veszti az Önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 10/2002.(VII.25.) önkormányzati rendelet.




   Boros István                                                                              Hajas Endre

   polgármester                                                                                   jegyző



Záradék:


A rendelet kihirdetésre került: 2016. augusztus 2. napján.





Hajas Endre

    jegyző