Szörény község képviselő testületének 7/2016 (IX.16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2018. 05. 29

(Egységes szekezeben a 4/2018.(V.29.) rendelettel.)


Szörény község Önkormányzat Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló többször módosított 2011. évi CXCVI. törvény 5.§ (2) bekezdés b-c. pontjaiban, 5.§ (4) bekezdésében, 6.§ (5) bekezdésében, 11.§ (16) bekezdésében, 13.§ (1) bekezdésében, 18.§ (1), (12) bekezdéseiben, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló többször módosított 2011. évi CLXXXIX. törvény 143.§ (4) bekezdés i. pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



I. 

A rendelet hatálya


1.§.


(1)A rendelet hatálya Szörény község Önkormányzatra (továbbiakban: Önkormányzat) és annak szerveire, valamint az önkormányzat vagyonára terjed ki.


(2)Az önkormányzat vagyona: az önkormányzat tulajdonában lévő, illetve tulajdonába kerülő


-ingatlanok és ingó vagyontárgyak, vagyoni értékű jogok,

-értékpapírok, önkormányzati gazdasági társaságban az önkormányzatot megillető egyéb részesedések.


(3)A rendelet hatálya nem terjed ki


a., az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére,

b., az Önkormányzat költségvetési szerveinek –beleértve a Kétújfalui Közös Önkormányzati Hivatalt is – működési célú pénzeszköz átvételével kapcsolatos döntés(e


II. 

Az önkormányzati vagyon


2.§.


(1)Az önkormányzat vagyona rendeltetése szerint törzsvagyonból és üzleti vagyonból áll.


(2)Szörény község Önkormányzat a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5.§ (4), valamint 18.§ (1) bekezdés szerinti nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonként forgalomképtelen törzsvagyont nem állapít meg.


(3)Az önkormányzat ingatlan vagyonát az ingatlanvagyon kataszter tartalmazza, melyet a Kétújfalui Közös Önkormányzati Hivatal vezet.


1.Törzsvagyon


3.§.[1]


(1) Az Önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező és a forgalomképtelen törzsvagyon körébe tartozó vagyontárgyak:


  1. az Önkormányzat tulajdonában álló közutak és műtárgyaik,
  2. az Önkormányzat tulajdonában álló tér, park,
  3. az Önkormányzat tulajdonában álló – külön törvény rendelkezése alapján részére átadott – vizek, vízi közműnek nem minősülő közcélú vízi létesítmények,
  4. a levéltári anyagok, tervtárak terv- és iratanyagai,
  5. a védett természeti területek,
  6. mindaz a vagyon, melyet törvény, vagy az Önkormányzat Képviselő-testülete rendeletével annak nyilvánít.


(2)  A forgalomképtelennek besorolt önkormányzati vagyont


a) nem lehet elidegeníteni,

b) nem lehet megterhelni (kivéve a vagyonkezelői jogot és a jogszabályon alapuló használati vagy szolgalmi jogot),

c) dologi jog nem létesíthető,

d) osztott tulajdon nem létesíthető.


(3) Az Önkormányzat korlátozottan forgalomképes vagyontárgyai:


  1. közművek,
  2. önkormányzati költségvetési szervek használatában lévő vagyon,
  3. középületek,
  4. köztemetők,
  5. sportpálya és sportcélú létesítmények,
  6. erdő(k).



(4) A korlátozottan forgalomképes törzsvagyon csak az Önkormányzat Képviselő-testülete egyedi döntése alapján minősíthető át és idegeníthető el.


(5) A korlátozottan forgalomképes vagyonelemek hasznosítása rendeltetésük sérelmét nem eredményezheti, elidegenítésükre e rendelet keretei között akkor van lehetőség, ha a vagyonelem a közfeladat ellátásához feleslegessé válik vagy megszűnik a közfeladat ellátásának kötelezettsége, amelyre tekintettel jogszabály vagy a tulajdonosi joggyakorló a vagyonelem korlátozott forgalomképességét megállapította.




2.Üzleti vagyon


4.§.


(1)Az önkormányzat üzleti vagyona az önként vállalt önkormányzati feladatok ellátására szolgáló vagyon.


(2)Az önkormányzat üzleti vagyona forgalomképes.


III. 

A vagyontárgyak minősítése


5.§.


(1)Amennyiben az önkormányzat tulajdonába a rendelet alapján egyértelműen be nem sorolható vagyontárgy kerül, azt a tulajdonba vétellel egyidejűleg a képviselő-testületnek minősítenie kell.


(2)Az önkormányzati vagyon forgalomképesség szerinti besorolásának megváltoztatása a Képviselő-testület hatásköre.



IV. 

Önkormányzat vagyonának hasznosítására vonatkozó szabályok


6.§.


(1)Az önkormányzati vagyon hasznosításának célja az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak hatékony és eredményes ellátása.


(2)A hasznosítás az önkormányzat kötelező feladatainak ellátását nem veszélyeztetheti.


(3)A Képviselő-testület az önkormányzati vagyon egyes vagyontárgyainak használatát az önkormányzati vagyonkezelő szerveknek engedi át.


(4)[2]Önkormányzati vagyonkezelő szervek:


a., Kétújfalui Közös Önkormányzati Hivatal (319/3 hrsz.)

b., Napraforgó Óvoda, Egységes Óvoda-Bölcsőde és Konyha,

c., Klebelsberg Intézményfenntartó Központ,

d., BARANYA - VÍZ Zrt,



(5)Az Önkormányzati vagyonkezelő szervek a tulajdonos nevében –eseti vagy általános meghatalmazás alapján- gyakorolják a tulajdonost a polgári jogi kapcsolatokban megillető jogokat és teljesítik a tulajdonos ilyen kötelezettségét.


(6)Az Önkormányzati vagyonkezelő szerv jogosult a kezelésében lévő vagyontárgyak birtoklására, használatára, hasznainak szedésére, birtokvédelemre.


(7)Az Önkormányzati vagyonkezelő szerv köteles a rendelkezésére álló pénzeszközökkel a vagyontárgyakkal kapcsolatos fenntartási, üzemeltetési, karbantartási, felújítási feladatokat ellátni. Amennyiben költségvetése erre nem nyújt fedezetet, köteles azt haladéktalanul a polgármester felé jelezni.




6/A.§[3]


Vagyonkezelői jog létesítéséről, megszerzéséről, gyakorlásáról, valamint a vagyonkezelés ellenőrzéséről


(1) A vagyonkezelői jog kivételesen törvényben történő kijelöléssel, a törvényben megjelölt személyekkel, vagy a törvényben egyedileg meghatározott jogi személlyel jön létre.


(2) Az önkormányzati vagyon ingyenesen kizárólag közfeladat ellátása céljából adható használatba, a közfeladat ellátásához szükséges mértékben.


(3)  Az önkormányzati intézmény annak a törzsvagyonnak a használati jogát gyakorolhatja, amely adott intézmény Alapító Okiratában szerepel.


(4) Az önkormányzati intézmény a rábízott törzsvagyont bérbeadás útján nem hasznosíthatja.


(5) Ha egy vagyontárgyhoz kapcsolódó intézményi funkció megszűnik, a vagyon hasznosításáról az Önkormányzat Képviselő-testülete dönt. Az intézmények által megszerzett vagyontárgyak, az Önkormányzat tulajdonába kerülnek. E vagyontárgyak, általában az azokat megszerző intézmények használatába kerülnek, kivéve, ha a Képviselő-testület másképpen rendelkezik. 


(6) A vagyonkezelők kötelesek az Önkormányzat törzsvagyona körébe tartozó ingatlanok állagmegőrzéséről, felújításáról, korszerűsítéséről folyamatosan gondoskodni, e faladata kapcsán az Önkormányzat Képviselő-testülete az éves költségvetésében dönt a tárgyévi feladatokról és azok megvalósításának forrásairól.


(7) A vagyonkezelők kötelesek a tőlük elvárható gondossággal eljárni a kezelt vagyon működtetése során, e kötelezettség teljesítésért a vagyonkezelő szervezetek vezetői felelnek.


(8) A vagyonkezelés ellenőrzésének keretében a vagyonkezelő köteles évközi beszámolásra, adatszolgáltatásra, adatszolgáltatási kötelezettsége az Önkormányzat jogszabályokban előírt beszámolási, adatszolgáltatási kötelezettségéhez kapcsolódik.


(9) A vagyonkezelő tulajdonosi ellenőrzése az Önkormányzat Képviselő-testülete által esetileg elrendelt ellenőrzéssel valósul meg.



Rendelkezés az egyes önkormányzati tulajdonú vagyontárgyakkal


7.§.


(1)Szörény község Önkormányzat tulajdonában lévő vagyon felett  a tulajdonosi jogokat a képviselő-testület gyakorolja, kivéve ha azok a rendelet szerint a polgármester ruházzák át.


(2)A polgármester hatáskörébe tartozik:


a., gazdasági társaságban az állandó képviselő akadályoztatása esetén eseti meghatalmazás adása a képviseletre,

b., vagyon haszonbérletbe adása,

c., helyiségbérleti szerződés kötése,

d., területbérleti szerződés megkötése, legfeljebb két éves határozott időtartamra,

e., bérlemény bérlő általi átalakításához, felújításához való hozzájárulás megadása, ezzel kapcsolatos megállapodás kötése,

f., 100 ezer forint egyedi bruttó nyilvántartási értéket meg nem haladó ingó elidegenítése,

g., Szörény község Önkormányzat tulajdonában lévő közterületeken, egyéb ingatlanokon, azok alatt vagy felett, ingatlanokon, ingatlanokban távközlési eszközök létesítésével, elhelyezésével, bővítésével, áthelyezésével összefüggésben a tulajdonosi hozzájárulás, valamint ellenszolgáltatás kérdésében.



V. 


Önkormányzati követelésekről


8.§.


(1)A képviselő-testület eseti döntését és a rendeletben szabályozásra kerülő eseteket kivéve az önkormányzatot megillető követelésről lemondani nem lehet.


(2)Az önkormányzati követelés állományába tartozik a lakásbérleti díj, helyiségbérleti díj, továbbszámlázásra kerülő díjak, az önkormányzattal szemben vállalkozási vagy megbízási szerződés, megállapodás alapján felhalmozott tartozás.


(3)A behajtással járó költségek elengedésére nincs lehetőség.




Fizetési felszólítást követően benyújtott részletfizetési kérelem esetén követendő eljárás


9.§.


(1)Részletfizetési kedvezmény megadására kérelem alapján Szörény község Önkormányzat polgármestere jogosult.


(2)Részletfizetési kérelemhez csatolni kell a hátralékos vagyoni, jövedelmi viszonyokat igazoló 1. mellékletben meghatározott nyomtatványt.


(3)Amennyiben hátralékos nem indokolja kérelmét, vagy a 1. mellékletben meghatározott nyomtatványt egyszeri hiánypótlást követően nem csatolja, nem részesülhet részletfizetési kedvezményben, vagy fizetési haladékban.


(4)A megállapodás megkötésekor a hátralékos vagyoni helyzetére figyelemmel, egyedi módon kerül megállapításra a fizetési feltétel.


(5)Részletfizetési megállapodásban 12 hónapnál hosszabb törlesztési idő nem állapítható meg.


(6)Felmondott részletfizetési megállapodás esetén új igényt el kell utasítani.


(7)A részletfizetési megállapodás felmondásának hatályon kívül helyezésére akkor kerülhet sor, ha a hátralékos teljesíti az elmaradt részleteket.


(8)A részletfizetési megállapodás szerinti 2 havi részlet megfizetésének elmulasztása esetén a teljes tartozás egy összegben válik esedékessé.



Fizetési meghagyás kibocsátását követően igényelt részletfizetésekről


10.§.



(1)9.§-ban meghatározottak szerint eljárás az irányadó a megállapodás megkötésére, ha a hátralékos megfizeti a felmerült költségeket és kamatot.



Hátralékbehajtási eljárás


11.§.



(1)Az esedékességi díj lejárta után a polgármester felszólítja a hátralékost a pénztartozás teljesítésére.


(2)Amennyiben az (1) bekezdésben meghatározott felszólítás nem vezet eredményre, úgy a polgármester kezdeményezi a fizetési meghagyás kibocsátását.


(3)Ha a jogerős fizetési meghagyás után sem rendezi hátralékos tartozását, akkor a végrehajtási eljárást kell ellene megindítani.



Behajthatatlan követelés


12.§.


(1)Behajthatatlan követelés minősül az a termékértékesítés, vagy szolgáltatás nyújtásából származó követelés:


a., amelyre a hátralékos ellen vezetett végrehajtás során nincs fedezet, vagy a fedezet a követelést csak részben fedezi,

b., amelyet a hitelező a csődeljárás, felszámolási eljárás során egyezségi megállapodás keretében elengedett,

c., melyre a felszámolás befejezésekor a vagyonfelosztási javaslat szerinti értékben átvett eszköz nem nyújt fedezetet,

d., melynél a végrehajtással kapcsolatban felmerülő költségek nem állnak arányban a követelés várhatóan behajtható összegével,

e., melynek behajtása gazdaságtalan. Gazdaságtalan a behajtás, ha a tőke követelés összege nem haladja meg az 5 ezer forint értéket.


(2)Behajthatatlanság esetén a behajthatatlan hátralékot le kell írni.




VI.Záró rendelkezések


13.§.


A rendelet 2017. január 1. napján lép hatályba, s ezzel egyidejűleg hatályát veszti a 15/2006.(XII.15.) önkormányzati rendelet.




                   Boros István                                                                               Hajas Endre

       polgármester                                                                                    jegyző





Záradék:


A rendelet kihirdetésre került: Szörény, 2016. szeptember 16.



Hajas Endre

    jegyző




1. melléklet a /2016.(IX..) önkormányzati rendelethez


Jövedelemi adatok

A kérelmező, valamint házastársának/élettársának és a vele egy háztartásban élő személyek havi jövedelme forintban:

A jövedelem típusa

Kérelmező

Házastársa (élettársa)

A háztartás további tagjai

1. Munkaviszonyból és más

 foglalkoztatási jogviszonyból származó
ebből: közfoglalkoztatásból származó








2. Társas és egyéni vállalkozásból,

őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó








3. Táppénz, gyermekgondozási

 támogatások








4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű

 rendszeres szociális ellátások








5. Önkormányzat és munkaügyi

szervek által folyósított ellátások








6. Egyéb jövedelem








7. Összes jövedelem









Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a részletfizetési kérelemi eljárás során történő felhasználásához.

Dátum: ...................................................







.....................................................

kérelmező aláírása

.............................................................


……………………………………….


a háztartás nagykorú tagjainak aláírása










Vagyonnyilatkozat

I. A kérelmező személyes adatai

Neve: ............................................................................................................................................

Születési neve: ..............................................................................................................................

Anyja neve: .................................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: ...........................................................................................................

Lakóhely: .....................................................................................................................................

Tartózkodási hely: .......................................................................................................................

II. A kérelmező és a vele együtt élő közeli hozzátartozójának vagyona

A. Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ................. város/község ................... út/utca.................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ..........................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Haszonélvezeti joggal terhelt: igen nem (a megfelelő aláhúzandó)

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ....................... város/község .................................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ............................ címe: ...................................... város/község........................... út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .......................... címe: ........................................ város/község .............................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft






B. Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű:

a) személygépkocsi: ......................................... típus .................. rendszám

a szerzés ideje: .............................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

b) tehergépjármű, autóbusz: .............................. típus .................. rendszám

a szerzés ideje: .............................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a részletfizetési kérelmi eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

Kelt: .......... év .............................. hó ............ nap

................................................

aláírás



[1]

Módosította a 4/2018.(V.29.) ö.r. 1.§

[2]

Módosította a 4/2018.(V.29.) ö.r. 2.§

[3]

Kiegészítette a 4/2018.(V.29.) ö.r. 3.§