Szörény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2018. (VIII. 21.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályozásáról

Hatályos: 2018. 08. 21- 2018. 12. 07

Szörény község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló – többször módosított - 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Szt.) 1. §-ának (2) bekezdésében, 25. §. (3) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. §. (4) bekezdésében a 62. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat által pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról az alábbi rendeletet alkotja:


I. FEJEZET

Általános rendelkezések


A rendelet célja

A rendelet célja, hogy megállapítsa az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő szociális rászorultságtól függő pénzben, valamint természetben biztosított szociális ellátások formáit, szervezeti keretei, az eljárási és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit és garanciáit.


A rendelet hatálya

1. §.

A rendelet hatálya kiterjed:

(1) Szörény Önkormányzat közigazgatási területén élő lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra, a bevándorlási engedéllyel rendelkező személyekre, a letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre, valamint a magyar hatóságok által menekültként elismert személyekre.

(2) Az Szt.6.§-ában meghatározott, az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó hajléktalan személyekre, amennyiben a hajléktalan személy az ellátás igénybevételekor nyilatkozatában Szörény község közigazgatási területét tartózkodási helyként megjelölte.

(3) Az Szmtv. szerinti a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a 3 hónapot meghaladó tartózkodási jogát a Magyar Köztársaság területén gyakorolja, és bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

(4) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások tekintetében Szörény önkormányzat által szervezett és nyújtott ellátásokra. 

Eljárási rendelkezések

2. §.

(1) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni szociális ellátások megállapítása és a szociális alapszolgáltatások igénybevétele iránti kérelmeket a Kétújfalui Közös Önkormányzati Hivatalnál és azok kirendeltségein (a továbbiakban: Hivatal), az erre rendszeresített formanyomtatványon (1. számú függelék) lehet szóban az ügyintéző segítségével, vagy írásban előterjeszteni.


3. §.

(1) A rendszeres ellátások folyósítása havonta utólag, kifizetése minden hónap 5-ig utalással, nem rendszeres ellátások kifizetése a határozat kézhezvételét követően az önkormányzat pénztárából, külön kérelem esetén átutalással történik. A házipénztárból történő döntést követő azonnali kifizetés létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személy esetében történhet.


4. §.

(1) Amennyiben a pénzbeli és természetbeni ellátás iránti kérelemben előadott életkörülmények vizsgálata kapcsán a kérelem megalapozott elbírálása szükségessé teszi, az igénylőnél környezettanulmányt kell készíteni, továbbá, ha az ellátásra való jogosultság elbírálásához, ha a kérelmező életvitele alapján vélelmezhető, hogy a jövedelemigazolásban feltüntetett összegen felül egyéb jövedelemmel is rendelkezik, a kérelmező kötelezhető arra, hogy családja vagyoni viszonyairól a 63/2006.(III.27.) Korm. r. erre vonatkozó melléklete szerinti formanyomtatványon nyilatkozzék.

(2) Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőről, ha életkörülményeit a Hivatal már bármely ügyben vizsgálta és azokban lényeges változás nem feltételezhető. 


5. §.

(1) A települési támogatás egészben, vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható. A természetbeni támogatás formája lehet: közüzemi díjak kifizetése, Erzsébet- utalvány, tankönyv- és tanszervásárlás támogatás, gyermekintézményi térítési díjak kifizetése. A folyósítás módjáról az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell.

6. §.

(1) A szociális ellátásra jogosultság, a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, továbbá a hatósági ellenőrzésre az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (Ákr.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

II. FEJEZET

Települési támogatás


7.§.

(1) Szociális rászorultság esetén a jogosult számára a települési önkormányzat képviselő-testülete az Szt.-ben, illetve e rendeletében meghatározott feltételek szerint

a) települési támogatást

b) rendkívüli települési támogatást

c) karácsonyi támogatást

d) terménytámogatást

e) szociális kamatmentes kölcsönt

állapít meg.

(2) A rendelet alapján adható, az (1) bekezdésben meghatározott támogatások megállapításával, megszüntetésével kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja.


8.§.

A települési támogatás formái

(1) Települési támogatás

a) létfenntartási gondok enyhítése

b) lakhatás támogatása

c) az egészségi állapot megőrzését jelentő szolgáltatások költségeihez való részbeni hozzájárulás

d) az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás

e) iskolakezdés támogatása

f) tanulmányi átlagjavítás ösztönzése

g) kismamák felkészítése a gyermek érkezésére

céljából nyújtható.

9.§.

Települési támogatás létfenntartási gondok enyhítésére


(1) Települési támogatás létfenntartási gondok enyhítése céljából annak a személynek állapítható meg, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át. A támogatás évente egy alkalommal adható, s egy családban egyidejűleg csak egy személy jogosult. A támogatás összege 5.000 Ft.

(2) Az 1. számú függelék szerinti kérelméhez a kérelmezőnek csatolni szükséges a saját, valamint a vele egy háztartásban élő személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól szóló bizonyítékokat, igazolásokat.


10. §.

Települési támogatás lakhatás támogatása céljából


(1) Települési támogatás lakhatás támogatása céljából azon háztartás részére állapítható meg, ahol

a) a háztartásban élő és ott lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező személyek egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, és

b) a háztartás egyik tagjának sincs vagyona, valamint

c) a kérelem benyújtását közvetlen megelőző egy évben a kérelmet benyújtó személy legalább két alkalommal igazolni tudja az általa lakott ház emésztő-és szikkasztógödrének hivatalos úton történt ürítését, és

d) legalább két közüzemi számlát csatol kiadásairól, melyek 90 napnál nem régebbiek.


(2) Nincs szükség az (1) bekezdésben meghatározott emésztő-és szikkasztógödör ürítéséről szóló igazolásra azon háztartás tekintetében, ahol ilyen létesítmény nincs.

(3) Az 1. számú függelék szerinti kérelméhez a kérelmezőnek csatolni szükséges a saját, valamint a vele egy háztartásban élő személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól szóló bizonyítékokat, igazolásokat.

(4) A települési támogatás ezen formája ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(5) A lakhatást elősegítő település támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától, egy év időtartamra kerül megállapításra. A támogatás összege 5.000 Ft havonta.

(6) Nem állapítható meg lakhatást elősegítő települési támogatás, annak aki, vagy akivel egy háztartásban élő személy

a) albérlőt tart, vagy más módon hasznosítja lakását

b) lakásbérleti, vagy tulajdonjogára vonatkozóan tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződése áll fenn.

(7) A települési támogatásra való jogosultság egyéb feltétele a lakókörnyezet rendezettségének folyamatos biztosítása.

(8) A települési támogatásra való jogosultságot megállapító határozatban fel kell hívni az ügyfelet, hogy a helyi önkormányzati rendeletben előírtak szerint a lakókörnyezet rendezettségét folyamatosan köteles biztosítani.

(9) A lakókörnyezet rendezettségét a polgármester alapvetően a jogosultság megállapítására irányuló eljárásban, valamint a jogosultság felülvizsgálatakor köteles ellenőrizni.  Amennyiben a lakókörnyezet rendezettsége nem megfelelő, úgy az ügyfelet fel kell szólítani, hogy a lakókörnyezet rendezettségének biztosítására irányuló kötelezettségének a polgármester felszólításától számított 5 napon belül tegyen eleget.

(10) A felszólítást végzés formájában kell megtenni. A végzésben konkrétan és pontosan meg kell határozni az elvégzendő, teljesítendő feladatokat és a határidőt. Fel kell hívni a végzésben a figyelmet a teljesítés elmaradásának jogkövetkezményeire, ami a települési támogatásra való jogosultság megállapítására irányuló eljárásban a kérelem elutasítására, a települési támogatásra való jogosultság felülvizsgálatára irányuló eljárásban a jogosultság megszüntetésére lesz.

(11) A felszólítást követően az ellenőrzést helyszíni szemle keretében kell lefolytatni, a teljesítését vagy annak elmaradását képfelvétellel kell rögzíteni, valamint a helyszíni szemle lefolytatásáról jegyzőkönyvet kell felvenni.

(12) A kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja által életvitelszerűen lakott lakás vagy ház udvarának tisztántartása során elvégzendő feladatai:

-a trágyát szivárgásmentes, zárt trágyagyűjtőben kell tárolni, ahol a trágyagyűjtőnek vízhatlan aljzatúnak kell lennie. A trágyagyűjtőt zárt fedéllel kell ellátni,

-a trágyalé gyűjtésére szivárgásmentes, zárt fedéllel ellátott trágyalégyűjtőt kell létesíteni, amely könnyen tisztítható, hézagmentes, szilárd burkolattal ellátott, megfelelő lejtésű és zárt elfolyón keresztül van a zárt tárolóba bekötve,

-közterületen nem tarthat nagy-illetve kishaszonállatot,

-közterületen nem tarthat építési törmeléket,

-köteles lakóudvaron a fű lenyírását elvégezni, tisztántartani, kommunális szilárd hulladékot zárt tárolóban tartani,

-az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület) tisztántartása,

-a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztán tartása, fű lenyírása, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolítása.


11. §.

Települési támogatás az egészségi állapot megőrzését jelentő szolgáltatások költségeihez való részbeni hozzájárulásként


(1) Települési támogatásként az egészségi állapot megőrzését jelentő szolgáltatások költségeihez való teljes vagy részbeni hozzájárulás állapítható meg annak a személynek, akinek alanyi vagy normatív alapon benyújtott közgyógyellátás iránti kérelmét a Járási Hivatal jogerős határozattal elutasította és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, továbbá havi rendszeres gyógyszerköltsége eléri, vagy meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át.

(2) Az 1. számú függelék szerinti kérelméhez a kérelmezőnek csatolni szükséges a saját, valamint a vele egy háztartásban élő személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól szóló bizonyítékokat, igazolásokat, valamint a Járási Hivatal közgyógyellátásáról hozott jogerős elutasító határozatát, mely 90 napnál nem régebbi.

(3) A támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától, egy év időtartamra kell megállapítani, összege 5.000 Ft havonta.

(4) Nem jogosult a települési támogatásra az a személy, aki alanyi vagy normatív közgyógyellátásra jogosult.


12. §.

Települési támogatás az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként


(1) Jövedelemre való tekintet nélkül települési támogatás nyújtható annak a személynek, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott, feltéve, hogy az elhunyt személlyel eltartási vagy öröklési szerződése nem állt fenn.

(2) A támogatás nem állapítható meg annak a személynek, aki a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV törvény alapján temetési hozzájárulásban részesül.

(3) A települési támogatás összege elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként 50.000 Ft.


13. §. 

Köztemetés


(1) A képviselő-testület a köztemetés költségeinek visszafizetésére, az eltemettetésre köteles személy kérelmére – egyedi hatósági szerződés alapján – részletfizetési lehetősége biztosíthat.

(2) Az eltemettetésre köteles személyt kérelmére, amennyiben a háztartásában élő személyek egyike sem rendelkezik jövedelemmel a képviselő-testület a köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben mentesítheti.

(3) Képviselő-testület a köztemetéssel kapcsolatos hatáskört a polgármesterre átruházza.


14. §

Települési támogatás iskolakezdéshez


(1) Amennyiben a költségvetési rendelet lehetővé teszi, a képviselőtestület hivatalból a községben lakóhellyel rendelkező és ott életvitelszerűen élő, a helyi általános iskolába járó normatív kedvezményre nem jogosult tanulók, tankönyveinek 100%-ban, valamint intézményi térítési díját 100%-ban átvállalja.

(2) A testület tanévenként egyszeri pénzbeli támogatást nyújt a községben lakóhellyel rendelkező és ott életvitelszerűen tartózkodó gyermekeknek az alábbiak szerint:

a) bölcsődések, és a helyi óvodába járó gyermekek 6.000 Ft

b) a helyi általános iskolába járók részére 12.000 Ft

c) középfokú, szakmunkás tanulók részére: 18.000 Ft

d) felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók részére: 25.000 Ft.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott támogatások kifizetéséről tárgyév augusztus hónapjában a polgármester gondoskodik.

(4) A (2) bekezdés b) pontjában meghatározott jogosultak részére a testület a pénzbeli támogatáson felül, évente 2 db, az iskola által előírt tanszercsomagot biztosít, melyből az elsőt jelen kifizetéssel együtt, a másodikat pedig a félév zárót követően adja át a jogosult törvényes képviselője részére.


15.§

Átlagjavító Települési támogatás


(1) A képviselőtestület azon a helyi általános iskolába járók gyermekeket, akik félévi, valamint előző év végi tanulmányi átlagukhoz képest, legalább 0,3-es javulást értek el 5.000 Ft összegű támogatásban részesíti a félévet, és a tanévzárót követő 30 napon belül.

(2) Azon a helyi általános iskolába járó tanulókat, akik kitűnő eredménnyel végeznek a tanév végén a képviselőtestület 10.000 Ft összegű támogatásban részesíti a tanévzárót követő 30 napon belül.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben foglalt támogatások elbírálásához szükséges csatolni az iskola által hitelesített iskolai bizonyítvány másolatát.

(4) Képviselő-testület az átlagjavító települési támogatással kapcsolatos hatáskört a polgármesterre átruházza.


16.§

Települési támogatás kismamák részére


(1) A képviselőtestület azon kismamák részére, akik a településen lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkeznek és a gyermek születéséig részt vesznek valamennyi, a védőnő által szervezett tanácsadáson, terhes gondozáson, 20.000 Ft összegű települési támogatást biztosít.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott támogatás elbírálásához szükséges csatolni a védőnő igazolását, mely tanúsítja, hogy a kérelmező minden tanácsadáson, terhes gondozáson részt vett.

(3) Képviselő-testület a kismamák részére nyújtott települési támogatással kapcsolatos hatáskört a polgármesterre átruházza.




17.§

Rendkívüli települési támogatás


(1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a létfenntartási gondokkal küzdő személynek, aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud, mert

- alkalmanként jelentkező többletkiadások terhelik – így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához,

- gyógyászati segédeszköz vásárlása miatt kerül létfenntartása veszélybe

- életmentő orvosi beavatkozás szükséges számára

- állandó gyógyszer szükséges számára, melynek magas költségeit viselni nem tudja

- a megállapított nyugellátás késedelmes kifizetése miatt nincs jövedelme

- újszülött gyermek nevelésének költségeit önerőből fedezni nem tudja

- sérelmére elkövetett bűncselekményből anyagi kára következett

(2) A (1) bekezdésben meghatározott esetekben a települési támogatás összege a kérelmező körülményeit és az általa számlákkal, orvosi dokumentumokkal vagy szakvéleménnyel igazolt költségeket figyelembe véve, egyedi mérlegelés alapján minimum 10.000 Ft, maximum 50.000 Ft.

(3) Képviselő-testület a rendkívüli települési támogatással kapcsolatos hatáskört a polgármesterre átruházza.


18. §

Szociális kamatmentes kölcsön


(1) Szörény község Önkormányzat Képviselő-testülete a településen lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező és ott életvitel szerűen élő személyek részére szociális kamatmentes kölcsönt nyújthat.

(2) Kérelemre szociális kamatmentes kölcsön állapítható meg

a) életmentő orvosi beavatkozások és egészségügyi felszerelések költségeinek enyhítésére, fedezésére,

b) az első nyugdíjösszeg, árvaellátás megérkezéséig, ha annak megállapítása vagy kifizetése nem az ellátott hibájából történik,

c) a család lakása elemi kár következtében megrongálódott vagy megsemmisült.


(3) A (2) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben a kérelemhez szükséges csatolni az orvosi szakvéleményt, vagy zárójelentést a beavatkozás vagy egészségügyi felszerelés szükségességéről.

(4) A (2) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben a kérelemnek tartalmaznia kell a kérelmező azon nyilatkozatát, melyből megállapítható, hogy nyugdíj, vagy árvaellátásának igénylése már folyamatban van.

(5) A (2) bekezdés c) pontjában meghatározott esetben helyszíni szemle során készített fényképfelvételt kell rögzíteni az ingatlan állapotáról.

(6) Amennyiben lehetséges, a támogatást természetbeni ellátásként kell folyósítani (építőelemek -és anyagok, egészségügyi kellékek, felszerelések beszerzése)

(7) A szociális kamatmentes kölcsönt hatósági szerződésbe kell foglalni, amelyben meg kell határozni a visszafizetés módját, a futamidő kezdetét, és határidejét, a szerződésszegés következményeit, valamint fel kell hívni a támogatásban részesülő figyelmét arra, hogy ha az esedékes részletek befizetését nem teljesíti, a kedvezmény érvényét veszti, és a tartozás késedelmi pótlékkal együtt egy összegben esedékessé válik.

(8) A szociális kölcsön visszafizetésének futamideje legfeljebb 1 év, a megállapítható összeg legfeljebb 150.000 Ft lehet.

(9) Határidőre történő önkéntes teljesítés elmulasztása esetén újabb kölcsön 5 éven belül nem nyújtható. A végrehajtás elrendelése a támogatott teljesítési kötelezettségét nem szünteti meg.

(10) A rendelet alapján adható szociális kamatmentes kölcsön megállapításával kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja.


19. §.

Terménytámogatás


(1) Szörény község Önkormányzat Képviselő-testülete a településen lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező és ott életvitel szerűen élő, szociálisan rászoruló személyek részére terménytámogatást nyújthat természetbeni ellátásként.

(2) Kérelemre vagy hivatalból terménytámogatás állapítható meg

a) azon háztartás részére, melynek a tárgyévben lakhatás támogatása céljából települési támogatást állapítottak meg

b) annak a személynek, akinek, vagy akivel egy háztartásban élő személy részére a tárgyévben bármilyen települési támogatást, vagy

c) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt állapítottak meg.

(3) A terménytámogatás mértéke személyenként és háztartásonként, legfeljebb 10 kg lehet terményfajtánként.

(4) A terménytámogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától

(5) A terménytámogatás megállapításáról szóló döntést egyszerűsített határozatba kell foglalni.

(6) A rendelet alapján adható terménytámogatás megállapításával kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja.


20.§

Karácsonyi támogatás


(1) Szörény község Önkormányzat Képviselő-testülete Karácsonyi támogatásban részesíti a költségvetési előirányzat maradványa terhére azon háztartásokat, amelyben a településen legalább egy éve állandó lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen ott élő,

a) 65 éven felüli idős személy él jövedelemhatárra tekintet nélkül,

b) a háztartásban élő személyek egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a 130.000 Ft-ot,

c) olyan személy él, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, vagy lakhatás támogatása céljából települési támogatásban részesül és jogosultsága fennáll a támogatás megállapításakor vagy az azt megelőző 60 napon belül.

(2) Az összegeket a maradvány függvényében:

a) háztartásonként maximum 2 m2 tűzifa,

b) háztartásonként maximum 100.000 ezer forint összegű tartós élelmiszercsomag természetbeli támogatásként, illetve

c) háztartásonként maximum 100.000 Ft összegű pénzbeli juttatásként adható, a háztartásban élő személyek számát figyelembe véve, mint egyszeri pénzbeli vagy természetbeli támogatást.

(3) A karácsonyi támogatás évente egy alkalommal, háztartásonként egy fő részére, a háztartásban élő személyek számát figyelembe véve a (2) bekezdésben meghatározott összegben és mennyiségben, természetbeni és/vagy pénzbeli ellátásként állapítható meg.

(4) A támogatás megállapításáról szóló döntést egyszerűsített határozatba kell foglalni.

(5) E rendelet alapján adható karácsonyi támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja.



III. FEJEZET


21. §.

Szociális szolgáltatások


Az Szt. értelmében szociális alapszolgáltatások:

-falugondnoki és tanyagondnoki szolgáltatás

-étkeztetés

-házi segítségnyújtás

-családsegítés


22.§.

Falugondnoki vagy tanyagondnoki szolgáltatás


(1) Falugondnoki vagy tanyagondnoki szolgáltatás keretében az önkormányzat enyhíti a település intézményhiányából eredő hátrányait, biztosítja az alapvető szükségletek kielégítését célzó szolgáltatásokhoz való hozzájutást, valamint az egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutást, valamint segíti az egyéni és a közösségi szintű szükségletek teljesítését a szakmai programban meghatározottak szerint.

(2) A falugondnoki szolgálat igénybevételének módját és feltételeit külön rendelet szabályozza.


23.§.

Étkeztetés


(1) Az étkeztetést a képviselő-testület a a Házi segítségnyújtást és szociális étkeztetést biztosító alapintézmény. útján biztosítja.

(2) A képviselőtestület az étkeztetés feltételeit változtatás nélkül, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 62. §-ban rögzítettek alapján határozza meg.


24. §

Házi segítségnyújtás

(1) A házi segítségnyújtást a képviselő-testület a a Házi segítségnyújtást és szociális étkeztetést biztosító alapintézmény útján biztosítja.

(2) A képviselőtestület az házi segítségnyújtás feltételeit változtatás nélkül, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 63. §-ban rögzítettek alapján határozza meg.


 

25.§.

Családsegítés


(1) A családsegítést a képviselő-testület a Házi segítségnyújtást és szociális étkeztetést biztosító alapintézmény útján biztosítja.

(2) A képviselőtestület a családsegítés feltételeit változtatás nélkül, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 64. §-ban rögzítettek alapján határozza meg.



IV. FEJEZET 

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


26. §.

(1) A rendelet 2018. augusztus 21. napján lép hatályba, rendelkezéseit az el nem bírált, folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell, egyidejűleg hatályát veszti a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 3/2015.(III.2.) rendelet.

(2) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, és e törvény végrehajtására hozott magasabb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.


Boros István                                                                        Hajas Endre

polgármester                                                            jegyző 


Záradék:

A rendelet kihirdetve: Szörény, 2018. augusztus 21.


Hajas Endre

jegyző



1. függelék a 10/2018 (VIII.21.) önkormányzati rendelethez

Bürüs * Endrőc * Gyöngyösmellék * Kétújfalu * Kisdobsza

 Szörény * Teklafalu * Várad * Zádor


Kétújfalui Közös Önkormányzati Hivatal

7975 Kétújfalu, József Attila u. 34.

Tel./Fax.: (73) 342-003, 542-020

e-mail: kozoshivatal@kozoshivatal.hu            

Honlap: www.kozoshivatal.hu

kozoshivatal.png

Ügyfélfogadási rend Kétújfalui Közös Önkormányzati Hivatalnál: Hétfő, Szerda: 08.00-12.00 Kedd, Csütörtök: 13.00-16.00

Ideiglenes jelleggel működő kirendeltségnél ügyfélfogadás rendje:

Endrőc: Kedd – 09.00-11.00, Gyöngyösmellék: Csütörtök – 09.00-11.00,

Teklafalu: Csütörtök: 09.00-11.00, Zádor: Kedd – 09.00-11.00

Kérelem települési támogatás megállapítására

I. Az igényelt települési támogatás típusa (jelölje X-szel, kérelmenként legfeljebb egy választható):

  1. Létfenntartási gondok enyhítése
  2. Lakhatás támogatása
  3. Az egészségi állapot megőrzését jelentő szolgáltatások költségeihez való részbeni hozzájárulás
  4. Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás
  5. Ápolási támogatás (csak Gyöngyösmellék, Teklafalu és Zádor esetén választható)

II. Személyes adatok

1. A kérelmező személyre vonatkozó személyes adatok:

Neve: ............................................................................................................................................................

Születési neve: ..........................................................................................................................................

Anyja neve: ................................................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: ...................................................................................................................

Lakóhely: .....................................................................................................................................................

Tartózkodási hely: ...................................................................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ...........................................................................................

Telefonszám (nem kötelező megadni): ..........................................................................................

Bankszámlaszám : ...................................................................................................................................

A folyószámlát vezető pénzintézet neve: .......................................................................................


2. A kérelmező családi állapota:

□ egyedülálló

□ házastársával/élettársával él együtt


3 A házastárs/élettárs személyes adatai:

Neve: ............................................................................................................................................................

Születési neve: .........................................................................................................................................

Anyja neve: ...............................................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: ..................................................................................................................

Lakóhely: ....................................................................................................................................................

Tartózkodási hely: ..................................................................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ...........................................................................................

4. A kérelmezővel együtt élő, eltartott gyermekeinek száma összesen: ............ fő


Név

Születési hely, év, hó, nap

Anyja neve

TAJ szám

Megjegyzés*































* Ebben az oszlopban kell feltüntetni,

- ha a gyermekre tekintettel gyermekgondozási segélyt, gyermeknevelési támogatást, gyermekgondozási díjat vagy terhességi gyermekágyi segélyt folyósítanak,

- ha a 16-20 év közötti gyermek nem jár oktatási intézménybe, de önálló keresettel még nem rendelkezik, vagy

- életkortól függetlenül a tartós betegség vagy fogyatékosság fennállását, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt.


5. A háztartásban élő további személyek adatai:

(CSAK LAKHATÁS TÁMOGATÁSA ESETÉN SZÜKSÉGES KITÖLTENI)

Neve

Születési neve

TAJ száma

Születési helye, ideje

Anyja neve

Szerepkör *












































* A szerepkör a kérelmezőre nézve lehet: Nagykorú gyermek, szülő, testvér, nagyszülő, házastárs/élettárs szülője, házastárs/élettárs nagyszülője, unoka, nagykorú gyermek házastársa, egyéb.

III. Jövedelemi adatok

A kérelmező, valamint házastársának/élettársának és a vele egy háztartásban élő gyermekeinek a havi jövedelme forintban:

Lakhatás támogatása esetén a háztartásban élő összes személy jövedelme forintban:

A jövedelem típusa

Kérelmező

Házastársa (élettársa)

A háztartás további tagjai

1. Munkaviszonyból és más

 foglalkoztatási jogviszonyból származó
ebből: közfoglalkoztatásból származó








2. Társas és egyéni vállalkozásból,

őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó








3. Táppénz, gyermekgondozási

 támogatások








4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű

 rendszeres szociális ellátások








5. Önkormányzat és munkaügyi

szervek által folyósított ellátások








6. Egyéb jövedelem








7. Összes jövedelem









Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Dátum: ...................................................







.....................................................

kérelmező aláírása

.............................................................

……………………………………….

……………………………………….

……………………………………….

……………………………………….

……………………………………….

……………………………………….

……………………………………….

……………………………………….


a háztartás nagykorú tagjainak aláírása










Vagyonnyilatkozat

I. A kérelmező személyes adatai

Neve: ............................................................................................................................................

Születési neve: ..............................................................................................................................

Anyja neve: .................................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: ...........................................................................................................

Lakóhely: .....................................................................................................................................

Tartózkodási hely: .......................................................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: .........................................................................................

II. A kérelmező és a vele együtt élő közeli hozzátartozójának vagyona

Lakhatás támogatása esetén a háztartás összes tagjának vagyona:

A. Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ................. város/község ................... út/utca.................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ..........................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Haszonélvezeti joggal terhelt: igen nem (a megfelelő aláhúzandó)

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ....................... város/község .................................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ............................ címe: ...................................... város/község........................... út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .......................... címe: ........................................ város/község .............................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

II. Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű: '

a) személygépkocsi: ......................................... típus .................. rendszám

a szerzés ideje: .............................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

b) tehergépjármű, autóbusz: .............................. típus .................. rendszám

a szerzés ideje: .............................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

Kelt: .......... év .............................. hó ............ nap

................................................

aláírás

Tájékoztató a kérelem kitöltéséhez

I. Az igényelt települési támogatás típusa

A megfelelő választ X-szel kell jelölni, illetve a hiányzó adatokat kitölteni. Kérelmenként egy segélytípus választható!

II. Személyes adatok

Egyedülálló az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van. A házastársak akkor tekinthetők különélőnek, ha a lakcímük különböző.

Közös háztartásban élő eltartott gyermeknek számít:

- a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező,

- a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató,

- a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató,

- korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt.

A tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek egészségi állapotára vonatkozó igazolásokat a kérelemhez csatolni kell.

Amennyiben a tanulói, hallgatói jogviszony fennállását a kérelmező nem igazolja, úgy a hivatal adatszolgáltatás iránti kérelemmel az Oktatási Hivatalt megkeresi.

III. Jövedelmi adatok

Jövedelem: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, továbbá az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni. Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj. Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.

Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel vagy a bevétel 85%-ának, illetőleg állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.

Nem minősül jövedelemnek, így a jövedelembe sem kell beszámítani a temetési segélyt, az alkalmanként adott átmeneti segélyt, a lakásfenntartási támogatást, az adósságcsökkentési támogatást, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében nyújtott pénzbeli támogatást, a kiegészítő gyermekvédelmi támogatás melletti pótlékot, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, az anyasági támogatást, a tizenharmadik havi nyugdíjat, a szépkorúak jubileumi juttatását, a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a fogyatékossági támogatást, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíjat, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatást. Nem minősül jövedelemnek az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzésnek, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény alapján történő munkavégzésnek, valamint a természetes személyek között az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásra vonatkozó rendelkezések alapján háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony keretében történő munkavégzésnek (a továbbiakban: háztartási munka) a havi ellenértéke. A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni. A családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek a jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják.

A havi jövedelem kiszámításakor

- rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap,

- nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap

alatt kapott összeg egy havi átlagát kell együttesen figyelembe venni.

Jövedelem típusai:

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem. Közfoglalkoztatásból származó jövedelem alatt a közmunkából, a közhasznú munkából vagy a közcélú munkából származó jövedelmet kell érteni.

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás és baleseti hozzátartozói nyugellátások; rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék.

5. Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a rendelkezésre állási támogatás, az ápolási díj, az adósságcsökkentési támogatás; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

6. Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

A jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelmekről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.


Mellékletek