Szörény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

A szociális ellátások helyi szabályozásáról

Hatályos: 2023. 03. 01

Szörény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.01.
A szociális ellátások helyi szabályozásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az új szociális rendelet megalkotása az alábbiak okán vált szükségessé:
Mint ismeretes, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) a szociális rászorultságtól függő pénzbeli, valamint természetben nyújtható támogatások között 2015. március 1. napjától csupán a kötelezően biztosítandó ellátásokat tartalmazza, ezt követően – az állam által nyújtott támogatásokon túl - az önkormányzatok feladata lett a rászorulók ellátása települési támogatás formájában.
Az Szt. 25. § (3) bekezdés b.) pontja értelmében a képviselő-testület – az e törvényben és a települési önkormányzat rendeletében meghatározott feltételek szerint – települési támogatást állapít meg.
A szociális rendeletünk tartalmazza az önkormányzat által nyújtható települési támogatásokat.
Az Szt. 26. §-a értelmében a képviselő-testület a hatáskörébe tartozó pénzbeli ellátásokat kiegészítheti, és a szociálisan rászorultak részére – a rendeletében meghatározott módon és feltételek szerint – más pénzbeli támogatásokat is megállapíthat.
Annak eldöntése, hogy az önkormányzat e támogatás keretében mely feltételek teljesülése esetén, milyen célokra, milyen összegű támogatást nyújt, teljes mértékben az önkormányzat mérlegelési jogkörébe tartozik.
A települési támogatás forrása Magyarország tárgyévi központi költségvetéséről szóló törvény alapján a „települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása” előirányzatán belül biztosított volt.
Az előirányzat felhasználásának felülvizsgálata során megállapításra került, hogy lehetőség van a települési támogatások jogosultsági körének bővítésére, valamint köszönhetően az évenkénti minimálbér, garantált bérminimum és nyugdíj emelkedésének, megállapítható, hogy csökken a támogatásra jogosultak száma. Továbbá a Kormány az eddigi „öregségi nyugdíj legkisebb összege” helyett az újonnan bevezetett „szociális vetítési alap” fogalmat társítja a szociális ellátások feltételeinek meghatározásához, így indokolttá válik a helyi rendelet ehhez történő igazítása.
Fentiekre tekintettel valamennyi, jövedelmi feltételhez kötött rendszeresen adható települési támogatás egy főre jutó havi nettó jövedelem határértéke a jelenlegi, legkisebb öregségi nyugdíj összegének háromszorosa helyett, a szociális vetítési alap összegének négyszeresére változik. Ez számokban kifejezve 85.500 forint helyett 114.000 forintot jelent egy főre jutó havi nettó jövedelemként.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a alapján, az előzetes hatásvizsgálattal a jogszabály előkészítője felméri a szabályozás várható következményeit. Önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét az előzetes hatásvizsgálat eredményéről tájékoztatni kell. Ugyanezen törvény 17. § (2) bekezdése értelmében, a hatásvizsgálat során vizsgálni kell
a) a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatását, különösen
aa) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásait,
ab) környezeti és egészségi következményeit,
ac) adminisztratív terheket befolyásoló hatásait, valamint
b) a jogszabály megalkotásának szükségességét, a jogalkotás elmaradásának várható
következményeit, és
c) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi
feltételeket.
A fentieknek megfelelően az előzetes hatásvizsgálatot az alábbiak szerint terjesztem elő:
a., tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatása: a rendelet-tervezet a településen élő emberek és szociálisan rászoruló személyek számára biztosít pénzbeli és természetbeni támogatást, akinek családjában, illetve háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének négyszeresét, 114.000 Ft-ot.
aa., társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásai: társadalmi hatás a rászorulók részére jelentős. Gazdasági, költségvetési hatás jelentős.
ab., a szabályozásnak környezeti és egészségi következményei: a szabályozásnak környezeti és egészségi következményei nincsenek.
ac., adminisztratív terheket befolyásoló hatásai: a jogosultak számának növekedése jelentős terhet ró a hivatal munkatársaira.
b., jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: a jogalkotás elmaradása esetén a rászorulók anyagi teherbíró képességének csökkenése várható.
c., a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a jogszabály alkalmazáshoz szükséges személyi, technikai feltételek rendelkezésre állnak.