Gyöngyösmellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2023. (II.9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 01- 2023. 07. 01

Gyöngyösmellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2023. (II.9.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.07.01.

Gyöngyösmellék Község Önkormányzat képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdése alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelet a következő 14/A. §-sal egészül ki:

2. § A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelet a következő 14/A. §-sal egészül ki:

„14/A. § [Lakáscélú települési támogatás]

(1) A Képviselő-testület Gyöngyösmellék község közigazgatási területén található belterületi ingatlanok magánszemély tulajdonosai, haszonélvezői részére a lakott lakások megújulására irányuló külső felújításokat támogat feltéve, hogy Gyöngyösmellék településen állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik és az adott lakcímen életvitelszerűen tartózkodik, valamint a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének harmincszorosát.

(2) Amennyiben kérelmezőnek a településen több lakott ingatlana van, a támogatás csak egy lakásra vehető igénybe.

(3) Nem részesíthető támogatásban aki, illetve akinek

a) a kérelmében – jogtalan előny szerzése érdekében – valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz, vagy hamis adatot közöl,

b) a kérelem benyújtásakor lejárt határidejű önkormányzati köztartozása van.

(4) A helyi lakáscélú támogatás vissza nem térítendő támogatás, mely adható:

a) a tető teljes körű cseréjére, felújítására,

b) homlokzat és födém szigetelésére, vízszigetelésre,

c) homlokzati nyílászárók energia-megtakarítást eredményező cseréjére,

d) a lakás külső fali vakolására és színezésére,

e) akadálymentesítésre,

f) kerítés építésére.

(5) A támogatás mértéke a kérelmező által igényelt és igazolt összeg, de legfeljebb 2.000.000,-Ft lehet. A támogatás kiutalása két részletben történik. Fele a kérelem kedvező elbírálásakor, a fennmaradó összeg az első rész elszámolását követően.

(6) A támogatás forrása az önkormányzat éves költségvetési rendeletében e célra elkülönített összeg.

(7) A kérelmet az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon lehet benyújtani a Kétújfalui Közös Önkormányzati Hivatalnál.

(8) A kérelem elbírálása érdekében a kérelmező köteles a saját, valamint a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó személyi adatairól és jövedelmi viszonyairól nyilatkozni. Köteles továbbá az e rendeletben meghatározott feltételek fennállását igazoló iratokat a kérelméhez csatolni.

(9) A kérelem kötelező melléklete:

a) a lakás felújítás igazolására tételes költségvetés/költéstervezet/, árajánlat

b) az igénylő és vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozók jövedelmének igazolására a kérelem benyújtását megelőző hónapra vonatkozó jövedelemigazolások,

c) a számla igazolására: a kérelmező nevére, lakcímével azonos címre kiállított számla vagy árajánlat.

(10) A felújításhoz a támogatás 50 %-a előre kiutalandó anyagvásárlás céljából. A támogatásban részesülő a támogatás átvételét követően számlákkal elszámol, ezt követően a fennmaradó 50 % kiutalása is megtörténhet. A teljes támogatás számlákkal történő elszámolására a kiutalást követő 6 hónapban van lehetőség.

(11) A támogatást egy összegben kell visszatéríteni, amennyiben az igénylő:

a) a támogatással érintett lakást a támogatás igénybevételétől számított 3 éven belül lebontja,

b) valótlan adatok közlésével jogosulatlanul jutott a támogatáshoz,

c) a kiutalt támogatással nem tud 6 hónapon belül elszámolni.

(12) A támogatás odaítélésének véleményezésére és jogszerű felhasználásának ellenőrzésére a Képviselő-testület jogosult. A testület szemlét tart, környezettanulmányt és fényképeket is készíthet.

(13) Amennyiben a (11) bekezdésben felsorolt esetek bármelyike bekövetkezik vagy a (12) bekezdés szerinti ellenőrzés során megállapításra kerül, hogy a támogatás nem jogszerűen lett felhasználva vagy nem készültek el azon munkálatok melyre a támogatást igényelték, úgy a visszatérítési kötelezettség terhe mellett a kérelmező részére a következő 5 évben semmiféle lakáscélú támogatás nem állapítható meg.

(14) Ha a visszafizetési kötelezettség nem teljesül, kérelmező és családja mindaddig nem részesül az önkormányzat által nyújtott – a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló rendeletében meghatározott települési támogatásokban, ameddig a tartozás összege megtérül.

(15) Képviselő-testület a lakáscélú települési támogatással kapcsolatos hatáskört a polgármesterre átruházza.”

3. § Ez a rendelet 2023. július 1-jén lép hatályba.