Gyöngyösmellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 1.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2023. (II.9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 01 10:00- 2024. 02. 02

Gyöngyösmellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 1.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2023. (II.9.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.02.01.

Gyöngyösmellék község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló – többször módosított - 1993. évi III. tv. 1. §-ának (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat által pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról a következőket rendeli el.

1. § (1) A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelet 14/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Képviselő-testület Gyöngyösmellék község közigazgatási területén található belterületi ingatlanok magánszemély tulajdonosai, haszonélvezői részére a lakott lakások megújulására irányuló külső és belső felújításokat támogat feltéve, hogy Gyöngyösmellék településen állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik és az adott lakcímen életvitelszerűen tartózkodik, valamint a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének harmincszorosát.”

(2) A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelet 14/A. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A helyi lakáscélú támogatás vissza nem térítendő támogatás, mely adható:

a) a tető teljes körű cseréjére, felújítására,

b) homlokzat és födém szigetelésére, vízszigetelésre,

c) homlokzati nyílászárók energia-megtakarítást eredményező cseréjére,

d) a lakás külső fali vakolására és színezésére,

e) akadálymentesítésre,

f) kerítés építésére,

g) járda építésére,

h) térkövezésre,

i) víz és villamoshálózat létesítésére, korszerűsítésére, felújítására, valamint az ehhez kapcsolódó helyreállítási költségek fedezésére,

j) a ház udvarán található melléképületek felújítására, továbbá

k) bármely nemű belső felújítási munkálatokhoz.

(5) A támogatás mértéke a kérelmező által igényelt és igazolt összeg, de legfeljebb

a) 5.000.000,-Ft lehet a (4) bekezdés a) - j) pontok szerinti külső felújítási munkálatokhoz.

b) 5.000.000,-Ft lehet a (4) bekezdés k) pontja szerinti belső felújítási munkálatokhoz.

c) A támogatás kiutalása két részletben történik. Fele a kérelem kedvező elbírálásakor, a fennmaradó összeg az első rész elszámolását követően.”

(3) A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelet 14/A. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A kérelmet az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon lehet benyújtani a Kétújfalui Közös Önkormányzati Hivatalnál

a) a (4) bekezdés a) – j) pontjai szerinti külső felújítási munkálatokra tárgyév január 1 – május 31. közötti időszakban egy alkalommal,

b) a (4) bekezdés k) pontja szerinti belső felújítási munkálatokra tárgyév június 1 – november 30. közötti időszakban egy alkalommal.

c) Fenti határidők elmulasztása jogvesztő hatású. Újabb kérelem mindaddig nem nyújtható be, függetlenül attól, hogy külső vagy belső felújítási munkára irányul, amíg folyamatban levő lakáscélú támogatásával el nem számolt és az eljárás lezárásra került.

d) A nem megfelelő módon és időben, valamint az első alkalmat követően benyújtott további kérelmek érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerülnek.”

(4) A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelet 14/A. § (11) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A támogatást egy összegben kell visszatéríteni, amennyiben az igénylő:)

„a) a támogatással érintett lakást a támogatás igénybevételétől számított 5 éven belül lebontja, vagy eladja”

2. § Ez a rendelet 2024. február 1-jén 10 órakor lép hatályba.