Bürüs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019. (IV. 12.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 9/2018. (VIII. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 04. 13- 2019. 04. 13


Bürüs Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló – többször módosított - 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Szt.) 1. §-ának (2) bekezdésében, 25. §. (3) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. §. (4) bekezdésében a 62. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat által pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról az alábbiakat rendeli el:

1. §


Az R. 14. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

Települési támogatás iskoláztatáshoz

(1) Amennyiben a költségvetési rendelet lehetővé teszi, a képviselőtestület hivatalból a községben lakóhellyel rendelkező és a helyi általános iskolába járó normatív kedvezményre nem jogosult tanulók, tankönyveinek 100%-ban, valamint intézményi térítési díját 100%-ban átvállalja.

(2) A testület tanévenként egyszeri pénzbeli támogatást nyújt a községben lakóhellyel rendelkező gyermekeknek az alábbiak szerint:

a) bölcsődések, óvodába járó gyermekek 5.000 Ft

b) általános iskolába járók részére 10.000 Ft

c) középfokú, szakmunkás tanulók részére: 15.000 Ft

d) felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók részére: 20.000 Ft

(3) A (2) bekezdés c) és d) pontja szerinti jogosultak részére kérelemre, a tanév időtartamára (szeptember 1 – június 30) havonta 5.000 Ft összegű utazási támogatás állapítható meg.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott támogatások kifizetéséről tárgyév augusztus hónapjában a polgármester gondoskodik.

(5) A (2) bekezdés b) pontjában meghatározott jogosultak részére a testület a pénzbeli támogatáson felül, évente 1 db, az iskola által előírt tanszercsomagot biztosít.





2. §.

Az R. 20. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

Karácsonyi támogatás

(1) Bürüs község Önkormányzat Képviselő-testülete Karácsonyi támogatásban részesíti a költségvetési előirányzat maradványa terhére azon háztartásokat, amelyben a településen legalább egy éve állandó lakóhellyel rendelkező

a) 65 éven felüli idős személy él jövedelemhatárra tekintet nélkül,

b) a háztartásban élő személyek egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a 130.000 Ft-ot,

c) olyan személy él, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, vagy lakhatás támogatása céljából települési támogatásban részesül és jogosultsága fennáll a támogatás megállapításakor vagy az azt megelőző 60 napon belül.

(2) Az összegeket a maradvány függvényében:

a) háztartásonként maximum 2 m2 tűzifa,

b) háztartásonként maximum 100.000 ezer forint összegű tartós élelmiszercsomag természetbeli támogatásként, illetve

c) háztartásonként maximum 100.000 Ft összegű pénzbeli juttatásként adható, a háztartásban élő személyek számát figyelembe véve, mint egyszeri pénzbeli vagy természetbeni támogatást.

(3) A karácsonyi támogatás évente egy alkalommal, háztartásonként egy fő részére, a háztartásban élő személyek számát figyelembe véve a (2) bekezdésben meghatározott összegben és mennyiségben, természetbeni és/vagy pénzbeli ellátásként állapítható meg.

(4) A támogatás megállapításáról szóló döntést egyszerűsített határozatba kell foglalni.

(5) E rendelet alapján adható karácsonyi támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja.

3. §


Az R. 23.§ helyébe a következő rendelkezés lép:


Étkeztetés


(1) Az önkormányzat a szociális törvény 62. §-ában foglaltak alapján a szociálisan rászorulók részére a szociális étkeztetést a Házi Segítségnyújtást és Szociális Étkeztetést Biztosító Alapintézmény keretében biztosítja.

(2) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezésről kell gondoskodni, akik az önmaguknak, illetve az önmaguknak és eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.

(3) Életkora miatt rászoruló az a személy, aki személyi azonosításra alkalmas okmány bemutatásával igazolja, hogy a 65. életévét betöltötte.

(4) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a háziorvos vagy kezelőorvos igazolása szerint önmaga ellátásáról részben vagy teljesen gondoskodni nem tud.

(5) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni a súlyosan fogyatékos személyt, aki a súlyos fogyatékosságát a szociális törvény 65/C. § (6) bekezdése szerint igazolja.

(6) Pszichiátriai betegsége vagy szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, és pszichiátriai- vagy szenvedélybetegségét a kezelőorvos által kiállított szakvéleménnyel igazolja.

(7) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki éjszakáit közterületen, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségben tölti.


4.§


Az R. 24.§ helyébe a következő rendelkezés lép:


Házi segítségnyújtás


(1)Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást.

(2)A házi segítségnyújtás keretében biztosítani kell:

a. /az alapvető gondozási, ápolási feladatok elvégzését,

b. /az önálló életvitel fenntartásában, az ellátott és lakókörnyezete higiéniás körülményeinek megtartásában való közreműködést,

c. /a veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzésében, illetve azok elhárításában való segítségnyújtást,

(3) A szociális törvény 63. §-a szerint a házi segítségnyújtást a napi gondozási szükségletnek megfelelő időtartamban a Házi Segítségnyújtást és Szociális Étkeztetést Biztosító Alapintézmény biztosítja.


(4)A házi segítségnyújtás igénybevételét megelőzően vizsgálni kell a gondozási szükségletet, melyet a kérelem alapján a Házi Segítségnyújtást és Szociális Étkeztetést Biztosító Alapintézmény vezetője kezdeményez.

(5)A házi segítségnyújtásra való jogosultság feltételeit az Sztv. 63 §-a alapján kell megállapítani.


5.§


Az R. 25.§ helyébe a következő rendelkezés lép:


Családsegítés


(1) A szociális törvény 64. §-a szerinti családsegítés szolgáltatást a képviselő-testület a Házi Segítségnyújtást és Szociális Étkeztetést Biztosító Alapintézmény útján biztosítja.

(2) A családsegítő szolgáltatás célja a működési területén élő szociális és mentálhigiénés problémák miatt veszélyeztetett, illetve krízishelyzetbe került személyek, családok életvezetési képességének megőrzése, az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, valamint a krízishelyzet megszüntetésének elősegítése.

(3) A családsegítő szolgálat az általános segítő szolgáltatás keretében a megelőző tevékenységek körében a./ a szociális, életvezetési és mentálhigiénés tanácsadást,

b./ a családgondozást, így a családban jelentkező működési zavarok, illetve konfliktusok megoldásának elősegítését,

c./ a veszélyeztetettséget és a krízishelyzetet észlelő jelzőrendszer működtetését, ennek keretében a szociális és egészségügyi szolgáltatók, intézmények, az oktatási intézmények, a gyermekjóléti szolgálat, a pártfogó felügyelői és jogi segítségnyújtó szolgálat, valamint a társadalmi szervezetek, egyházak és magánszemélyek részvételének biztosítását a megelőzésben,

d./ a humán jellegű civil kezdeményezések elősegítését, közösségfejlesztő, valamint egyéni és csoportos terápiás programok szervezését,

e./ a tartós munkanélküliek, a fiatal munkanélküliek, az adósságterhekkel és lakhatási problémákkal küzdők, a fogyatékossággal élők, a krónikus betegek, a szenvedélybetegek, a pszichiátriai betegek, a kábítószer-problémával küzdők, illetve egyéb szociális rászorult személyek és családtagjaik részére tanácsadás nyújtását,

f./ a családokon belüli kapcsolaterősítést szolgáló közösségépítő, családterápiás, konfliktuskezelő, mediációs programokat és szolgáltatásokat, valamint a nehéz élethelyzetben élő családokat segítő szolgáltatásokat.

 (4)A családsegítés keretében végzett tevékenységnek- a szolgáltatást igénybe vevő érdekében, mások személyiségi jogainak sérelme nélkül – a szükséges mértékig ki kell terjednie az igénybe vevő környezetére, különösen családjának tagjaira. Kiskorú személyre a családsegítés akkor terjedhet ki, ha

a./ kiskorú családtagjának ellátása a családsegítés keretében indult, és

 b./ a kiskorú érdekei – a gyermekjóléti szolgáltatás igénybevétele nélkül – e szolgáltatás keretében is megfelelően biztosíthatók.

(5) A családsegítő szolgálat az egyén és család számára nyújtott szolgáltatása térítésmentes.


6. §.


A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.




                Kolat Irén                                                                        Király Zoltánné dr.

              polgármester                                                                                 jegyző


Záradék:

A rendelet kihirdetve: Bürüs, 2019. április 12.


Király Zoltánné dr.

           jegyző