Bürüs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020. (V. 8.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2020. 05. 09

Bürüs Község polgármesterének 4/2020. (V. 8.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2020.05.09.

Bürüs Község Önkormányzat polgármestere – a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban Kultv.) 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a 2011. évi CXXVIII tv. 46 § (4) bekezdése alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – az Önkormányzat közművelődési feladatairól a következőket rendeli el.

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Bürüs Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat közigazgatási területén a közösségi színterekre, működtetőikre és alkalmazottaikra, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2. § (1) Az Önkormányzat a Kultv. 76. § (3) bekezdés a) pontjában szereplő művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működtetésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása közművelődési alapszolgáltatást biztosítja a következők szerint:

a) a rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenység végzésének helyszíneit a

aa) Peti Lőrinc Művelődési Ház Közösségi Színtérben,

ab) Pásztorház Közösségi Színtérben;

b) a közösségi színtér díjmentes használatát.

c) a művelődő közösség / közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a községi rendezvényeken, valamint a partnertelepülések programjain;

d) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(2) Bürüs Község Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási tervet a tárgyév március 1-jéig fogadja el.

Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

3. § Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatait a

a) Peti Lőrinc Művelődési Ház Közösségi Színtér 7973 Bürüs, Alsó utca 32. ( .hrsz)

b) Pásztorház Közösségi Színtér 7973 Bürüs, Felső utca 43. (10 hrsz.)

működtetésével látja el.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

4. § Az Önkormányzat közművelődési feladatait és a Peti Lőrinc Művelődési Ház Közösségi Színtér és a Pásztorház Közösségi Színtér működését költségvetésből finanszírozza, amelynek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás. Az Önkormányzat a közművelődési rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat

Záró rendelkezések

5. § A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 1/2019 (II.28.) önkormányzati rendelet.