Bürüs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 16.) önkormányzati rendelete

A helyi lakáscélú támogatásról

Hatályos: 2022. 06. 17- 2023. 02. 13

Bürüs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VI. 16.) önkormányzati rendelete

A helyi lakáscélú támogatásról

2022.06.17.

Bürüs Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott hatáskörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § Jelen rendelet célja Bürüs település népességmegtartó erejének fokozása, valamint a lakónépesség számának növelése érdekében helyi lakáscélú támogatással anyagi segítséget nyújtani a házaspároknak, rászoruló családoknak, egyedülálló személyeknek.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya Bürüs település közigazgatási területén megvásárolt, épített, bővített vagy felújított lakásokra terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya Bürüs település közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező, nagykorú személyekre terjed ki.

(3) A rendelet tárgyi hatálya az igénylő saját tulajdonú/tulajdonába kerülő új vagy használt lakásának

a) vásárlására,

b) építésére,

c) bővítésére, vagy

d) felújításához kapcsolódó költségekre terjed ki.

II. Fejezet

A helyi támogatás szabályai

A támogatás feltételei

3. § A képviselő-testület lakás vásárlásához, építéséhez, bővítéséhez, felújításához, valamint az ezekhez szorosan kapcsolódó költségek viseléséhez helyi lakáscélú támogatást nyújt azoknak a házastársaknak, élettársaknak, egyedül élőknek vagy gyermeküket egyedülállóként nevelő szülőknek, akik családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének harmincszorosát.

4. § Nem részesíthető támogatásban, aki, illetve akinek

a) a kérelmében - jogtalan előny szerzése érdekében - valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz, vagy hamis adatot közöl,

b) egy évnél régebbi adásvételi szerződéssel, vagy egy évnél régebben jogerőssé vált építési engedéllyel rendelkezik,

c) a kérelem benyújtásakor lejárt önkormányzati köztartozása van.

A támogatás formája, mértéke

5. § (1) A helyi lakáscélú támogatás vissza nem térítendő támogatás.

(2) A támogatás mértéke az e rendelet szerinti 2. § (3) bekezdés

a) – c) pontjai esetében 500.000 Ft,

d) pontja esetében a számlákkal igazolt összeg, de legfeljebb 250.000 Ft.

(3) A támogatás forrása az önkormányzat éves költségvetési rendeletében e célra elkülönített összeg.

Eljárási és hatásköri rendelkezések

6. § (1) A kérelmet az erre rendszeresített formanyomtatványon lehet benyújtani a Kétújfalui Közös Önkormányzati Hivatalnál.

(2) A kérelem elbírálása érdekében a kérelmező köteles a saját, valamint a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó személyi adatairól és jövedelmi viszonyairól nyilatkozni. Köteles továbbá az e rendeletben meghatározott feltételek fennállását igazoló iratokat a kérelméhez csatolni.

(3) A kérelem kötelező mellékletei:

a) a lakásvásárlás igazolására: a kérelem benyújtásától számított egy évnél nem régebbi adásvételi szerződés,

b) a lakásépítés vagy lakásbővítés igazolására: a kérelem benyújtásától számított egy évnél nem régebbi jogerős építési engedély,

c) lakás felújítás igazolására: a kérelem benyújtásától számított egy évnél nem régebbi tételes költségvetés/költéstervezet, számla,

d) az igénylő és az együtt költözők jövedelmének igazolására: a kérelem benyújtását megelőző hónapra vonatkozó jövedelemigazolások,

e) a számla igazolására: kérelmező vagy a kérelmező lakcímével azonos címmel rendelkező személy nevére kiállított számla.

(4) Amennyiben a támogatást lakás vásárlásra való tekintettel igénylik, és amennyiben a vásárolt ingatlan esetében részletfizetéssel történik az adásvétel, úgy a földhivatali bejegyzés dátumát kell alapul venni.

(5) Az e rendelet szerinti 2. § (3) bekezdés d) pontja esetében a támogatás előre kiutalható azzal a feltétellel, hogy a támogatásban részesülő a támogatás átvételét követően legfeljebb 6 hónapon belül számlákkal elszámol a Kétújfalui Közös Önkormányzati Hivatalnál. Ebben az esetben a kérelem benyújtását, valamint az elszámolást követően az eljáró hatóság helyszíni szemlét tarthat, melyről előzetesen értesíti kérelmezőt.

(6) A támogatás ingatlanonként évente egy alkalommal állapítható meg, és egy kérelemben több támogatási eset is megjelölhető.

(7) A támogatási kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A képviselő-testület a kérelem beérkezését követő képviselő-testületi ülésén, de legkésőbb 60 napon belül dönt a kérelem elbírálásáról.

A támogatás visszatérítése

7. § (1) A támogatást egy összegben kell visszatéríteni, amennyiben az igénylő

a) a támogatással érintett lakást a támogatás igénybevételétől számított 3 éven belül lebontja vagy elidegeníti,

b) valótlan adatok közlésével, jogosulatlanul jutott a támogatáshoz,

c) a településen állandó lakóhelyét 3 éven belül megszünteti,

d) az előre kiutalt támogatással nem tud 6 hónapon belül elszámolni,

(2) Amennyiben a támogatással érintett lakás elidegenítése a településen másik lakás megszerzése érdekében történik, úgy az igénylő mentesül a visszatérítés alól.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.