Bürüs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a közterület használat rendjéről

Hatályos: 2023. 07. 17

Bürüs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a közterület használat rendjéről

2023.07.17.

Bürüs Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva a helyi sajátosságokra tekintettel a közterületek használatára és a közterület használat engedélyezésére a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek a faluképi, községrendezési, környezetvédelmi, ellátási, közlekedésbiztonsági, valamint tulajdonosi szempontok figyelembevételével határozzák meg a közterületek használatát, ezen belül a közlekedési területek igénybevételét, valamint az építmények, utcaberendezések elhelyezkedését.

2. § (1) A jelen rendelet hatálya alá tartoznak azok a természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, amelyek Bürüs község közigazgatási területén állandó, vagy ideiglenes jelleggel tartózkodnak.

(2) E rendelet alkalmazása szempontjából Bürüs község közigazgatási területén belül közterületnek minősül:

a) azok a mindenki által szabadon használható földterületek, melyek az ingatlan nyilvántartásban közterületként szerepelnek.

b) a közutaknak a község közigazgatási területét átszelő részei, valamint

c) a belterületi és külterületi földrészletek közhasználatra átadott részei.

(3) Jelen rendelet hatálya nem terjed ki a közterület-használat azon eseteire, amikor a közterület használattal kapcsolatos elsőfokú hatósági jogkört törvény vagy kormányrendelet szabályozza.

3. § (1) A közterületet rendeltetésének megfelelően, állagának sérelme, forgalmának veszélyeztetése nélkül az általános magatartási szabályok betartásával mindenki szabadon használhatja. Rendeltetésszerű használatnak minősül a közterületen való közlekedés, valamint pihenés.

(2) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához – a jelen rendeletben meghatározott feltételek alapján – hatósági engedély szükséges. A jelen rendeletben foglaltak alapján kiadott engedély nem pótolja a külön jogszabályban előírt bejelentési, engedélyezési, hozzájárulási kötelezettséget.

4. § (1) A közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos elsőfokú hatósági feladatokat e rendelet 13. §. (3) bekezdés a) pontja kivételével a polgármester látja el.

(2) A polgármester határozata ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül a képviselő-testülethez lehet fellebbezést benyújtani.

(3) A képviselő-testület (2) bekezdés alapján hozott határozatának felülvizsgálatát jogszabálysértésre hivatkozással a bíróságtól lehet kérni a határozat közlésétől számított 30 napon belül.

5. § (1) A közterület használatáért Bürüs Község Önkormányzat költségvetési számlájára a jelen rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjat kell fizetni.

(2) A díjak mértékének változása esetén a folyamatban lévő ügyekben az új rendelkezéseknek megfelelően kell eljárni, és e szerint kell módosítani a már kiadott határozatok alapján történő közterület-használatot is.

(3) A közterület különböző rendeltetésű, egy idejű használata esetén mindig a magasabb díjtétel fizetendő.

A közterületek rendeltetéstől eltérő használata

6. § (1) A jelen rendeletben foglalt feltételek mellett közterület-használati engedély szükséges:

a) a hatósági jelzéssel nem rendelkező jármű 1 napnál tovább történő tárolására, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt,

b) a hatósági jelzéssel rendelkező vontató, tehergépkocsi, mezőgazdasági vontató, lassú jármű, pótkocsi, járműszerelvény 1 napnál tovább történő tárolására,

(2) Nem kell közterület-használati engedély:

a) a közterületnek az önkormányzat és szervei által történő igénybevételéhez, valamint a képviselő-testület által községi rendezvényként, illetve támogatott rendezvényként elismert rendezvényekhez,

b) a fegyveres testületeknek és rendvédelmi szerveknek, valamint a tűzoltóságnak és mentőknek a feladatuk ellátásához szükséges mértékben,

c) tüzelőanyag tárolásához, ha a tárolás időtartama 8 napot nem haladja meg, valamint bútorok és egyéb háztartási felszerelések költözködés alkalmával történő rakodásához és tárolásához, feltéve, hogy a tárolás a 48 órát nem haladja meg és a közlekedést nem akadályozza,

d) építőanyag, építéshez szükséges szerkezetek elhelyezéséhez, illetve lerakásához, valamint bontásból származó anyagok és építési törmelék tárolásához, feltéve, hogy az a 8 napot nem haladja meg és a közlekedést nem akadályozza,

e) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

f) a közterületen, illetőleg az alatt, vagy felett elhelyezett távközlési kábelek, közművezetékek hibaelhárítása érdekében végzett munkákhoz, feltéve, hogy a munka végzése nem jár együtt a közút felbontásával,

g) a szervezett lomtalanítási akcióban kijelölt területekre kihelyezett tárgyak tárolásához a lomtalanítás időtartamára,

(3) Nem adható közterület-használati engedély:

a) zajos, bűzös, füsttel, korommal, vagy gőzzel járó, sugárzó, tűz- és robbanásveszélyes, valamint a lakosság nyugalmát egyébként zavaró tevékenység gyakorlásához, illetve ilyen anyagok tárolásához, valamint veszélyes-hulladék lerakásához,

b) a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezéséhez,

c) azokra a helyekre, ahol a tevékenység gyakorlása a közút, járda gépesített fenntartását akadályozza,

d) olyan tevékenység gyakorlásához, amelynek közterületen való folytatását jogszabály nem teszi lehetővé.

A közterület-használati eljárás általános szabályai

7. § (1) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja. A közterület használója a területen tevékenységet folytató, vagy a területen létesítményt elhelyező személy. A kérelem benyújtása a közterület-használat megkezdésére nem jogosít.

(2) Ha a közterület használata építési (létesítési) engedélyhez kötött építmény elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építési engedély mellett, az építtetőnek jelen rendelet szerint is meg kell kérnie. Tulajdonosváltozás esetén az új tulajdonosnak új engedélyt kell kérnie. Az engedély kiadása az eredetivel azonos célra csupán a tulajdonosváltozás miatt nem tagadható meg, s legalább az eredeti engedély lejártáig megadható. A tulajdonosváltozás bejelentéséig – mellyel egy időben kell benyújtani az új tulajdonos közterület-használati engedély kérelmét is - a korábbi tulajdonost kell használónak tekinteni. Erre az engedélyező hatóságnak határozatában fel kell hívnia a figyelmet.

(3) Üzemképtelen jármű tárolására közterület-használati engedélyt a jármű tulajdonosa vagy üzembentartója kérhet.

8. § A közterület-használati engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell a kérelmező adatait, a közterület-használat módját, helyét, időtartamát.

9. § (1) Az engedély megadása során figyelembe kell venni az építésügyi, közúti közlekedési szabályokat, a községrendezési terveket, a helyi építésügyi szabályozásokat, a faluképi és műemlékvédelmi, esztétikai, kegyeleti, környezetvédelmi, köztisztasági, idegenforgalmi szempontokat, szakmai állásfoglalásokat, továbbá a közreműködő szakhatóságok által előírt követelményeket, és ellenőrizni kell az egyéb feltételek meglétét is.

(2) Amennyiben egy közterületi helyet több kérelmező kíván használni, a használati jogot az szerzi meg, aki az előírt feltételeknek megfelel, és kérelme a jegyzőhöz előbb érkezett.

10. § (1) A közterület-használati engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyes nevét, valamint lakóhelyét vagy székhelyét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy az engedély milyen feltételek bekövetkeztéig érvényes,

c) a közterület-használat helyének, módjának, mértékének pontos meghatározását,

d) az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságok szakvéleményében foglalt előírásokat,

e) közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj fizetésének módját, mértékét és határidejét,

f) a közterület folyamatos tisztántartásának, valamint a közterületi létesítmény karbantartásának és a közterület-használat folytán előállt rongálásnak a használó saját költségén – a közterületen gyakorolt egyes tevékenységekre előírtak szerint – történő helyreállítási kötelezettségét,

g) az engedélytől eltérő közterület-használat következményeire való figyelmeztetést,

h) a közterület-használat közérdekből történő megszüntetéséről szóló tájékoztatást, valamint az engedély visszavonására való figyelmeztetést,

i) az engedély érvényességének megszűnése esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettséget,

j) jogszabályban foglalt egyéb előírásokat.

(2) Az engedély csak az engedélyest, vagy annak bejelentett alkalmazottját és segítő családtagját, illetve jogi személy képviselőjét, vagy jogi személyiség nélküli társaság esetén annak bejelentett tagját, valamint a közterületen elhelyezett létesítmény 7. § (3) bekezdése szerinti használóját jogosítja fel a közterület használatára.

(3) Az engedély megadása, megtagadása, vagy visszavonása ügyében hozott határozatot közölni kell:

a) az engedélyessel,

b) az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságokkal,

c) a hozzájárulást megadó tulajdonossal, vagy a tulajdonosi jogokat gyakorló szervvel.

11. § (1) Az engedélyes a díjat a közterület tényleges területe alapján köteles megfizetni.

(2) A létesítménnyel elfoglalt és a tevékenységhez további területet nem igénylő közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény közterületre eső vízszintes vetületét kell számításba venni.

(3) A díjfizetés szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

(4) Az engedélyben meghatározott díjtétel a hatályos önkormányzati rendelettel változhat.

12. § Mentes a díjfizetési kötelezettség alól:

a) akinek tulajdonában, kezelésében lévő építményt a község lakossága helyi közszolgáltatás kielégítésére veszi igénybe,

b) helyi védelem alatt álló műemlék épületek felújításával kapcsolatos közterület-használat,

c) jótékony célú rendezvények,

d) az önkormányzat intézménye,

e) választási kampány időszakában a választásban résztvevők ideiglenes hirdető-berendezései.

13. § (1) A közterület-használati engedély

a) a kérelem alapján kiadott engedélyben meghatározott idő elteltéig, de legfeljebb 1 évre adható,

b) megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetőleg

c) visszavonásig érvényes.

(2) A közterület-használati engedély érvényét veszti, ha

a) az engedély időbeli hatálya lejárt,

b) a megállapított feltétel bekövetkezik,

c) az engedély visszavonásra kerül,

d) a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik,

e) az engedélyes meghal, illetve a vállalkozás jogutód nélkül megszűnik. A jogutódlás egyebekben a közterület használat érvényét nem érinti, de a jogutódlás tényét be kell jelenteni az engedélyt kiadó szervnek.

(3) A közterület- használat kártalanítási igény nélkül-megszüntethető

a) képviselő-testület által közérdekből, vagy

b) ha a közterület használati díjat a fizetési határidő lejártát követő 1 felszólítás után sem teljesíti az engedélyes.

(4) Vissza kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes:

a) a közterületet az engedélyben foglaltaktól eltérően használja,

b) a díjat legkésőbb az engedélyben a tevékenység megkezdésére meghatározott időpontig nem fizeti meg,

c) a kihelyezett létesítménnyel kapcsolatban előírt karbantartási kötelezettségének a külön felhívásban megjelölt időpontig nem tesz eleget.

14. § (1) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani. Ha az engedélyes helyreállítási kötelezettségének a felhívásban megjelölt időpontig nem tesz eleget, a polgármester az engedélyes veszélyére és költségére intézkedik az eredeti állapot helyreállítása iránt.

(2) Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát írásban bejelenteni.

A közterület jogellenes igénybevételének következményei

15. § (1) Azt, aki a közterületet engedélyhez kötött esetben engedély nélkül, vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használ, a szabálysértés jogkövetkezményein túlmenően az engedély nélküli, vagy eltérő használat tartamára az egyébként fizetendő közterület-használati díj ötszörösének megfizetésére kell kötelezni. Késedelmes fizetés esetén a késedelmi díj a jegybanki alapkamat kétszerese.

(2) Ha a közterületet engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel, - kérelmére – a polgármester a közterület használatot engedélyezheti. Az engedély megadása a használót nem mentesíti az (1) bekezdésben említett következmények alól.

(3) Ha a közterületet engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon használó a közterület-használat engedélyezése iránt kérelmet nem adott be, vagy az engedély nélkül folytatott tevékenységre közterület-használati engedély nem adható, a használót az (1) bekezdésben említett jogkövetkezmények alkalmazása mellett megfelelő határidő kitűzésével az eredeti állapot helyreállítására kell kötelezni.

(4) Amennyiben a helyreállítás az előírt határidőig nem történik meg, úgy a helyreállítást a polgármester az igénybevevő veszélyére és költségére elvégezteti.

(5) Aki közterületet engedély nélkül igénybe vesz, vagy engedélytől eltérő módon használ, szabálysértést követ el.

Záró rendelkezések

16. § Ez a rendelet 2023. július 17-én lép hatályba.

1. melléklet a 9/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelethez

Közterület használat díja

Igénybevétel jellege

díja

6. § (1) bekezdés e szerint

1.500 Ft/jármű/nap