Várad község képviselő testületének 3/2019 (III.14.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 10/2018.(VIII.17.) rendelet kiegészítéséről.

Hatályos: 2019. 03. 15- 2020. 01. 30




Várad Község Önkormányzat képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdése alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45.§ (1) bekezdésben, valamint a 48.§. (4) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésének 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.



1.§.


A R.  következő 14/A.§-al egészül ki:


                                                                      

Főiskolai és egyetemi hallgatók támogatása

(1) Várad Község Önkormányzat Képviselő-testülete a felsőoktatási hallgató részére ösztöndíjat nyújt.


(2) Támogatásra jogosult a felsőoktatási intézményben (egyetemen, főiskolán) államilag finanszírozott vagy költségtérítéses nappali és levelező tagozaton tanulmányokat folytató, első alapképzési vagy első mesterképzési diplomájukat szerző illetve első felsőoktatási szakképzésben résztvevő hallgatók, akik

a) saját maguk és családjuk életvitelszerűen Várad Községben élnek és itt bejelentett lakóhellyel rendelkeznek,

b) családjukban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét, és vagyonnal nem rendelkeznek.


(3) Az ösztöndíj havi összege 20 000,- Ft.


(4) A felsőoktatási ösztöndíj tanulmányi félévre, az I. félév szeptember 1-január 31. közötti 5 hónapjára, valamint a II. félév február 1-június 30. közötti 5 hónapjára szól. A felsőoktatási ösztöndíj folyósítására havonta kerül sor.


(5) A felsőoktatási ösztöndíj a hallgatót az első alkalommal benyújtott kérelméhez csatolt, a felsőoktatási intézmény által kiállított eredeti hallgatói jogviszony igazoláson „a hallgatói jogviszony megszűnésének - a tanulmányi teljesítmény és követelmények alapján - becsült időpontja” rovatban feltűntetett időpontig, de legkésőbb attól számított egy évig illeti meg. A tanulmányi időbe nem számítanak bele a külföldön végzett tanulmányok, valamint a hivatalosan igazolt rendkívüli események (így különösen betegség, baleset, stb.) miatti halasztás időszakai.


(6) A felsőoktatási ösztöndíjat igénylő hallgató minden év október 15-ig, valamint március 31-ig nyújthatja be kérelmét.


(7) A felsőoktatási ösztöndíjban részesülő hallgató köteles bejelenteni, ha hallgatói jogviszonya év közben bármely okból megszűnt, ha a tanulmányi félévet nem teljesítette vagy a 3. § (5) bekezdésében meghatározott időtartam alatt diplomáját/abszolutóriumát nem szerezte meg, e tények bekövetkezésétől számított 30 napon belül.


                                                                                            2.§.


(1)   E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2020. január 31. napjáig kell alkalmazni.






   Balogh Ferenc                                                                  Király Zoltánné dr.

                                         polgármester                                                                               jegyző





Záradék:


A rendelet kihirdetésre került: 2019. március 14.



Király Zoltánné dr.

          jegyző