Magyartelek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés díjáról

Hatályos: 2024. 04. 01- 2024. 04. 01

Magyartelek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés díjáról

2024.04.01.

Magyartelek Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjaiban foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli:

1. § A rendelet hatálya Magyartelek Község Önkormányzata közigazgatási területén történő házasságkötés létesítése során, valamint a névadó és házassági évforduló során az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.

2. § (1) A jegyző a házasságkötés létesítését a Csányoszrói Közös Önkormányzati Hivatalban az erre a célra kijelölt hivatalos helyiségben- a Csányoszrói Közös Önkormányzati Hivatal tárgyalóterme, a Kisasszonyfa Kultúrház és a Integrált Közösségi Szolgáltató Tér helyszíneken (7954 Kisasszonyfa, Petőfi utca 39.) – engedélyezi, amely hivatali munkaidőben ingyenes.

(2) Az önkormányzat anyakönyvvezetője térítésmentesen közreműködik a hivatali időben és hivatali helyiségben megtartandó névadó és házassági évforduló megünneplésében.

(3) Az önkormányzat anyakönyvvezetője térítési díj ellenében közreműködik a hivatali időn kívüli időpontban, valamint a hivatali helyiségen kívüli helyszínen igény szerint megtartandó névadó és házassági évforduló megünneplésében, melynek díjait az 1. melléklet tartalmazza.

3. § (1) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötésnek minősül minden olyan házasságkötés, melynek helyszíne a 2. §-ban meghatározottól eltér.

(2) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelem elbírálása Kisasszonyfa Község jegyzőjének hatáskörébe tartozik.

(3) A kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg, írásban kell előterjeszteni.

(4) Házasságot kötni hivatali munkaidőben, az e rendeletben előírtak szerint lehet

(5) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésre hétfőtől csütörtökig munkanapokon 1600 - 1900 óra közötti, pénteki munkanapon 1300 - 1900, valamint szombaton 0900 - 1900 óra közötti időszakban van lehetőség. Nem köthető házasság jogszabályban meghatározott munkaszüneti napon.

(6) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötést a jegyző akkor engedélyezi, ha az anyakönyvvezető a házasulandók által választott helyszínen lefolytatott szemlét követően meggyőződött arról, hogy a helyiség házasságkötésre alkalmas, az esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, illetve a személyi adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított, továbbá a vonatkozó jogszabályi előírások teljesülnek.

(7) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés létesítése akkor engedélyezhető, ha a felek az e rendeletben megállapított feltételek teljesítésén túl igazolják a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díj befizetését.

(8) Az anyakönyv biztonságos szállításáért és kezeléséért az anyakönyvvezető felel.

4. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén, valamint a házasságkötés során kért egyéb szolgáltatásokért jelen rendelet 1. számú mellékletében foglalt díjat kell megfizetni.

(2) Kérelmező köteles viselni a hivatali helyiségen kívüli eseménnyel kapcsolatban felmerült minden dologi költséget.

(3) Az ügyfél az általa kért szolgáltatás díját az anyakönyvi eseményt megelőző 8. napig a Csányoszrói Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési számlájára csekken fizeti meg.

(4) Amennyiben a házasságkötési szándéktól a felek elállnak, úgy az általuk szolgáltatásokért befizetett díj 50 %-át az elállási szándék anyakönyvvezetőnél történő bejelentését követő 5 napon belül vissza kell téríteni.

(5) ) Kérelmezők a díj megfizetése alól mentesülnek, amennyiben a felek valamelyikének állapota közeli halállal fenyeget, vagy hivatalos okirattal igazolt mozgásképtelen állapotot okozó betegség miatt.

5. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnél, névadó és házassági évforduló ünneplésénél közreműködő anyakönyvvezetőt eseményenkénti bruttó 30.000,- Ft összegű díjazás illeti meg.

(2) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnél, névadó és házassági évforduló ünneplésénél közreműködő kisegítőt eseményenkénti bruttó 5.000,- Ft összegű díjazás illeti meg.

6. § Hatályát veszti a hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól szóló 2/2017. (IV. 4.) önkormányzati rendelet.

7. § Ez a rendelet 2024. április 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 3/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelethez

Megrendelő lap a házasságkötésnél (névadó, házassági évforduló) kérhető szolgáltatásokhoz

1. Térítésmentesen nyújtott szolgáltatásaink (az igényelt szolgáltatás aláhúzandó): Gyűrűhúzáskor beszéd, gyertyagyújtáskor beszéd, szülő köszöntő, gépi zeneszolgáltatás.

2. Térítés ellenében nyújtott szolgáltatásaink esetén a házasulandó felek az alább részletezett díjat (a díjak az Áfa-t tartalmazzák) kötelesek megfizetni a Csányoszrói Közös Önkormányzati Hivatal számlájára:

2.1. Amennyiben a házasulandó felek hivatali munkaidőn kívüli időpontban, hivatali helyszínen kívánnak házasságot kötni, akkor 35.000-Ft összegű díjat,

2.2. Amennyiben a házasulandó felek hivatali munkaidőn kívüli időpontban, külső helyszínen kívánnak házasságot kötni, akkor 40.000-Ft összegű díjat,

2.3. Amennyiben a házasulandó felek hivatali munkaidőben, külső helyszínen kívánnak házasságot kötni, akkor 35.000-Ft összegű díjat.

(az igényelt szolgáltatás aláhúzandó)