Kisasszonyfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

Hatályos: 2019. 08. 02- 2020. 09. 01

Kisasszonyfa Község Önkormányzat képviselő-testületének

 5/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete


a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról



Kisasszonyfa Község Önkormányzat képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.



I. Fejezet


Általános szabályok



1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Kisasszonyfa önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.

(2) Az (1) bekezdés tekintetében alkalmazni kell a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdéseit és a 7. § (1) bekezdését.

(3) Az e rendeletben meghatározott hatásköröket eltérő rendelkezés hiányában a képviselő-testület gyakorolja.

2. § (1) Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra érvényes értelmező rendelkezéseket és az általános eljárási szabályokat az Szt. 4–16. §-a határozza meg.

(2) Az adott ellátásnál alkalmazandó sajátos eljárási szabályok az adott ellátáshoz kapcsolódva kerülnek meghatározásra.

(3) A szociális igazgatási eljárásra vonatkozó eljárási szabályokat az Szt. 5. § (1) bekezdése szerint kell alkalmazni.

(4) Az eljárást:

a) az önkormányzati hivatalnál szóban vagy írásban előterjesztett kérelemre kell, vagy

b) hivatalból lehet

megindítani.

(5) A kérelmet a jogszabályokban, illetve az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal – igazolásokkal, nyilatkozatokkal – együtt kell benyújtani.

(6) Az e rendeletben meghatározott vagyoni helyzetre vonatkozó feltétel meglétét a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 1. számú melléklete szerinti vagyonnyilatkozat benyújtásával kell igazolni. A vagyonnyilatkozat II. részét - a nyomtatványon szereplő tájékoztató szövegtől eltekintve - az adott ellátásnál meghatározott személyi körre vonatkozóan kell kitölteni.

(7) A hiányosan előterjesztett kérelmek ügyében a hiánypótlási felhívást a kérelem beérkezésétől számított 5 munkanapon belül meg kell tenni.

(8) Ha a szociális ellátás iránti igényt nem a jogosult terjeszti elő az eljárást hivatalból kell megindítani.


3. § A kérelmezőnek a kérelemben, illetve az annak mellékleteként benyújtott dokumentumokban feltüntetett jövedelem-adatokat az Szt. 10. §-ában meghatározottak szerint kell igazolnia.


4. § (1) A pénzbeli ellátások kifizetése készpénzben történik.

(2) A polgármester joga, hogy az általa rendkívül indokolt esetnek minősülő helyzetekben utasítást adjon az eseti pénzbeli ellátások házipénztárból készpénzben történő kifizetésére.


5. § (1) A rendszeres pénzbeli települési támogatásokat utólag, minden hónap 5-ig kell folyósítani.

(2) Az eseti pénzbeli települési támogatásokat a határozatban meghatározott időpontig kell folyósítani.

(3) A természetbeni települési támogatások biztosításának szabályait, határidejét, formáját a vonatkozó határozat rendezi.

(4) A rendszeres települési támogatás a támogatásról rendelkező határozatban megjelölt időponttól illeti meg az érintettet azzal, hogy a jogosultság kezdő hónapjában a havi támogatás teljes összegét kell folyósítani.



II. Fejezet


Pénzbeli szociális ellátások



6. § (1) Az önkormányzat képviselő-testülete e rendelet alapján a jogosult részére települési támogatást nyújt.


7. § A pénzbeli települési támogatás formái:

 eseti települési támogatás:

a) települési létfenntartási támogatás,

b) települési gyógyszertámogatás,

c) települési temetési támogatás;

d) települési támogatás elemi kár elhárításához,

e) települési gyermeknevelési támogatás,

f) újszülöttek családjának támogatása


1. Települési létfenntartási támogatás


8. § (1) Települési létfenntartási támogatásra jogosult az a személy, aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, és akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át nem haladja meg.

 (2) A kérelmezőnek a kérelmében indokolnia kell a települési létfenntartási támogatásra való rászorultságát.

(3) A települési létfenntartási támogatás eseti támogatás formájában nyújtható.


9. § (1) Eseti települési létfenntartási támogatást azonos lakcímen lakók részére egy naptári évben maximum két alkalommal lehet adni.

(2) Az egy alkalommal megállapított eseti települési létfenntartási támogatás maximális összege 10.000 Ft.

(3) Amennyiben a kérelmező olyan rendkívüli, előre nem látható élethelyzetbe kerül, amely olyan aránytalanul súlyos anyagi helyzetbe hozza, hogy a létfenntartása átmenetileg veszélybe kerül, méltányossági eljárás keretében évente legfeljebb 2 alkalommal 10.000 Ft-nál magasabb, de legfeljebb 20.000 Ft-ot elérő létfenntartási támogatás állapítható meg számára. A méltányossági eljárást a  polgármester kezdeményezi.

(4) Méltányossági eljárás esetén a létfenntartási támogatás megállapíthatóságának jövedelemhatára a saját jogú öregségi nyugdíjminimum 250 %-a.


10. §

Az eseti települési létfenntartási támogatásra való jogosultságról

(1) a 9.§ (2) bekezdés szerinti esetben az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester,

 (2) a 9. § (3) bekezdés szerinti esetben a képviselő-testület dönt.



2. Társadalmi ünnepekhez kötődő támogatás


10/A. § (1)  A képviselő-testület az ellátás biztosításával  - elsősorban az év végi ünnepekhez kötődően - a családok életminőségén kíván javítani.

(2)  A támogatás évente kettő alkalommal állapítható meg

(3)  A támogatás  feltétele, hogy  a támogatott a megállapítás évének 1. napjától Kisasszonyfa községi állandó lakóhellyel rendelkezzen és életvitelszerűen Kisasszonyfa községben lakjon.

(4)  Társadalmi ünnepekhez kötődő támogatásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg.

(5)  A jövedelmi helyzet vizsgálata nélkül állapítható meg a társadalmi ünnepekhez kötődő támogatás, ha a támogatás az életvitelszerűen Kisasszonyfán tartózkodó települési állandó lakosok teljes körére kiterjed.

(6) A társadalmi ünnepekhez kötődő támogatás hivatalból állapítható meg, a megállapításával kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

(7)   A támogatás fedezete  a szociális feladatok éves módosított  előirányzata.

(8)  A támogatás állandó lakosonként számított  legkisebb összege 1.000 Ft, legnagyobb összege 25.000 Ft. 

(9)   A támogatás pénzbeni vagy – részben vagy egészben -  természetbeni formában is nyújtható.


3. Települési temetési támogatás




11. § (1) A temetési költségekre tekintettel települési támogatásra jogosult az a személy, aki a  temetés költségeit viseli.

 (2) A segély összege 40.000 Ft.

(3) A kérelmezőnek a kérelméhez   csatolnia kell  az elhunyt  halotti anyakönyvi kivonatát.




5. Települési gyermeknevelési támogatás



12. § (1) Települési gyermeknevelési támogatásra jogosult az a személy, akik létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe került a gyermekneveléshez kapcsolódó, alkalmanként jelentkező többlet kiadások miatt, és ezért anyagi segítségre szorul.

(2) Az (1) bekezdés szerint támogatást kérelmezni lehet  a gyermek iskoláztatásához, óvodáztatásához,   mindennapi létszükségleteinek biztosításához.

(3) Hivatalból, a jövedelmi helyzet vizsgálata nélkül megállapítható továbbá

  1. társadalmi ünnepekhez kötődően, valamennyi kiskorúra kiterjedően  megállapított támogatásként,
  2.  az óvoda és az általános iskola által meghatározott tisztasági illetve tanszercsomag biztosítása formájában,
  3.  tanévkezdéskor az óvodás korú lakosok részére 10.000 Ft, az általános iskolás tanuló részére 15.000 Ft, középiskolában tanuló lakos részére 20.000 Ft,  a nappali tagozatos felsőoktatási intézményi hallgató részére 20.000 Ft beiskolázási támogatás adható.
  4. a tanév év idejére a felsőfokú tanulmányaikat végzők és a középiskolai tanulók részére havonta bérlettámogatásként.
  5. A gyermekvédelmi kedvezményben nem részesülő Kisasszonyfa községben állandó lakóhellyel rendelkező, óvodai ellátásban részesülő,  általános iskolai és nappali tagozatos középiskolai tanulmányokat folytató lakosát az intézményi étkeztetés 50% mértékű  támogatása a 2017/2018-as tanév kezdetétől megilleti. A támogatás folyósítására utólag kerül sor, a támogatás megállapításának és folyósításának feltétele a térítési díj megfizetéséről szóló bizonylat bemutatása.

(4) Az (1) bekezdés szerinti támogatást kérelmező akkor van létfenntartást veszélyeztető élethelyzetben, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg.

 (5) A települési gyermeknevelési támogatást eseti jelleggel kell nyújtani. A támogatást egy naptári évben a (3) bekezdésben felsorolt eseteket kivéve maximum 3 alkalommal lehet megállapítani.

(6) Az egy alkalommal megállapított eseti települési gyermeknevelési támogatás maximális összege  gyermekenként 10.000 Ft.

 (7) A kérelemről a kérelem beérkezését követő 15 napon belül dönteni kell.

A hátrányos helyzetű gyermek települési támogatásra való jogosultságról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.


6. Települési lakásfenntartási támogatás


13. § (1) Települési lakásfenntartási támogatásra jogosult az a szociálisan rászoruló háztartás, melynek jelentős havi lakásfenntartási kiadásai vannak és teljesülnek az e rendeletben meghatározott egyéb feltételek.


(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában szociálisan rászorult az a háztartás ahol a háztartásban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 550 %-át.


(3) A kérelmezőnek a kérelemhez csatolt számlával kell  igazolnia a havi lakásfenntartási kiadásait.


(4) A kérelem elbírálásakor figyelembe vehető lakásfenntartási kiadások: a villanyáram, víz- és gázfogyasztás, a csatornahasználat díja, a lakbér, az albérleti díj, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztés és a tüzelőanyag ára.


14. §

(1) A települési lakásfenntartási támogatást rendszeres települési támogatás formájában lehet nyújtani. A támogatást havi rendszerességgel legfeljebb a 2019. december 31. napjáig lehet megállapítani.


(2) Az egy hónapra megállapított rendszeres települési lakásfenntartási támogatás összege legfeljebb 50.000 Ft.




III. Fejezet


Természetben nyújtott szociális ellátások



15. § (1) A természetben nyújtott szociális ellátások körében az önkormányzat a következő ellátásokat nyújtja:

a) köztemetés,

b) társadalmi ünnepekhez kötődő szociális csomag biztosítása.

(2) A pénzbeli települési támogatást megállapító határozat kimondhatja, hogy a támogatást természetben kell biztosítani. A határozatnak rögzítenie kell a természetbeni nyújtott ellátás konkrét formáját.

(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a természetbeni ellátás formái a következők lehetnek:

a) gyermekintézmények térítési díjának kifizetése, vagy

b) tankönyv - és tanszervásárlás, vagy

c) Erzsébet utalvány, vagy

d) vásárlási utalvány, vagy

e) anyagok, eszközök közvetlen megvásárlása, vagy

f) szolgáltatások szolgáltató részére történő megfizetése, vagy

g) tüzelő vásárlás.

(4) A (3) bekezdés a), b), f),  pontjai szerinti természetbeni ellátást lehetőség szerint közvetlenül az ellátó intézménynek, a forgalmazónak, a szolgáltatást nyújtónak kell folyósítani.



1. Köztemetés


16. § (1) A köztemetés költségét nem lehet a helyben szokásos legolcsóbb temetési költségnél magasabb összegben megállapítani.

(2) A települési önkormányzat különös méltányosságból az Szt. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól:

a) részben mentesíti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben az érintett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj 400 %-át, egyedül élő esetén a 500 %-át,

b) egészben mentesíti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben az érintett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj 300 %-át, egyedül élő esetén a 400 %-át.

(3) A köztemetési költségeinek megtérítése esetén a 17.§ (2) bekezdésében meghatározott temetési segéllyel csökkentett összeget kell visszafizetni.



IV. Fejezet


Szociális alapszolgáltatások



17. § (1) A települési önkormányzat a személyes gondoskodás körében

a) az étkeztetés, és

b) a családsegítés, és

c) a házi segítség nyújtás

szociális alapszolgáltatási formák igénybevételi lehetőségét biztosítja. A falugondnoki szolgálattal kapcsolatos szabályokról a képviselő-testület külön önkormányzati rendeletet alkot.

1. Étkeztetés



18. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik megfelelnek az Szt. 62. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek.

(2) Az önkormányzat az étkeztetést a SZOCEG KHT-val kötött  megállapodás útján biztosítja.



2. Házi segítségnyújtás



19. § Az önkormányzat a házi segítségnyújtási feladatot a SZOCEG Kht. –vel kötött szerződés útján látja el.


3. Családsegítés



20. § (1)  A családsegítő és gyermekjóléti szolgálati feladatok  Baksa Község Önkormányzata és Csányoszró Község Önkormányzata között megkötött feladat-ellátási szerződés alapján kerülnek ellátásra.


4.Szociális tűzifa juttatás


 21.§ (1) A képviselő-testület  a központi költségvetési támogatás és azt kiegészítő saját forrás együttes összegének keretösszegének mértékéig szociális tűzifa juttatásban részesíti  a helyi lakosokat háztartásonként azonos mennyiségben.



5. Az újszülöttek családjának támogatása



22. § (1) Az önkormányzat képviselő-testülete a gyermek(ek) születését követően egyszeri támogatásban részesíti az újszülött családját.

(2)  A támogatás mértéke gyermekenként 28.500 Ft.

(3) A támogatás folyósításának feltétele, hogy a szülők valamelyike a szülés napját megelőzően legalább 1 éves Besence községi állandó lakóhellyel rendelkezzen és életvitelszerűen Besence községben lakjon.

 (4) Az újszülöttek családjának támogatása megállapításával kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

(5)  A kérelem benyújtására a gyermek megszületését követő 6. hónap utolsó napjáig van lehetőség.


6. Szociális kölcsön


23. § (1) Önkormányzati támogatást kamatmentes kölcsön formájában annak a személynek lehet nyújtani, akinek

a) családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg és

b)  közeli hozzátartozó halálesete miatt jelentkező temetési költségek viselésére a temetési segély megállapítása ellenére is  képtelen.

 (2) A kamatmentes kölcsönt 6  hónap időtartamra lehet nyújtani. A kölcsön összege maximum 80.000 Ft. A kölcsön futamideje alatt újabb kölcsön nem nyújtható.

(3) A kölcsön törlesztését az egyösszegű folyósítás hónapját követő második hónapban kell megkezdeni. Az egy havi törlesztő részlet a kölcsön összegének egyhatod része. A visszafizetés megkezdésének határideje az érintett hónap 10. napja.

V. Fejezet


Záró rendelkezések



24. § E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.



Kelt: Kisasszonyfa, 2015. február 25.



.........................................................                                     ......................................................

                polgármester                                                                              jegyző


Záradék:

A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Kelt: Kisasszonyfa, 2015. február 27.


                                                                                              ......................................................

                                                                                                                     jegyző


Kisasszonyfa Község Önkormányzata Képviselő-testülete

3/2016. (IV.8.) rendelete

a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról szóló

5/2015.(II.27.) rendelete módosításáról


Kisasszonyfa Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bek. a) pontjában, valamint (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 8. és 8/a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 1. § (2) bekezdésében,  48.§.(4) bekezdésében, 62.§.(2) bekezdésében, 92.§ (1) és (2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdésének g) pontjában valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a települési támogatásról valamint egyéb szociális ellátásokról alkotott 5/2015.(II.27.) rendeletét – a továbbiakban R – a következők szerint módosítja:


1.§


 „R” IV. fejezete   a következő 6. ponttal egészül ki:


„ 6. Szociális kölcsön


23. § (1) Önkormányzati támogatást kamatmentes kölcsön formájában annak a személynek lehet nyújtani, akinek

a) családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg és

b)  közeli hozzátartozó halálesete miatt jelentkező temetési költségek viselésére a temetési segély megállapítása ellenére is  képtelen.

 (2) A kamatmentes kölcsönt 6  hónap időtartamra lehet nyújtani. A kölcsön összege maximum 80.000 Ft. A kölcsön futamideje alatt újabb kölcsön nem nyújtható.

(3) A kölcsön törlesztését az egyösszegű folyósítás hónapját követő második hónapban kell megkezdeni. Az egy havi törlesztő részlet a kölcsön összegének egyhatod része. A visszafizetés megkezdésének határideje az érintett hónap 10. napja. „


2.§

  „R” 23.§  számozása 24. §-ra módosul.


3. §


Az önkormányzat rendelete 2016. április 8-án lép hatályba.


Kisasszonyfa, 2016. április 7.


                        Tóth László                                                               Bite Gyula

                          jegyző                                                                      polgármester


Rendelet kihirdetve:

Kisasszonyfa, 2016. április 8.


                                                                                                          Tóth László

                                                                                                             jegyző

Kisasszonyfa Község Önkormányzata Képviselő-testülete

11/2016. (XI.28.) rendelete

a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról szóló

5/2015.(II.27.) rendelete módosításáról


Kisasszonyfa Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bek. a) pontjában, valamint (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 8. és 8/a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 1. § (2) bekezdésében,  48.§.(4) bekezdésében, 62.§.(2) bekezdésében, 92.§ (1) és (2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdésének g) pontjában valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a települési támogatásról valamint egyéb szociális ellátásokról alkotott 5/2015.(II.27.) rendeletét – a továbbiakban R – a következők szerint módosítja:


1.§


 „R” 9. §-a   a következő (3)-(4). bekezdéssel egészül ki:


„(3) Amennyiben a kérelmező olyan rendkívüli, előre nem látható élethelyzetbe kerül, amely olyan aránytalanul súlyos anyagi helyzetbe hozza, hogy a létfenntartása átmenetileg veszélybe kerül, méltányossági eljárás keretében évente legfeljebb 2 alkalommal 10.000 Ft-nál magasabb, de legfeljebb 20.000 Ft-ot elérő létfenntartási támogatás állapítható meg számára. A méltányossági eljárást a  polgármester kezdeményezi.

(4) Méltányossági eljárás esetén a létfenntartási támogatás megállapíthatóságának jövedelemhatára a saját jogú öregségi nyugdíjminimum 250 %-a.”


2.§


  „R” 10.§  hatályát veszti, helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. §

Az eseti települési létfenntartási támogatásra való jogosultságról

(1) a 9.§ (2) bekezdés szerinti esetben az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester,

 (2) a 9. § (3) bekezdés szerinti esetben a képviselő-testület dönt.”


3. §


  „R” 20.§  hatályát veszti, helyébe a következő rendelkezés lép:


"20. § (1) A családsegítő és gyermekjóléti szolgálati feladatok  Baksa Község Önkormányzata és Csányoszró Község Önkormányzata között megkötött feladat-ellátási szerződés alapján kerülnek ellátásra.”


4. §


  „R” 22.§  (2) bekezdése hatályát veszti, helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A támogatás mértéke gyermekenként 28.500 Ft.”

5. §


  „R” 22.§  a következő, (5) bekezdéssel egészül ki:


„(5)  A kérelem benyújtására a gyermek megszületését követő 6. hónap utolsó napjáig van lehetőség.”


6. §


Az önkormányzat rendelete 2016. december 1. napján  lép hatályba.


Kisasszonyfa, 2016. november 21.



                        Tóth László                                                               Bite Gyula

                          jegyző                                                                      polgármester



Rendelet kihirdetve:


Kisasszonyfa, 2016. november 28.



                                                                                                          Tóth László

                                                                                                             jegyző



Kisasszonyfa Község Önkormányzata Képviselő-testülete

12/2016. (XII.19.) rendelete

a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról szóló

5/2015.(II.27.) rendelete módosításáról


Kisasszonyfa Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bek. a) pontjában, valamint (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 8. és 8/a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 1. § (2) bekezdésében,  48.§.(4) bekezdésében, 62.§.(2) bekezdésében, 92.§ (1) és (2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdésének g) pontjában valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a települési támogatásról valamint egyéb szociális ellátásokról alkotott 5/2015.(II.27.) rendeletét – a továbbiakban R – a következők szerint módosítja:


1.§


 „R” 10/A §-al egészül ki:


2. Társadalmi ünnepekhez kötődő támogatás

10/A. § (1)  A képviselő-testület az ellátás biztosításával  - elsősorban az év végi ünnepekhez kötődően - a családok életminőségén kíván javítani.

(2)  A támogatás évente kettő alkalommal állapítható meg

(3)  A támogatás  feltétele, hogy  a támogatott a megállapítás évének 1. napjától Kisasszonyfa községi állandó lakóhellyel rendelkezzen és életvitelszerűen Kisasszonyfa községben lakjon.

(4)  Társadalmi ünnepekhez kötődő támogatásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg.

(5)  A jövedelmi helyzet vizsgálata nélkül állapítható meg a társadalmi ünnepekhez kötődő támogatás, ha a támogatás az életvitelszerűen Kisasszonyfán tartózkodó települési állandó lakosok teljes körére kiterjed.

(6) A társadalmi ünnepekhez kötődő támogatás hivatalból állapítható meg, a megállapításával kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

(7)   A támogatás fedezete  a szociális feladatok éves módosított  előirányzata.

(8)  A támogatás állandó lakosonként számított  legkisebb összege 1.000 Ft, legnagyobb összege 25.000 Ft. 

(9)   A támogatás pénzbeni vagy – részben vagy egészben -  természetbeni formában is nyújtható.


2. §


Az önkormányzat rendelete 2016. december 19. napján lép hatályba.


Kisasszonyfa, 2016. december 16.





                        Tóth László                                                               Bite Gyula

                          jegyző                                                                      polgármester


Rendelet kihirdetve:

Kisasszonyfa, 2016. december 19.


                                                                                                          Tóth László

                                                                                                             jegyző



Kisasszonyfa   Község Önkormányzata Képviselő-testülete

8/2017. (VIII.9.) rendelete

a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról szóló

5/2015. (II.27.) rendelete módosításáról



Kisasszonyfa   Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bek. a) pontjában, valamint (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 8. és 8/a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 1. § (2) bekezdésében,  48.§.(4) bekezdésében, 62.§.(2) bekezdésében, 92.§ (1) és (2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdésének g) pontjában valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a települési támogatásról valamint egyéb szociális ellátásokról alkotott 4/2015. (II.28.)  rendeletét – a továbbiakban R – a következők szerint módosítja:


1.§


 „R” 12. § (3) bekezdés c. pontja az alábbira módosul:


Tanévkezdéskor az óvodás korú lakosok részére 5.000 Ft, az általános iskolás tanuló részére 10.000 Ft, középiskolában tanuló lakos részére 15.000 Ft,  a nappali tagozatos felsőoktatási intézményi hallgató részére 15.000 Ft beiskolázási támogatás adható.

2. §



Az önkormányzat rendelete 2017.  augusztus 9. napján lép hatályba.


Kisasszonyfa, 2017. augusztus 8.





                        Tóth László                                                                Bite Gyula

                          jegyző                                                                      polgármester



Rendelet kihirdetve: 2017. augusztus 8. napján


Kisasszonyfa  , 2017. augusztus 8.


                                                                                                           Tóth László

                                                                                                              jegyző