Gyöngyfa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2003.(XII.13.) önkormányzati rendelete

A helyi iparűzési adóról

Hatályos: 2010. 12. 27

Gyöngyfa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2003.(XII.13.) önkormányzati rendelete

A helyi iparűzési adóról

2010.12.27.

A képviselő-testület a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva a helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. tv. 1. § (1) bekezdésében, a 6. §-ában és a 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi iparűzési adóról az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § Gyöngyfa Község Önkormányzata az illetékességi területén 2004. január 1. napjától helyi iparűzési adót vezet be.

Adókötelezettség

2. § (1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó jelleggel végzett vállalkozási, gazdasági iparűzési tevékenység.

(2) Adóköteles gazdasági iparűzési tevékenység a vállalkozó e minőségében végzett saját nyereségre, jövedelemszerzésre irányuló tevékenysége.

(3) A vállalkozó állandó jellegű iparűzési tevékenységet végez az önkormányzat illetékességi területén, ha ott székhellyel, telephellyel rendelkezik függetlenül attól, hogy tevékenységét részben vagy egészében székhelyén (telephelyén) kívül folytatja.

Az adó alanya

3. § Az adó alanya:

a.) a magánszemély,
b.) a jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság,
c.) a magánszemélyek jogi személyiséggel rendelkező személyi egyesülése,
d.) a 2. § (1)-(2) bekezdésében meghatározottak szerint adóalany a külföldi magánszemély és szervezet is feltéve, hogy adómentességét nemzetközi szerződés vagy viszonosság nem biztosítja. A viszonosság kérdésében a pénzügyminiszter állásfoglalása az irányadó.

Adómentesség

4. § Adómentesség illeti meg a helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. 3. § (2) bekezdésében felsorolt adóalanyokat, az ott leírt feltételek szerint.

Az adókötelezettség keletkezése és megszűnése

5. § Az adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával kezdődik, és a tevékenység megszüntetésének napjával szűnik meg.

Az adó alapja

6. § Az adó alapja az önkormányzat illetékességi területén a vállalkozó tevékenysége során termelt előállított termék, illetőleg végzett szolgáltatás nettó árbevétele figyelemmel a törvény 39. §-ban előírtakra.

Az adó mértéke

7. § (1) Az adó mértéke a 6. §-ban foglalt adóalap 1,8%-a.

(2) Az ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adóátalány naptári naponként 5.000 Ft .

Az adókötelezettség bejelentése, az adóbevallása, adóelőleg, az adómegfizetése

8. § (1) A magánszemély és nem magánszemély vállalkozó az adókötelezettségét a helyi önkormányzati adóhatósághoz köteles bejelenteni, és a bevezetett helyi iparűzési adó megállapításához szükséges valamennyi adatot szolgáltatni.

(2) Az adózó adófizetési kötelezettségének teljesítése érdekében adóelőleget köteles fizetni.

(3) Az adóelőleg a helyi adókról szóló törvény 41. §-ában foglaltak szerint fizetendő, nevezetesen:

a.) az adóévet megelőző teljes évben változatlan szervezeti formában működő vállalkozónál, ideértve az idényjellegű tevékenységet is, a megelőző év adójának megfelelő összeg;
b.) az adóévet megelőző év egy részében működő vállalkozónál a megelőző év adójának a működés naptári napjai alapján egész évre számított összege;
c.) a tevékenységet az adóév közben kezdő vállalkozónál, vagy ha az önkormányzat az adót első alkalommal vagy évközben vezeti be, az adóévre bejelentett várható adó összege;
(4) Ha a jogszabályi változás miatt az adó alapja vagy mértéke az adóévre módosul, az adóelőleg összegét ennek figyelembevételével kell megállapítani.
(5) Az adózó adóelőleget félévi egyenlő részletekben az adóév március 15-ig, illetve szeptember 15-ig fizetheti meg.
(6) Az adózó adóbevallását minden év május 31. napjáig köteles leadni.
(7) Ha az adózó tevékenységét évközben megszünteti, a megszűnést követő 15 napon belül köteles ezt bejelenteni és az éves adókötelezettségét bevallás benyújtásával elszámolni.

Az első fokú adóhatóság méltányossági jogkörének gyakorlása

9. § (1) A körjegyző, mint első fokon eljáró adóhatóság, a magánszemély adózó kérelmére az őt terhelő adótartozást, bírság vagy pótléktartozást mérsékelheti vagy elengedheti, a nem magánszemély adózó pótlék-és bírság, valamint adótartozást mérsékelheti.

(2) A magánszemély adózó esetében az adótartozás, a bírság vagy pótlék akkor csökkenhető illetve engedhető el, ha annak megfizetése az adózó és a vele közös háztartásban élő családtagok megélhetését veszélyeztetné.

(3) Az adóhatóság a (2) bekezdés szerinti döntését a kérelmező által becsatolt jövedelemigazolások, vagyonnyilatkozat, valamint környezettanulmány alapján hozza meg.

(4) A magánszemélynek nem minősülő adóalany kérelmére a pótlék-és bírságtartozás kivételes esetben, csak akkor mérsékelhető, ha annak megfizetése a gazdálkodási tevékenységet ellehetetlenítené.

(5) Az adóhatóság fizetési halasztást és részletfizetést az adózó és adó megfizetésére kötelezett személy kérelmére az adóhatóságnál nyilvántartott adóra engedélyezhet az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. 133. §-ában foglaltak szerint.

(6) Az I. fokon eljáró adóhatóság határozata ellen benyújtott jogorvoslati kérelmet II. fokon a Baranya Megyei Közigazgatási Hivatal bírálja el.

Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet 2004. január 1. napjától lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.

(3) Ezen önkormányzati rendeletben nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. és a helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. tv. előírásait kell alkalmazni.