Gyöngyfa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2013.(IX.17.)

A közterület filmforgatás célú használatáról

Hatályos: 2013. 09. 18

Gyöngyfa Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2013.(IX.17.)

A közterület filmforgatás célú használatáról

2013.09.18.

Gyöngyfa községi Önkormányzat Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) 37. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
Általános rendelkezések
A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy meghatározza a közterületek filmforgatás célú használatának feltételeit.
A rendelet hatálya

2. § (1) (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Gyöngyfa község közigazgatási területén filmforgatást végző természetes és jogi személyre, jogi személyiség nélküli szervezetre.
(2) A rendelet területi hatálya Gyöngyfa község közigazgatási területén az önkormányzat tulajdonában álló közterületekre terjed ki.
Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván;

b) közérdekű célokat szolgáló filmalkotás: oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú, vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő filmalkotások;

c) rendkívüli természeti esemény: az életet, az életfeltételeket, az anyagi javakat, a természeti környezetet jelentős mértékben és súlyosan károsító vagy azokat közvetlenül veszélyeztető elemi csapás, ipari szerencsétlenség vagy más pusztító hatású természeti vagy civilizációs eredetű rendkívüli esemény.


A KÖZTERÜLET HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYAI
Közterület használat

4. § (1) (1) A filmforgatás célú közterület használattal összefüggő, az Mgtv.-ben meghatározott képviselő-testületi hatáskört átruházott hatáskörben a jegyző gyakorolja.
(2) A közterület filmforgatási célú igénybevétele a 30 napot nem haladhatja meg. Vasárnap és ünnepnapokon filmforgatás célú közterület használat nem engedélyezhető. A közterület használat 7-21 óra közötti időpontra vonatkozhat.
(3) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj:

a) forgatási terület esetén: 200 Ft/m2/nap,

b) technikai terület esetén: 150 Ft/m2/nap,

c) stábparkolási terület esetén: 100 Ft/m2/nap,

d) kiürítési terület esetén: 100 Ft/m2/nap,

e) forgalom-technikai biztonsági terület esetén: 10 Ft/m2/nap.
(4) Ha a hatósági szerződés szerint a filmforgatás célú közterület használat nem haladja meg a 30 napot, de a tényleges használat annál hosszabb a (3) bekezdés a)-c) pontja szerinti díj kétszeresét kell megfizetni
(5) Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.
Rendkívüli természeti esemény

5. § (1) A filmforgatás céljából történő közterület használathoz a hozzájárulás megadását követően a filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek fel nem róható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt addig az időintervallumig lehet meghosszabbítani, a használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt.

(2) A filmforgatás célú közterület használatot az (1) bekezdés szerinti esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(3) A kérelmező a tevékenység gyakorlása során köteles tartózkodni a közterület szükségtelen zavarásától. A filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.
Záró rendelkezések

6. § (1) (1) E rendelet kihirdetése napját követő napon lép hatályba.
(2)A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.