Gyöngyfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (X. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 05

A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletes indokolás

Az 1–13. §-hoz

A Baranya Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztályának BA/4/01001-1/2021. számon érkezett, törvényességi felhívás a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 3/2015. (II.27.) számú önkormányzati rendeletre tárgyú felhívásában foglaltak alapján, Gyöngyfa Községi Önkormányzat Képviselő-testülete „A szociális ellátások helyi szabályozásáról” szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Rendelet) felülvizsgálata vált szükségessé, mivel a jelenleg hatályos rendelet több szakaszánál jogszabálysértést állapítottak meg.

A rendelet módosítása az alábbiakban megjelölt változásokat tartalmazza:

A Rendelet 1. §-ának hatályon kívül helyezése szükséges, mivel a Jszr. 51. §-a alapján az önkormányzati rendelet nem tartalmazhat preambulumot.

A Rendelet 2. §-ának hatályon kívül helyezése szükséges, mivel a Jat. 6. § (3) bekezdése alapján nem kell kitérni a rendelet közigazgatási területére és az Szt. személyi hatályára.

A Rendelet 5. § (1) bekezdésének hatályon kívül helyezése szükséges, mivel a rendszeres ellátások folyósításának részletes szabályait a 63/2006. (III.27.) számú Korm. rendelet szabályozza, az önkormányzati rendelet csak megismétli azt.

A Rendelet 7. § -ának hatályon kívül helyezése szükséges, mivel az önkormányzat köteles az elektronikus kapcsolattartás biztosítására, annak lehetőségét nem zárhatja ki.

A Rendelet 8. § a) pontjának hatályon kívül helyezése az érintett 9. § hatályon kívül helyezésével vált szükségessé.

A Rendelet 9. §-ának hatályon kívül helyezéséről dönt a képviselő-testület, mivel a településen ápolási díj megállapítására nem kerül sor.

A Rendelet 11. § c) pontjában a „szülési támogatást” szövegrész helyébe a „születési támogatás” szövegrész lép, mivel az önkormányzat nem a szülő nőt, hanem a gyermek születését kívánja támogatni.

A Rendelet 13. § (3) bekezdésének hatályon kívül helyezése szükséges, mivel a létfenntartási támogatás igénylésének meghatározott alkalommal történő korlátozása veszélyezteti a rendkívüli krízishelyzetbe került, vagy időszakosan, tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek ellátását.

A Rendelet 13/A. § (1) és (3) bekezdésének módosítása vált szükségessé, mivel a rendeletben meghatározott karácsonyi támogatás a szociális normatíva terhére kerül kifizetésre, melynek feltétele a rászorultsági alap vizsgálata. A „jövedelemtől függetlenül” való megállapítás ellentétes az Sztv. 25. § (3) bekezdés b) pontjában, illetve a 26. §-ában meghatározott rászorultsági elvvel.

A Rendelet 15. § (1)-(3) bekezdésének módosítása és 15. §-a (4)-(6) bekezdéssel kiegészítése vált szükségessé, mivel a jelenleg hatályos rendelet nem kellően konkrét megfogalmazása miatt nem rendelkezik egyértelmű szabályozási tartalommal, ezen túlmenően nem szabályoz rendkívüli eseteket.

A Rendelet 15/A. § (1) és (3)-(4) bekezdésének módosítása szükséges mivel a „jövedelemtől függetlenül” való megállapítás ellentétes az Sztv. 25. § (3) bekezdés b) pontjában, illetve a 26. §-ában meghatározott rászorultsági elvvel.