Gyöngyfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

A 2022. évi költségvetésének zárszámadásáról

Hatályos: 2023. 05. 27

Gyöngyfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.27.
A 2022. évi költségvetésének zárszámadásáról
Részletes indokolás
Az 1–5. §-hoz és az 1–12. melléklethez
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 87. § b) pontja alapján a vagyonról és a költségvetés végrehajtásáról az éves költségvetési beszámolók alapján évente, az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelő záró számadást (a továbbiakban: zárszámadás) kell készíteni.
Az Áht. 91. § (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé terjesztést követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
Az Áht. 91. § (2) bekezdés alapján a zárszámadási rendelet-tervezet előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell bemutatni:
1. a helyi önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban, a pénzeszközök változásának bemutatását, a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve, a közvetett támogatásokat - így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket - tartalmazó kimutatást, a Gst. 45. § (1) bekezdés pontja alapján a saját bevételeket, valamint a Gst. 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek összegét,
2. a helyi önkormányzat adósságának állományát lejárat, a Gst. 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletek, bel- és külföldi irányú kötelezettségek szerinti bontásban,
3. a vagyonkimutatást, és
4. a helyi önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedések alakulását.