Nemesnádudvar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (IX. 9.) önkormányzati rendelete

a temető üzemeltetéséről és a temetkezésről

Hatályos: 2015. 09. 10- 2017. 06. 30

Nemesnádudvar Község Önkormányzat képviselő-testületének

11/2015. (IX. 09.) önkormányzati rendelete

a temető üzemeltetéséről és a temetkezésről




Nemesnádudvar Község Önkormányzatának képviselő-testülete a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 42.§-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§


  1. A rendelet szabályait Nemesnádudvar község közigazgatási területén lévő köztemető használatával, fenntartásával, ezzel összefüggésben a temetkezési szolgáltatással és a köztemetőben végzett vállalkozási tevékenységgel kapcsolatos jogviszonyokra kell alkalmazni.


  1. Nemesnádudvar község közigazgatási területén lévő köztemető a belterület 517 helyrajzi számon található.


2.§


  1. A köztemető üzemeltetését Nemesnádudvar Község Önkormányzata (a továbbiakban: Üzemeltető) látja el.


  1. A feladat ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet a képviselő-testület az önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.


3.§


  1. Az Üzemeltető a temetőkről és temetkezésről szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően fogalmazza meg a temetkezési szolgáltatás és a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának szabályait.


  1. Az Üzemeltető a köztemető üzemeltetése során a temetőkről és a temetkezésről szóló törvényben meghatározott feladatokat látja el.


4.§


  1. Az Üzemeltetőt a temetőkről és a temetkezésről szóló törvényben meghatározottaknak megfelelően a rendelet 1. mellékletében meghatározott mértékű díj illeti meg.


  1. A temetési hely megváltási vagy újraváltási díját a temetési hellyel rendelkezésre jogosult köteles megfizetni az Üzemeltetőnek.




5.§


A köztemető rendje a következő:

  1. A temetőnek nyitvatartási ideje nincs maghatározva, bármikor látogatható.
  2. A temető rendjére vonatkozó hirdetményeket a temető bejáratánál jól látható helyen ki kell függeszteni.
  3. A temetőben csak sírok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák stb.) helyezhetők el.
  4. Szemetet kizárólag az arra kijelölt helyen szabad elhelyezni.
  5. A temetőben tilos járművel közlekedni, kivéve a köztemető fenntartásával kapcsolatos járműveket, a halottszállító járműveket, a vállalkozásszerűen a köztemetőben munkát végzők munkálatokhoz szükséges járműveit, a mozgáskorlátozott és mozgásában korlátozott személy járművét, vagy a mozgáskorlátozottat, mozgásában korlátozott személyt szállító járművet.
  6. A temetőben gyertya vagy mécses gyújtása esetén a tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest meggyújtotta.
  7. A temetőbe háziállatot bevinni – a vakvezető kutya kivételével – tilos.
  8. A sírok növénnyel való beültetését, díszítését a hozzátartozók végzik, a sírhely rendben tartása a hozzátartozó feladata.
  9. A temetőben történő munkavégzés bejelentésével kapcsolatosan a temetőkről és temetkezésekről szóló kormányrendelet szabályait kell alkalmazni.
  10. A temetőben végzett munkát úgy kell elvégezni, hogy ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos sírhely nem sérülhet meg, eredeti állapota nem változtatható.
  11. Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra vagy attól maximum 30 cm távolságra ültetett az az örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 m-nél, és átmérője nem több 0,6 m-nél. Az Üzemeltető jogosult a nem szabvány méretű növényeket szabvány méretűre vágni.
  12. A sírhellyel rendelkezni jogosult által szabálytalanul telepített növényzet eltávolítására vagy átalakítására az Üzemeltető a rendelkezni jogosultat írásban felszólíthatja, amennyiben a felszólítást követő 30 napon belül a rendelkezni jogosult ennek nem tesz eleget, indokolt esetben az Üzemeltető további értesítés nélkül, a rendelkezni jogosult helyett, annak költségére megteheti. A növényzet szabálytalanul telepítettnek minősül különösen, ha sz a közlekedést, sírgondozást, temetést, és az egyéb fenntartási tevékenységet akadályozza, illetve ha a növény mérgező, vagy egészségre ártalmas.
  13. A temetőben magánszemély síremléken kívül más létesítményt nem állíthat, egyéb tárgyat, például padot, napernyőt, kerítést, más kegyeleti jogát sértő tárgyat nem helyezhet el, azt az önkormányzat eltávolítja.
  14. Temetést kizárólag kegyeleti szolgáltatói engedéllyel rendelkező vállalkozó végezhet.
  15. A sírok gondozásáról és a sírhely közvetlen környékének tisztán tartásáról, gyomtalanításáról a hozzátartozók rendszeresen kötelesek gondoskodni. A keletkezett hulladékot (zöldhulladékot is) a kihelyezett hulladékgyűjtő edényben elhelyezni.
  16. Tilos a temetési helyen, vagy körülötte a gondozáshoz használatos szerszámok és eszközök tárolása.
  17. A temetőben a vízvétel két helyen biztosított.
  18. A községben a temetőtől különálló belterületi 501 helyrajzi számon található a ravatalozó épülete a hozzá tartozó egyéb helyiségekkel: hűtőgépes ravatalozó asztal, raktár, mosdó, ravatalozó helyiség, illemhely. A ravatalozó épületére a nyitvatartási idő ki van függesztve. A ravatalozó nyitva tartási ideje búcsúztatás esetén minden nap 16,00-18,30-ig. A ravatalozó és a hozzá tartozó helyiségek rendszeres takarításáról és fertőtlenítéséről a temető fenntartója gondoskodik.



6.§


  1. A köztemető belső kialakításának rendjét a temető térkép tartalmazza. A térképet az Üzemeltető készíti. A temető térképet a temető bejárata mellett ki kell függeszteni.


  1. A temetőben a sírhelytáblák, sorok kialakítása, számozása, nyilvántartása során a temetőkről és temetkezésről szóló kormányrendelet szabályait kell alkalmazni.




  1. A temetési helyek típusait, mint koporsós temetés, mint hamvasztásos temetés esetén a temetőkről és temetkezésről szóló kormányrendelet határozza meg.


  1. A temetési hely megváltására előre vagy közvetlen a temetést megelőzően is lehetőség van.


8.§


  1. A sírhelyek méretei:
  1. egyes sírhely: hossza 2,1 m, szélessége 0,9 m,
  2. kettős sírhely: hossza 2,1 m, szélessége 1,9 m,
  3. gyermeksírhely: hossza 1,3 m, szélessége 0,9 m.


  1. A sírok egymástól való legkisebb távolsága felnőtt sír esetén 0,6 m, gyermeksír esetén 0,3 m.


  1. Koporsós rátemetés esetén a felületre kerülő koporsó tetejére a föld felszínétől legalább 1,6 m mélyre kell kerülnie.


  1. A sírbolt (kripta) legalább kettő koporsó elhelyezésére al- és felépítményből álló építmény. A sírbolt területe egységesen 4 m x 4 m. Építménymérete 3 m x 3 m.


  1. A sorok közötti távolságok:
  1. felnőtt sírnál 1 m
  2. gyermek sírnál 0,6 m
  3. sírbolt esetén 1,2 m.


9.§


  1. Síremléket csak nyilvántartási könyvbe bejegyzett eltemettető, vagy az általa felhatalmazott személy állíthat vagy távolíthat el.


  1. A síremléket szilárd alapra kell helyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet. Kegyeletet vagy közízlést sértő síremléket felállítani tilos.


  1. A temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, csak az Üzemeltetőnek történő előzetes bejelentés után lehetséges.


10.§


  1. A temetési hely felett rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni.


  1. A temetési helyek használata a megváltástól számított:
  1. sírhely esetén 25 év,
  2. urnasírhely használata esetén 10 év,
  3. családi többes sírhely esetén az utolsó betemetés óta számított 25 évre,
  4. sírbolthely /kripta/ esetén 60 évre.


11.§


  1. Sírbolt /kripta/ létesítésére a képviselő-testület a köztemetőben külön helyet jelöl ki.


  1. Sírbolt /kripta/ esetében az igénylő előre fenntartási díjat fizethet, de csakis a sorban következő sírbolthely váltható meg. Előre megváltott sírbolthely nem ruházható át. Amennyiben a sírbolthely megváltója nem tart rá igényt, a fenntartási díjat az önkormányzat visszafizeti és a sírbolthelyet újra kiadja.


  1. A sírhelyek, sírboltok további használati joga az eredetivel azonos időtartamra ismételten megváltható.


12.§


  1. A temetési helyek használatáért megváltási díjat kell fizetni. A megváltási díjtételeket jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


  1. A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temetési hely felett rendelkezni jogosult vagy az általa megbízott, az újraváltáskor a temetési hely felett rendelkezni jogosult vagy annak örököse, vagy az általa megbízott köteles megfizetni. A díjakat a temetést, rátemetést megelőzően kell megfizetni.


  1. Ha kettes sírnál az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a használati jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati jogot ismételten megváltja.


  1. Ha a sírhely nem váltható meg újra, de a hozzátartozó – a használati idő lejárta előtt – a holtest maradványokat a kiürítéskor ugyanabban a temetőben új sírba helyezi el, az új sírhely megváltási díja az eredeti sírhely megváltási árának időarányos összegével csökken.






13.§


  1. Az újra nem váltott sírok esetében a sírhelyeket újra lehet értékesíteni, ha az üzemeltető hat hónapon belül legalább kétszer a temetőben hirdetményt tesz közzé, és ezt követően a sírokat nem váltják meg újra.


  1. A temetési helyek magánforgalomban adás-vétel tárgyát nem képezhetik.


  1. Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult bejelenti, hogy a temetési helyet nem kívánja igénybe venni, úgy a használati díj időarányos részét – a visszatérítéskor érvényben lévő díjtételek alapul vételével – vissza kell téríteni. A megváltott, de fel nem használt temetési helyről érvényesen csak a köztemető üzemeltetőjénél tett nyilatkozattal lehet lemondani.


14.§


A temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely bezárására, megszűntetésére lezárt temetési hely kiürítésére a temetőkről és temetkezésről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.




  1. Az üzemeltető a temetőkről és a temetkezésről szóló törvényben meghatározott nyilvántartást vezet.


  1. A temető nyilvántartó könyvbe – minden temetés, urnaelhelyezés alkalmával – az alábbi adatok kerülnek:


  1. folyószám,
  2. a temetés időpontja,
  3. az elhalt családi és utóneve,
  4. az elhalt születési helye, ideje, anyja neve
  5. az elhalt legutolsó lakhelyének címe,
  6. az elhalálozás időpontja,
  7. a sírhelytábla száma,
  8. az eltemettető neve és lakcíme,
  9. a síremlékre vonatkozó bejegyzések rovatban a szomszédos síremlékek.


  1. Az üzemeltető a temető nyilvántartó könyvön kívül sírhely-nyilvántartást is vezet.


  1. A sírhely-nyilvántartó könyvben soronként szerepel a sorszámozott sírhelyek nyilvántartása.


  1. A sírhely-nyilvántartó könyvben nyilvántartást kell vezetni azokról a síremlékekről, amelyek a temető fenntartójának a tulajdonába kerültek.


  1. A temető nyilvántartásokat a köztemető fennállásáig meg kell őrizni.


  1. A köztemető megszűnését követően a nyilvántartásokat át kell adni a Bács-Kiskun Megyei levéltárnak.



Záró rendelkezések:

16.§


  1. E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.
  2. Hatályát veszti a nemesnádudvari köztemető használatának rendjéről szóló 10 /2000.(11.20.) önkormányzati rendelet.





            Kucsoráné dr. Drégelyi Zita                                       Dr. Kovács István

                        jegyző                                                                  polgármester





E rendelet kihirdetve: Nemesnádudvar, 2015. szeptember 9.






                                                                                              Kucsoráné dr. Drégelyi Zita

                                                                                                          jegyző