Nemesnádudvar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017 (II.15.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés engedélyezéséről, díjtételeiről és az anyakönyvvezetőt megillető díjakról

Hatályos: 2017. 02. 16- 2017. 04. 25

Nemesnádudvar Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, továbbá az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában felhatalmazás alapján; a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, és az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96.§ -ban kapott felhatalmazás alapján – a Pénzügyi-Ügyrendi Bizottság véleményének figyelembe vételével - a következőket rendeli el:

  1. Általános rendelkezések


1.§ (1) A rendelet hatálya Nemesnádudvar Község Önkormányzat illetékességi területén történő házasságkötés eljárásai kapcsán, az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre, valamint Nemesnádudvari Közös Önkormányzati Hivatalban, (továbbiakban: hivatal) anyakönyvvezetői feladatokat ellátó köztisztviselőkre terjed ki.

2.§ (1) A Nemesnádudvari Közös Önkormányzati Hivatal a házasságkötések megtartásához – a megrendelésnek megfelelően – térítésmentesen, illetve térítési díj ellenében szolgáltatást biztosít.


(2) A hivatal térítésmentesen biztosítja a hivatali helyiségben, hivatali munkaidőben történő házasságkötés megtartását.

(3) A hivatal térítés ellenében biztosítja a hivatali munkaidőn túl, illetve a hivatali helyiségben és hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés megtartását.


(4) E rendelet alkalmazásában

  1. hivatali helyiség: Nemesnádudvari Közös Önkormányzati Hivatal épületének díszterme (6345 Nemesnádudvar, Szentháromság tér 1.).
  2. hivatali munkaidő: a Nemesnádudvari Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.


II. A hivatali munkaidőn túl, illetve a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés engedélyezése


3.§ (1) Az anyakönyvvezetői feladatokat ellátó köztisztviselő a házasulók kívánságának figyelembe vételével, a hivatali helyiség díszterme foglaltságára tekintettel tűzi ki a házasságkötés időpontját.

(2) A hivatali munkaidőn túl és a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelmet az anyakönyvi esemény bejelentésével egyidejűleg, írásban kell benyújtani.


(3) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése előtt, az anyakönyvvezetői feladatokat ellátó köztisztviselő köteles megtekinteni a helyszínt.

(4) A hivatali helyiségen kívüli helyszínen házasságkötés csak akkor engedélyezhető, ha a házasságkötés létesítésének a törvényben és az e rendeletben előírt feltételei fennállnak és az eseményhez méltó körülmények biztosítottak.; azaz, ha a házasuló felek nyilatkoznak arról, hogy

  1. a tanúk és – ha szükséges – tolmács jelenlétét biztosítják
  2. gondoskodnak az anyakönyvvezető helyszínre és hivatali helységbe való utaztatásáról, és
  3. a hivatali helységen kívüli helyszínen történő lebonyolítást lehetetlenné tevő körülmények bekövetkezte esetére a házasságkötésre alkalmas helységet jelölnek meg.

(5) A jegyző a hivatali munkaidőn túli, valamint a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezéséről az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével dönt.


(6) A jegyző a határozatát visszavonja, ha a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés törvényben és e rendeletben meghatározott feltételei már nem állnak fenn.

III. A hivatali munkaidőn túl, illetve a hivatali helyiségben és helyiségen kívül történő házasságkötés díja


4.§ (1) Amennyiben az anyakönyvi esemény hivatali munkaidőn túl és hivatali helyiségben történik, a többletszolgáltatásért 9.000,-Ft térítési díjat kell fizetnie a megrendelőnek eseményenként.

(2) Amennyiben a házasságkötés hivatali munkaidőben és hivatali helyiségen kívül történik a többletszolgáltatásért 15.000,-Ft térítési díjat kell fizetnie a megrendelőnek eseményenként.


(3) Amennyiben az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívül történik, a többletszolgáltatásért 30.000,-Ft térítési díjat kell fizetnie a megrendelőnek eseményenként.


(4) A szolgáltatási díjfizetési kötelezettség a hivatal házi pénztárába történő készpénz befizetésével teljesíthető, legkésőbb a házasságkötést megelőző 8. napon. Az erről szóló bizonylat másolatát az anyakönyvvezetői feladatokat ellátó köztisztviselőnek át kell adni. 


(5) A befizetett díjat vissza kell fizetni, amennyiben a házasságkötés a hivatal hibájából nem jön létre, illetve ha a jegyző a házasságkötés engedélyezésére vonatkozó határozatát visszavonja.


(6) A házasuló személy közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetén, valamelyik fél lakásában lebonyolított házasságkötés esetén a jegyző a térítési díjfizetési kötelezettség alól - jövedelemi viszonyokra tekintet nélkül - felmentést adhat.

IV. Az anyakönyvvezető díjazása


5.§ (1) A hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben történő házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezetői feladatokat ellátó köztisztviselő – választása szerint – a kormánytisztviselők jogállásáról szóló 2011. évi CXCIX. törvényben (továbbiakban: Kttv.) meghatározott szabadidő helyett eseményenként, bruttó 9.000,-Ft összegű díj illeti meg.

(2) A hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül történő házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezetői feladatokat ellátó köztisztviselőt – választása szerint – a Kttv-ben meghatározott szabadidő helyett, eseményenként bruttó 15.000,-Ft összegű díj illeti meg.

V. Átmeneti és záró rendelkezések


6.§ (1) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően bejelentett házassági szándék bejelentése alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.


(2)  A Rendelet hatálybalépésével, hatályát veszti Nemesnádudvar Község Önkormányzat Képviselő-testületének az anyakönyvi eljárás egyes díjairól szóló 7/2011. (IV.6.) számú önkormányzati rendelete.


(3) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.



Nemesnádudvar, 2017. február 15.






          Dr. Kovács István                                                        Kucsoráné dr. Drégelyi Zita

              polgármester                                                                             jegyző





A rendelet kihirdetve: 2017. február 15.






                                                                                              Kucsoráné dr. Drégelyi Zita
                                                                                                                  jegyző