Nemesnádudvar község képviselő testületének 3/2020 (III.12.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók helyi támogatásáról szóló 7/2015. (V.06.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 03. 14- 2020. 03. 13

Nemesnádudvar Község Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az első lakáshoz jutók helyi támogatásáról a következőket rendeli el:



1.§ Nemesnádudvar Község Önkormányzat Képviselő-testületének az első lakáshoz jutók helyi támogatásáról szóló 7/2015. (V.06.) önkormányzati rendeletének 3.§-a az alábbiak szerint módosul:

3.§

Az önkormányzat a költségvetési rendeletben meghatározott összeg erejéig vissza nem térítendő támogatást nyújt az első lakástulajdon megszerzésének támogatására:

a) annak a házaspárnak, élettársi kapcsolatban élő vagy egyedülálló személynek, aki ténylegesen és állandó jelleggel legalább három éve Nemesnádudvaron lakik és lakó vagy tartózkodási helye Nemesnádudvaron van.

b) Annak a személynek, akinek letelepedése a község érdekét szolgálja.



2.§ A Rendelet 6.§-a az alábbiak szerint módosul:


6.§

(1) A támogatás összege:

a) lakásépítésnél maximum 300.000,-Ft lehet.

b) Lakásvásárlásnál 3 millió forint vételárig 150.000,-Ft, 3 millió forint felett-6 millió forint vételárig 200.000,-Ft, 6 millió forint felett-9 millió forint vételárig 250.000,-Ft, 9 millió forint feletti vételárnál 300.000,-Ft.

(2) Az önkormányzat az adott költségvetési évben a tervezett költségvetési keret kimerüléséig biztosítja a kérelmezőnek a támogatást.

(3) A támogatásban az részesíthető, aki a támogatási kérelmét az ingatlan megvásárlása – melyet az adásvételi szerződéssel bizonyít - , illetve használatbavételi engedély megszerzésétől számított egy éven belül benyújtja a Nemesnádudvari Közös Önkormányzati Hivatalba (6345 Nemesnádudvar, Szentháromság tér 1.).



3.§ A Rendelet az alábbi 6/A §-al egészül ki:


6/A§

Az önkormányzat további 100.000,-Ft összegű támogatást ad annak a kérelmezőnek, aki a Nemesnádudvar Települési Arculati Kézikönyve 4. pontjában található belterületi beépítés jellemzői című térképen jelölt gazdaportás, nagytelkes beépítés alá tartozó ingatlant vásárol meg.


4.§ A Rendelet 7.§ (1) bekezdés a) pontja az alábbiak szerint módosul:


7.§

(1) A kérelmet a Nemesnádudvari Közös Önkormányzati Hivatalhoz kell benyújtani, melyhez csatolni kell:

a) építés esetén a használatbavételi engedélyt, vásárlásnál az eladó és a vevő között létrejött adásvételi szerződést,



5.§ A Rendelet 8.§ (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


(3) Ha a tulajdonos a határidőben Nemesnádudvar községben található újabb lakás megszerzését hitelt érdemlően igazolja, a kedvezmény visszafizetésének kötelezettsége alól mentesül, feltéve, hogy az elidegenítésből származó teljes bevételét az új lakás megszerzésére fordította.


6.§ Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.




Dr. Kovács István                                                     Kucsoráné dr. Drégelyi Zita

      polgármester                                                                   jegyző




Záradék:

A rendelet kihirdetve: 2020.03.12. napján.




                                                                                              Kucsoráné dr. Drégelyi Zita

                                                                                                          jegyző