Nemesnádudvar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2020 (IX.30.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról

Hatályos: 2020. 10. 01

Nemesnádudvar Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában, valamint a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34.§ (5) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:



Általános rendelkezések


1.§


(1) A rendelet hatálya kiterjed Nemesnádudvar község közigazgatási területén lévő közterületekre.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki közutak területére és közutak műtárgyaira, valamint a közszolgáltatást nyújtó gazdálkodó szervezetek feladatellátásához szükséges vonalas és egyéb létesítmények közterületen való elhelyezésére.


2.§


(1) A közterület használattal kapcsolatos önkormányzati hatósági feladatokat a polgármester látja el a képviselő-testület által átruházott hatáskörben.

(2) A határozat ellen jogorvoslati eljárást az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényben (továbbiakban: Ákr.) meghatározott határidőn belül Nemesnádudvar Község Önkormányzatának képviselő-testülethez címezve lehet előterjeszteni.



Közterületek tisztántartása


3.§


(1) A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – az ingatlan előtti szakaszra terjedően – az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

(2) Járműbehajtók átereszeinek építése, jókarban és tisztántartása minden esetben az ingatlan használójának, illetve tulajdonosának kötelessége. A járműbehajtó építéséhez a polgármester engedélye szükséges.

(3) Az ingatlanon keletkező csapadékvíz saját területen történő elhelyezéséről, illetőleg kiépített csapadékcsatorna esetén az abba történő bevezetésről – előzetes bejelentés alapján – az ingatlan tulajdonosa gondoskodik.

(4) A csapadékelvezető árokba szennyezett (olajos, vegyszeres stb.) vizet bevezetni tilos.

(5) Eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, iszapot, papírt, törmeléket, tűz- és robbanásveszélyes anyagot) a csapadékvíz-elvezető árokba bármilyen módon elhelyezni tilos.

(6) A szórakozó-, vendéglátó- és árusító helyek, üzletek előtti járdaszakaszt az ingatlan tulajdonosa vagy az üzlet üzemeltetője köteles tisztán tartani és a hulladékot eltávolítani.

(7) A közterület rendeltetésétől eltérő célra (árusítás, építési-szerelési munka stb. céljára) történő használata esetén a használattal érintett terület közvetlen környezetét a használó köteles tisztán tartani.


Közterület használat szabályai


4.§


(1) A közterület rendeltetésétől eltérő használathoz engedélyt kell kérni.

(2) A közterület használat engedélyköteles:

a) kirakatszekrény, hirdetőberendezés, cég-és címtábla, transzparens, reklámozási célú, üzleti védőtető (előtető) és ernyőszerkezet, valamint a közterület fölé 20 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat elhelyezéséhez,

b) mobil elárusító -fülke, pavilon ideiglenes elhelyezéséhez,

c) önálló hirdető-berendezések elhelyezéséhez,

d) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezéséhez,

e) vendéglátó ipari előkert, kitelepülés céljára,

f) cirkusz és mutatványos tevékenység céljára,

g) alkalmi és idényjellegű árusításhoz,

h) üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására;

i) teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi tárolására vonatkozóan.


5.§


(1) Nem kell engedély:

a) A Nemesnádudvari Közös Önkormányzati Hivatal, illetve az Nemesnádudvar Község Önkormányzata által létesített, illetve más hatósági eljárásban engedélyezett közcélú, közterületi létesítmények és köztárgyak (tömegközlekedési várakozóhelyiség, kerékpártároló, szobor, emlékmű, pad, figyelmeztető és tájékoztató táblák, köztisztasággal kapcsolatos berendezések és tárgyak stb.) elhelyezéséhez,

b) díszítési célú tárgyak (pl. virágkosár, virágláda) elhelyezéséhez,

c) sport-és kulturális rendezvényekhez,

d) a közterületen, illetve az alatt vagy felette elhelyezett postai távközlési kábelek, továbbá közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, illetve lerakáshoz.

e) közterületen tűzifa vagy építési munkával kapcsolatos felvonulási épület, állvány, építőanyag és törmelék 7 napig tartó elhelyezéséhez.

f) erre kijelölt területen mezőgazdasági kistermelő által termelt, sajáttermékének forgalomba hozatalakor.

(2) A közúti (járda) nem közlekedési célú igénybevételéhez, különösen a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával, az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezésével kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához a közutak igazgatásáról szóló 19/1994. (X.31.) KHVM rendelet 6/A. §-a szerinti közútkezelői hozzájárulást kell beszerezni.

6.§


Nem adható engedély:

a) zajos, bűzös, tűz-és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására,

b) közterületen nem árusítható termékek közterületen történő forgalmazásához,

c) közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére,

d) utcaképbe nem illő berendezések létesítésére.



A közterület használati engedély


7.§


(1) Közterület használat akkor engedélyezhető, ha:

a) közúti és gyalogos forgalmat nem akadályozza, veszélyezteti,

b) környezetében élők nyugalmát nem zavarja,

c) és illeszkedik a településképbe.

(2) A közterület a 4. § (2) bekezdésben meghatározott esetekben csak jogerős közterület használati engedély birtokában használható.

(3) Balesetveszélyes építési munka végzésének tartamára szóló közterület használati engedélyben elő kell írni a védőkerítés létesítését.

(4) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

 a) az engedélyt kérő nevét és állandó lakóhelyének vagy székhelyének címét,

 b) a közterület használat célját és időtartamát vagy azt, hogy a közterület az engedélyt kérő állandó jelleggel kívánja használni,

 c) a közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,

 d) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okiratot (vállalkozói igazolvány),

 e) egyéb jogszabályokban előírt hatósági engedélyeket.

(5) Az engedély iránti kérelmet a Nemesnádudvari Közös Önkormányzati Hivatalnál (6345 Nemesnádudvar, Szentháromság tér 1.) lehet előterjeszteni az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon.


8.§


(1) Az engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyes nevét és állandó lakhelyének vagy székhelyének címét,

b) a közterület használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy az engedély milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes,

c) a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d) az engedély megszüntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

e) közterület-használati díjfizetési kötelezettség esetében a díj mértékét és fizetésének módját,

f) szakhatósági kikötéseket

g) az Ákr. 81.§-ában foglaltakat.

(2) Az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatos engedélyben azt is ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka-, baleset- és egészségvédelmi óvórendszabályokban előírt módon történhet.

(3) Az utcai árusítás céljára szolgáló közterület-használati engedélyben azt is meg kell jelölni, hogy az árusítás építményből, illetőleg pontosan meghatározott helyen kézből vagy járműről történhet-e.


9.§


(1) A közterület-használati engedély kizárólag a tárgyéven belül:

a) meghatározott idő elteltéig

b) a meghatározott feltétel bekövetkeztéig adható ki.


(2) A közterület használat közérdekből kártalanítási és elhelyezési kötelezettség nélkül bármikor megszüntethető, vagy korlátozható.

(3) Amennyiben az engedélyes kötelezettségének nem tesz eleget, tőle a közterület használati engedélyt haladéktalanul vissza kell vonni.

(4) A közterület használati díj mértékét az 2. melléklet tartalmazza.

(5) Közterület használat megszűnése esetén a befizetett díj időarányos részét az engedélyes részére meg kell téríteni.

(6) A közterület használati engedély megadása során figyelembe kell venni a helyi építésügyi szabályzatot, a településrendezési tervet, a településképi követelményeket és ellenőrizni kell az egyéb feltételek – vállalkozói igazolvány, cégbírósági végzés stb. -fennállását is.


10.§


(1) A közterület használati díjat a Nemesnádudvari Közös Önkormányzati Hivatal házipénztárában, átutalással vagy postai csekken kell befizetni a közterület használat megkezdése előtt.

(2) Búcsú, vásár, piac árusítója, cirkuszos, mutatványos vállalkozó esetén a közterület használati díjat a rendezvény alkalmával a helyszínen az önkormányzat dolgozója szedi be. A vonatkozó díj az áramköltséget is magába foglalja. A terület igénybevevője köteles távozásakor az átvételkori állapotot visszaállítani, a szemetet összetakarítani.



A közterület filmforgatási célú használata


11.§


(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mktv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) A közterület filmforgatási célú igénybevétele nem haladhatja meg a 90 napot. A közterület filmforgatási célú igénybevétele, ugyanazon film forgatása esetében, ugyanazon időintervallum alatt összeségében az 5 hektárt nem haladhatja meg.

(4) A turisztikailag kiemelt területeken a közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb-parkolás) nem haladhatja meg a 200 m2 területet.

(5) A filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(6) Ha az Mktv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

(7) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj

a) forgatási helyszín esetében: 200,-Ft/m2/nap

b) technikai kiszolgálás esetében: 150,-Ft/m2/nap

c) stábparkolás esetében: 100,-Ft/m2/nap.

(8) Mentes a díjfizetés alól az Mktv. szerinti közérdekű célokat (oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú) szolgáló vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő film forgatása.




Játszótér használatának rendje


12.§


(1) A játszótéren jól látható helyen el kell helyezni a használat rendjét tartalmazó táblát.

(2) A játszótéren lévő játszótéri eszközöket tizedik életévüket be nem töltött gyermekek kizárólag szülő, vagy nagykorú felügyelete mellett használhatják.

(3) A játszóteret kizárólag 14 éven aluli gyermekek használhatják.

(4) A játszótér használói és felnőtt kísérői felelősek a játszótéri eszközök rendeltetésszerű és balesetmentes használatáért.

(5) Állatot a játszótér területére bevinni tilos.



Záró rendelkezések


13.§


(1) Ez a rendelet a 2020.október 1. napján lép hatályba, és a hatályba lépését követően benyújtott kérelmek esetében kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a közterület-használatáról szóló 14/1998 (VIII.31.) sz. rendelet.



Nemesnádudvar, 2020. szeptember 29.




            Kucsoráné dr. Drégelyi Zita                                                  Dr. Kovács István

                            jegyző                                                                       polgármester



E rendelet kihirdetve:


Nemesnádudvar, 2020. szeptember 30.



                                                                                              Kucsoráné dr. Drégelyi Zita

                                                                                                               jegyző