Nemesnádudvar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (X. 27.) önkormányzati rendelete

A helyi szociális ellátásokról

Hatályos: 2024. 03. 07

Nemesnádudvar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (X. 27.) önkormányzati rendelete

A helyi szociális ellátásokról

2024.03.07.

Nemesnádudvar Község Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 62.§ (2) bekezdésben és a 92.§ (1)-(2) bekezdésében és 132.§ (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. és 8.a pontjában, 23. § (5) bekezdés 11. a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Nemesnádudvar Község Önkormányzat képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 13/2019. (XI.22.) önkormányzati rendelet 79. § (2) bekezdés f) pontjában meghatározott Nemesnádudvar Község Önkormányzat képviselő-testülete Településfejlesztési és Szociális Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Nemesnádudvar közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.

Eljárási rendelkezések

2. § (1) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni szociális ellátások megállapítására irányuló kérelmet, az ellátást igénylő vagy a törvényes képviselő nyújthatja be formanyomtatványon személyesen vagy postai úton a Nemesnádudvari Közös Önkormányzati Hivatalnak címezve (6345 Nemesnádudvar, Szentháromság tér 1.)

(2) A szociális ellátásban részesülő személy vagy törvényes képviselője a jogosultság feltételeit érintő tényleges tények, körülmények megváltozásáról – családi körülményeiben, jövedelmi és vagyoni viszonyaiban – bekövetkezett változást 15 napon belül köteles bejelenteni a Nemesnádudvari Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjének.

(3) E rendeletben szabályozott szociális feladat- és hatáskörök gyakorlását a képviselő-testület a Településfejlesztési és Szociális Bizottságra ruházza át.

Települési támogatás

3. § (1) A települési támogatás pénzben vagy természetben nyújtható. A természetbeni ellátás formájáról és módjáról az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell.

(2) A pénzbeli támogatás folyósítása készpénzben pénztári kifizetéssel, illetve átutalással nyújtható.

(3) A települési támogatás fajtái:

a) települési gyógyszertámogatás

b) települési támogatás lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez

c) rendkívüli települési támogatás

d) települési temetési támogatás.

Települési gyógyszertámogatás

4. § (1) A gyógyszer és gyógyászati segédeszköz kiadások viseléséhez az önkormányzat támogatást nyújt eseti vagy rendszeres formában (továbbiakban: gyógyszertámogatás). A gyógyszertámogatásra jogosult az a személy,

a)1 akinek a családjában az egy főre számított havi jövedelem a szociális vetítési alap 250%-át, egyedülélő esetén 300%-át nem haladja meg, és

b) akinek a rendszeres havi gyógyszerkiadásai, illetve betegségéhez kapcsolódó kiadásai havonta a kérelem benyújtását megelőző két hónapon belül elérik, vagy meghaladják az egy főre jutó jövedelem 15%-át.

(2) Az egy alkalommal megállapított eseti gyógyszertámogatás készpénzben, maximum a jogosult havi gyógyszerkiadása mértékéig, legfeljebb 15.000,-Ft összegig adható.

(3) A rendszeres gyógyszertámogatás a kérelem benyújtását követő hó 1. napjától számított 12 hónapra állapítható meg 6000,-Ft/hó összegig.

(4) A gyógyszertámogatás a Nemesnádudvari Közös Önkormányzati Hivatalban megállapítást követő hónap 15-ig vehető fel a Pénztárban, vagy az igénylő által megjelölt bankszámlára kerül utalásra.

(5) A kérelmező által benyújtott kérelem – a jelen rendelet 1. melléklete – tartalmazza az azonosító adatokon kívül a háziorvos igazolását havi rendszeres gyógyszereiről és a gyógyszerek havi kiadását gyógyszertár által kiállított igazolással vagy a kérelmező nevére kiállított számlákkal. A kérelemhez a kérelmező és a vele egy háztartásban élő személyek jövedelemigazolást is kell csatolni.

Települési támogatás lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez

5. § (1)2 A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez az önkormányzat települési támogatást nyújt (továbbiakban: lakhatási támogatás) annak a kérelmezőnek, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 200%-át, egyedülélő esetén 250%-át nem haladja meg és a háztartás tagjai egyikének sincs a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona. A lakhatási támogatás a kérelem beérkezését követő hónap 1. napjától egy évre állapítható meg. Egy ingatlan kiadásaira csak egy személy nyújthat be kérelmet.

(2) A lakhatási támogatás a jogosult közüzemi áramszámla kiadásainak kiegészítésére fordítható, melynek összege 3000,-Ft/hó. A támogatás havonta kerül kifizetésre, mely a tárgyhót követő 15. napig vehető fel a Nemesnádudvari Közös Önkormányzati Hivatal pénztárában vagy az igénylő által megjelölt bankszámlára kerül utalásra.

(3) A lakhatási támogatási kérelemhez -a jelen rendelet 2. melléklete - csatolni kell

a) a háztartás tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolását, a kérelem nyomtatványban szereplő vagyonnyilatkozatát, valamint

b) a kérelem benyújtását megelőző, az adott háztartásban élő bármely személy nevére szóló havi áramszámlát.

Rendkívüli települési támogatás

6. § (1)3 Rendkívüli települési támogatásra jogosult az az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személy, akinek családjában: a jelen bekezdés a) b) c) d) pontja esetében az egy főre számított havi jövedelem a szociális vetítési alap 250%-át, egyedülélő esetén 300%-át, az e) pont esetében, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 1000%-át nem haladja meg és az alábbiak közül legalább egy feltétel fennáll:

a) tartós betegség vagy rokkantság miatt jelentős jövedelem-kiesése következett be,

b) elemi kár, vagy sérelmére elkövetett bűncselekményéből anyagi kára keletkezett,

c) nyugdíj vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 3. § (1) bekezdése szerint folyósított ellátás kifizetése a jogosultság megállapításának elhúzódása miatt késik.

d) gyermek nevelésével, gondozásával kapcsolatos kiadásai keletkeztek,

e) súlyos fogyatékkal élő személy támogatása.

(2)4 A rendkívüli települési támogatás maximum adható összege a 6. § (1) bekezdés a) b) c) d) pontok esetén 57.000,-Ft, de nem haladhatja meg a tényleges költség mértékét, a 6. § (1) bekezdés e) pontja esetén minimum 40.000,-Ft és maximum 80.000,-Ft lehet.

(3) A rendkívüli települési támogatási kérelmet a jelen rendelet 3. melléklete szerinti formanyomtatványon lehet benyújtani.

(4) A támogatás a megállapítást követő hónap 15. napjáig vehető fel a Pénztárban, vagy kerül utalásra az igénylő által megjelölt bankszámlára.

Települési temetési támogatás

7. § (1)5 Települési temetési támogatásra jogosult az a személy, aki meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott és a családjában az egy főre jutó jövedelem 171.000,-forint összeget, egyedülélő esetén 228.000,- forint összeget nem haladja meg.

(2) A települési temetési támogatást kérelmezni lehet

a) a temetési költségek megelőlegezésére, vagy

b) a temetési költségek utólagos megtérítésére.

(3) A támogatás összege – a helyben szokásos legolcsóbb temetési költség összegének 10-100% -ig terjedő összegben kell megállapítani.

(4) A kérelmezőnek a kérelemhez csatolni kell a 2. bekezdés a) pont esetén a temetési kiadásokra vonatkozó hivatalos árajánlatot, valamint a halotti anyakönyvi kivonatot, a 2.bekezdés b) pontja estén a kérelmező nevére kiállított számla fénymásolatát és a halotti anyakönyvi kivonatot.

(5) A települési temetési támogatás jogcímen megítélt települési támogatásról szóló határozatban meg kell jelölni a temetési előleggel – számlával – való elszámolás határidejét, amely a határozat kiadásától számított 30 napnál több nem lehet.

(6) A települési temetési támogatás kérelmet a jelen rendelet 4. melléklete szerinti formanyomtatványon lehet benyújtani.

(7)6 A támogatás a megállapítást követő 8. munkanapon belül a Pénztárban vehető fel, vagy kerül utalásra az igénylő által megjelölt bankszámlára.

Személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatások

8. § A személyes gondoskodás fajtái:

a) Házi segítségnyújtás,

b) Étkeztetés,

c) Család-és Gyermekjóléti Szolgálat.

Házi segítségnyújtás

9. § (1) Nemesnádudvar Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a házi segítségnyújtási feladatot a Magyarországi Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény (6500 Baja, Pokorny J. u. 1-3.) által látja el, ellátási szerződés alapján.

(2) A házi segítségnyújtást azok nemesnádudvari lakcímkártyával rendelkező személyek igényelhetik, akik a 65. életévüket betöltötték.

(3) A házi segítségnyújtás igénybevételére vonatkozó kérelmet a Magyarországi Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény Nemesnádudvari Irodájánál (6345 Nemesnádudvar, Petőfi u. 75/a igényelhetik és adhatják le.

(4) A házi segítség nyújtás iránt beérkezett kérelemről a Magyarországi Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény intézményvezetője dönt.

Étkeztetés

10. § (1) Az Önkormányzat az étkeztetés keretében a Sztv. 62. §-ban meghatározott szociálisan rászorult személyeknek a legalább napi egyszeri meleg étkeztetést biztosít.

(2) Az étkeztetés igénybevételét a Nemesnádudvari közös Önkormányzati Hivatalban kell kérelmezni.

(3) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, aki

a) életkora miatt: - nyugdíjban részesül és 65 év feletti, időskorúak járadékában részesül

b) egészségi állapota alapján: mozgásában korlátozott, krónikus vagy akut megbetegedése vagy fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról nem tud gondoskodni és ellátásának szükségességét a háziorvos javasolja,

c) fogyatékossága miatt fogyatékossági támogatásban részesül.

d) pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége miatt rászorult, mely állapotot a Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervének szakvéleménye igazol,

e) hajléktalansága miatt rászorult, bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, településszintű bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, az éjszakákat közterületen, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségben tölti.

(4) Az igénybevétel lehetőségei:

a) a jogosult gondoskodik az étel elszállításáról,

b) az önkormányzat gondoskodik a kiszállításról.

(5) A kérelemhez csatolni kell a szociális rászorultsági feltétel fennállását igazoló okirat másolatát, és az igénylő jövedelemigazolását. Egészségügyi okra hivatkozás esetén csatolni kell az állapotot igazoló háziorvosi igazolást.

(6) Nemesnádudvar Község Önkormányzata a szociális étkeztetést a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye (6300 Kalocsa, Szentháromság tér 1.) szolgáltatóval ellátási szerződés útján látja el.

(7) A szociális étkeztetési kérelméről a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye által megbízott személy, a Szent József Katolikus Integrált Szociális Intézmény vezetője dönt.

(8)7 A szociális étkeztetés intézményi térítési díja bruttó 935,-Ft, a szállítási költség bruttó 150,-Ft/fő/nap/adag. A szociális étkeztetést évente egyszer felül kell vizsgálni.

Család- és Gyermekjóléti Szolgálat

11. § (1) A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat Nemesnádudvar Önkormányzaton belül, kormányzati funkción nyilvántartott, szakmai tekintetben önálló szolgáltatásként működik és feladatát Nemesnádudvar és Érsekhalma községekben látja el.

(2) Címe: 6345 Nemesnádudvar, Szentháromság tér 1.

(3) Feladata: feladatait a Nemesnádudvar Község Önkormányzat Család- és Gyermekjóléti Szolgálatának Szakmai Programja tartalmazza.

(4) A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat szolgáltatásainak igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére történik.

(5) A szolgálatnak az egyén és a család számára nyújtott szolgáltatása térítésmentes.

Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Nemesnádudvar Község Önkormányzat képviselő-testületének a helyi szociális ellátásokról szóló 4/2015. (II.25.) Kth. számú rendelete.

(3) Ez a rendelet 2021. 10. 27. napján kihirdetésre került.

13. § Ez a rendelet 2021. október 28-án lép hatályba.

1

A 4. § (1) bekezdés a) pontja a Nemesnádudvar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § (1) bekezdése a Nemesnádudvar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 6. § (1) bekezdése a Nemesnádudvar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 6. § (2) bekezdése a Nemesnádudvar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 7. § (1) bekezdése a Nemesnádudvar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 7. § (7) bekezdése a Nemesnádudvar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 10. § (8) bekezdése a Nemesnádudvar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

8

Az 1. melléklet a Nemesnádudvar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 2. melléklet a Nemesnádudvar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 3. melléklet a Nemesnádudvar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelete 6. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 4. melléklet a Nemesnádudvar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelete 6. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.