Nemesnádudvar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 26.) önkormányzati rendelete

Nemesnádudvar község helyi közművelődési feladatainak ellátásáról

Hatályos: 2022. 01. 27

Nemesnádudvar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 26.) önkormányzati rendelete

Nemesnádudvar község helyi közművelődési feladatainak ellátásáról

2022.01.27.

Nemesnádudvar Község Önkormányzat képviselő-testülete a muzeális intézményekről a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi LXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában, a muzeális intézményekről a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (1)-(2) bekezdésében, 77. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a muzeális intézményekről a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A § (1) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Német Önkormányzat Nemesnádudvar véleményének kikérésével az alábbiakat rendeli el:

Közművelődési alapszolgáltatások

1. § A képviselő-testület Nemesnádudvar község közigazgatásai területén élő lakosok számára az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

c) amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

d) a tehetséggondozás – és fejlesztés feltételeinek biztosítása.

A közművelődési feladatellátás szervezeti formája, módja

2. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatokat a Nemesnádudvar, Petőfi u. 40. szám alatt található, művelődési ház elnevezésű épületben, közösségi színtér szervezeti keretben látja el.

(2) A településen közművelődési tevékenységet lát el -egyéb feladatai mellett- a Nemesnádudvar. Petőfi u. 50. szám alatt található, önálló intézményként működő Nemesnádudvari Községi Könyvtár.

(3) A közösségi színtérben művelődésszervező és takarító a könyvtárban intézményvezető, könyvtáros dolgozó biztosítja a közművelődési feladat személyi feltételeit.

(4) A Kult. tv. és a jelen rendelet által meghatározott feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Nemesnádudvar Község Önkormányzatának képviselő-testülete gyakorolja és biztosítja az általa vállalt alapszolgáltatások tárgyi feltételeit.

(5) A közösségi színtér működésének, használatának alapszabályait, részletes feladatait a közösségi színtér szervezeti és működési szabályzata és szakmai programja határozza meg.

(6) A könyvtár működésének, használatának alapszabályait és részletes feladatait az alapító okirat és a szervezeti és működési szabályzat határozza meg.

(7) A művelődési ház helyiségei nem közművelődési célra is használhatók, az önkormányzathoz tartozó intézmények és a nemzetiségi önkormányzat részére ellenszolgáltatás nélkül, más szervezetek részére a nem közművelődési célú helyiséghasználatért bérleti díjat kell fizetni, melyet a képviselő-testület határoz meg.

Az alapszolgáltatások ellátását biztosító közművelődési rendezvények

3. § A képviselő-testület a fenntartó önkormányzat nevében az alábbi egyéb közművelődési rendezvényeket határozza meg, melyeket a közösségi színtérben szervez:

a) Szent Mihály Napi Újbor Ünnepe

b) Márton napi rendezvény

c) Idősek napi rendezvény

d) Az óvoda és iskola karácsonyi ünnepsége

e) Óvodabál

f) Iskolabál

g) Nemzetiségi nap

h) Svábbál

i) A település jubileumi ünnepségei

A közművelődési feladatellátás mértéke és finanszírozása

4. § (1) A művelődési ház és a könyvtár az éves munkatervben határozza meg a tárgyévi közművelődési tevékenységét.

(2) A művelődési ház a közművelődési alapszolgáltatást az éves munkaterv részét képező szolgáltatási tervben meghatározottak szerint végzi. A közművelődési munkatervet az önkormányzati költségvetési rendelet elfogadására előírt határidőt megelőző 30 nappal hamarabb a polgármester részére át kell adni, aki a képviselő-testület elé terjeszti és a képviselő-testület azt elfogadja.

(3) A könyvtár a közművelődési alapszolgáltatási feladatát, mint az önkormányzat önálló szerve, saját költségvetéséből biztosítja.

(4) A közművelődési alapszolgáltatások időszakosak, egy alkalomra szólóak és folyamatosak lehetnek.

(5) A képviselő-testület az éves önkormányzati költségvetésben biztosított keretek között az éves munkaterv szerint ingyenes szolgáltatások és térítésköteles szolgáltatásokat engedélyez.

(6) A közművelődési feladatellátást a Nemesnádudvari Közös Önkormányzati Hivatal jogosult ellenőrizni.

Záró rendelkezések

5. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba. Hatályát veszti a Nemesnádudvar Község Önkormányzat képviselő-testülete a helyi közművelődési feladatokról szóló 16/2018. (XI.23.) önkormányzati rendelet.

(2) E rendelet a közösségi színtér művelődési ház épületében is közzé kell tenni.

6. § Ez a rendelet 2022. január 27-én lép hatályba.