Nemesnádudvar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról

Hatályos: 2023. 08. 31

Nemesnádudvar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról

2023.08.31.

Nemesnádudvar Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint az egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköréről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdésének j) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 109. § (4) bekezdésében, 143. § (4) bekezdés i) pontjában, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5. § (2) bekezdésének b)-c) pontjában és a (4) bekezdésében, 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 18. (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet tárgyi hatálya kiterjed Nemesnádudvar Község Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában

a) álló nemzeti vagyonra,

b) az önkormányzatot megillető bármely vagyoni értékkel rendelkező jogosultságra, amelyet jogszabály vagyoni jogként nevesít,

c) az önkormányzatot megillető társasági részesedésre,

d) az önkormányzatot megillető tagsági jogot megtestesítő értékpapírokra és pénzeszközökre.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed

a) az önkormányzatra,

b) az önkormányzati vagyon kezelőire,

c) az önkormányzat szerveire.

II. Fejezet

Az önkormányzati vagyon

2. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló vagyonelemek között nincs nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülő vagyon.

(2) Az önkormányzati vagyon áll:

a) a törzsvagyonból, ami

aa) forgalomképtelen, vagy

ab) korlátozottan forgalomképes

b) üzleti vagyonból, mely forgalomképes.

(3) Az önkormányzat forgalomképtelen, korlátozottan forgalomképes és üzleti vagyonát e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

III. Fejezet

Az önkormányzati vagyon hasznosítása

3. § (1) A közüzemi szolgáltatás biztosításához szükséges vagyontárgyak üzemeltetési szerződés, koncesszió, vagy közös gazdasági társaság alapítása útján kell hasznosítani.

(2) Az önkormányzati vagyon üzemeltetése nyilvános pályázati kiírással valósul meg. A pályázat lebonyolítása zárt borítékos versenyeztetési eljárással történik. A pályázat meghirdetése, a borítékok bontása, rendszerezése, a Képviselő-testület Pénzügyi-Ügyrendi Bizottság feladata.

(3) A pályázat meghirdetéséről a polgármester gondoskodik legalább egy megyei lapban, a Nemesnádudvari Közös Önkormányzati Hivatal Hirdetőtábláján és Nemesnádudvar Község Önkormányzat hivatalos honlapján való közzétételével.

(4) A pályázati kiírás feltételeit a Képviselő-testület határozza meg, melynek kötelező tartalmi elemei:

a) az üzemeltetéssel érintett vagyon pontos megnevezése,

b) az üzemeltetés időtartama,

c) a borítékbontás időpontja és helye,

d) a mérlegelési szempontok sorrendje és súlya.

(5) A pályázat esetén az összességében legelőnyösebb üzemeltetési ajánlatot tevő a nyertes.

(6) Az üzemeltetési szerződésben rögzíteni kell, hogy az üzemeltető a vagyonérték szintjét köteles megtartani.

(7) Az eredmény kihirdetésére a pályázati kiírás szerinti időpontban kerül sor.

(8) Nem kell pályáztatási eljárási eljárást lefolytatni, ha a képviselő-testület döntése alapján az üzemeltetési szerződést az önkormányzat kizárólagos vagy résztulajdonában lévő gazdasági társasággal köti meg.

IV. Fejezet

A vagyon feletti tulajdonosi jog gyakorlása

4. § A vagyon értékének megállapítása esetén, a Nemesnádudvar Község Önkormányzatának nyilvántartásában szereplő könyv szerinti érték az irányadó. A Képviselő-testület döntése alapján független, hivatalos értékbecslő által meghatározott értéket kell alapul venni.

5. § (1) (1) A tulajdonosi jogokat az e rendeletben foglaltak szerint az önkormányzat Képviselő-testülete vagy átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.

(2) Az önkormányzati vagyon hasznosítása során a versenyeztetést nyilvános pályázati kiírás alapján kell lefolytatni, amely lehet nyílt licites vagy zárt borítékos.

(3) A pályázati kiírás feltételeit a Képviselő-testület állapítja meg, melynek kötelező tartalmi elemei:

a) nyílt licites eljárás esetén

aa) a legalacsonyabb nettó vételár, bérleti díj megjelölés,

ab) a fizetési feltételek meghatározása,

ac) az ingatlan megtekintésének időpontja.

b) zárt borítékos pályázat esetén

ba) a legalacsonyabb nettó vételár, bérleti díj megjelölés,

bb) fizetési feltételek meghatározása,

bc) az ingatlan megtekintésének időpontja,

bd) a borítékbontás időpontja és helye,

be) az áron kívüli mérlegelési szempontok sorrendje, azok súlya.

(4) A pályázat kiírásáról, a licittárgyalás lefolytatásáról és a zárt borítékban benyújtott pályázatok rendszerezéséről a Képviselő-testület Pénzügyi-Ügyrendi Bizottsága gondoskodik.

(5) A pályázat meghirdetéséről a polgármester gondoskodik a Nemesnádudvari Közös Önkormányzati hivatal hirdetőtábláján és Nemesnádudvar Község Önkormányzatának hivatalos honlapján való közzétételével.

(6) Zárt borítékos pályázat esetén az nyújthat be ajánlatot, aki az ajánlati biztosítékot befizette, a pályázati kiírás feltételeit elfogadja és – amennyiben van ilyen – a részletes pályázati dokumentumot megvásárolta.

(7) A licit eredményének megállapítása

a) a nyílt licit esetén a legmagasabb összegű vételi ajánlatot, vagy a legmagasabb bérleti vagy egyéb díj ajánlatot tevő a nyertes.

b) zárt borítékos pályázat esetén az összességében legelőnyösebb vételi ajánlatot vagy a legmagasabb bérleti díj vagy egyéb díj ajánlatot tevő a nyertes.

(8) Az eredmény kihirdetésére a pályázati kiírás szerinti időpontban kerül sor.

(9) A döntésre jogosult döntését követően az ajánlattevővel az ajánlat elfogadásától számított 15 napon belül a polgármester köt szerződést. A szerződéskötési határidőnek a pályázatot elnyerő részéről történő elmulasztása esetén a szerződést a következő legjobbnak ítélt ajánlattevővel lehet megkötni, amennyiben ez az ajánlat is megfelel a pályázati kiírás feltételeinek.

(10) A hasznosításból származó bevételek elsősorban fejlesztési kiadások, fejlesztési hitelek törlesztésének fedezetéül szolgál.

(11) Zárt borítékos pályázatkiírására akkor van lehetőség

a) ha a nyílt licites pályázat nem vezet eredményre,

b) ha a nyílt licites pályázat túl költséges lenne,

c) ha előre látszik a vagyontárgy, illetve az ellátandó feladat jellegéből adódóan, hogy a pályázati feltételeket csak bizonyos kör tudja telesíteni, ha az önkormányzati érdekek, különösen a közszolgáltatások ellátása vagy üzleti titok megóvása azt szükségessé teszi.

6. § (1) A közvetlen értékesítés esetei az alábbiak

a) 1 millió forint értéket el nem érő vagyonérték esetén,

b) önálló építési teleknek nem minősülő telekrendezés, kiegészítés,

c) ingatlancsere esetén.

(2) Ingatlan értékesítés során a forgalmi értékbecslés és szerződés elkészítésének költségei a vevőt terhelik.

(3) Az ingatlan értékbecslés során felmerülő valamennyi az eladót terhelő költség az ingatlan értékesítéséből befolyt vételárból finanszírozható.

7. § Hatályát veszti az önkormányzat vagyonáról szóló 12/2013. (XI.21.) önkormányzati rendelet.

8. § Ez a rendelet 2023. augusztus 31-én lép hatályba.