Nemesnádudvar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

a temető üzemeltetéséről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 04. 27- 2023. 07. 05

Nemesnádudvar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

a temető üzemeltetéséről és a temetkezésről

2023.04.27.

Nemesnádudvar Község Önkormányzat képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6.§ (4) bekezdésében, 41.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. §. (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet szabályait Nemesnádudvar község közigazgatási területén lévő köztemető használatával, fenntartásával, ezzel összefüggésben a temetkezési szolgáltatással és a köztemetőben végzett vállalkozási tevékenységgel kapcsolatos jogviszonyokra kell alkalmazni.

(2) Nemesnádudvar község közigazgatási területén lévő köztemető a Nemesnádudvar belterület 517 helyrajzi számon található.

2. § (1) A köztemető üzemeltetését Nemesnádudvar Község Önkormányzata (a továbbiakban: Üzemeltető) látja el.

(2) A feladat ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet a képviselő-testület az önkormányzat költségvetéséből biztosítja.

3. § (1) Az Üzemeltető a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény rendelkezéseinek megfelelően fogalmazza meg a temetkezési szolgáltatás és a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának szabályait.

(2) Az Üzemeltető a köztemető üzemeltetése során a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvényben meghatározott feladatokat látja el.

4. § (1) Az Üzemeltetőt a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvényben meghatározottaknak megfelelően a rendelet 1. mellékletében meghatározott mértékű díj illeti meg.

(2) A temetési hely megváltási vagy újraváltási díját a temetési hellyel rendelkezésre jogosult köteles megfizetni az Üzemeltetőnek.

5. § A temető rendje a következő:

a) A temetőnek nyitvatartási ideje nincs meghatározva, bármikor látogatható.

b) A temető rendjére vonatkozó hirdetményeket a temető bejáratánál jól látható helyen kell kifüggeszteni.

c) A temetőben csak sírok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák stb.) helyezhetők el.

d) Szemetet kizárólag az arra kijelölt helyen szabad elhelyezni.

e) A temető területén belül csak gyalog lehet közlekedni, kivéve a vállalkozásszerűen temetőben munkát végzők munkához szükséges járműveit, valamint olyan személyek, akik személygépkocsi igénybe vétele nélkül koruk vagy egészségi állapotuk miatt a kegyeleti jogaikat a temetőben nem tudnák gyakorolni.

f) A temetőben gyertya vagy mécses gyújtása esetén a tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest meggyújtotta.

g) A temetőbe csak vakvezető kutyát lehet bevinni.

h) A sírok növénnyel valóbeültetését, díszítését a hozzátartozók végzik, sírhely rendben tartása a hozzátartozó feladata.

i) A temetőben történő munkavégzést a fenntartó felé be kell jelenteni. A munkavégzés bejelentésével kapcsolatban a temetőkről és temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet szabályait kell alkalmazni.

j) A temetőben való munkavégzéssel kapcsolatban a a temetőkről és temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet szabályait kell alkalmazni.

k) A temetőben úgy kell elvégezni a munkát, hogy az ne sértse a hozzátartozók és látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos sírhely nem sérülhet meg, eredeti állapota nem változtatható.

l) Fát, cserjét a köztemető területén a sírra vagy attól maximum 30 cm távolságra lehet ültetni úgy, hogy az ne akadályozza a többi sírhely megközelítését, a közlekedést, sírgondozást, temetést, egyéb fenntartási kötelezettséget.

m) A temetőben építményt csak síremléket lehet állítani.

n) Temetést a kegyeleti szolgáltatói engedéllyel rendelkező vállalkozó végzi.

o) A temetőben keletkezett hulladékot, zöldhulladékot a kihelyezett hulladékgyűjtő edénybe kell elhelyezni.

p) A temetőben a vízvétel két helyen biztosított.

q) A községben a temetőtől különálló belterületi 501 helyrajzi számon található ravatalozó épülete a hozzá tartozó egyéb helyiségekkel, hűtőgépes ravatalozó asztal, raktár,

6. § (1) A köztemető belső kialakításának rendjét a temetőtérkép tartalmazza. A térképet az Üzemeltető készíti. A temetőtérképet a temető bejárata mellett ki kell függeszteni.

(2) A temetőben a sírhelytáblák, sorok kialakítása, számozása, nyilvántartása során a temetőkről és temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet szabályait kell alkalmazni.

7. § Temetési helyek a temető temetkezési célra kijelölt területe és az urnasírhely az urnafalban.

8. § (1) A temetési helyek típusait, a koporsós temetés és a hamvasztásos temetés esetén a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet határozza meg.

(2) A temetési hely megváltására előre vagy közvetlen a temetést megelőzően is lehetőség van.

9. § (1) A sírhelyek méretei:

a) egyes sírhely hossza 2,1 m, szélessége 0,9 m,

b) kettős sírhely hossza 2,1 m, szélessége 1,9 m,

c) gyermeksírhely hossza 1,3 m, szélessége 0,9 m.

(2) A sírok egymástól való legkisebb távolsága felnőtt sír esetén 0,6 m, gyermeksír esetén 0,3 m.

(3) Koporsós rátemetés esetén a felületre kerülő koporsó tetejének a föld felszínétől legalább 1,6 m mélyre kell kerülnie.

(4) A sírbolt (kripta) legalább kettő koporsó elhelyezésére al-és felépítményből álló építmény. A sírbolt egységesen 4 m x 4 m. Építménymérete 3 m x 3 m.

(5) A sorok közötti távolságok:

a) felnőtt sírnál 1 m,

b) gyermek sírnál 0,6 m,

c) sírbolt esetén 1,2 m.

10. § (1) Síremléket csak nyilvántartási könyvbe bejegyzett eltemettető, vagy az általa felhalmozott személy állíthat vagy távolíthat el.

(2) A síremléket szilárd alapra kell helyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(3) A temetőben felállított síremléket lebontani, csak az üzemeltetőnek történő előzetes bejelentés után lehet.

11. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni.

(2) A temetési helyek használata a megváltástól számított:

a) sírhely esetén 25 év,

b) urnasírhely használata esetén 10 év,

c) családi többes sírhely esetén az utolsó betemetés óta számított 25 év,

d) sírbolthely (kripta) esetén 60 év.

12. § (1) Sírbolt (kripta) létesítésére a képviselő-testület a köztemetőben külön helyet jelöl ki.

(2) Sírbolt (kripta) esetében az igénylő előre fenntartási díjat fizethet, de csakis a sorban következő sírbolthely váltható meg. Előre megváltott sírbolthely nem ruházható át. Amennyiben a sírbolthely megváltója nem tart rá igényt, a fenntartási díjat az önkormányzat visszafizeti és a sírbolthelyet újra kiadja.

(3) A sírhelyek, sírboltok további használati joga az eredetivel azonos időtartamra ismételten megváltható.

13. § (1) A temetési helyek használatáért megváltási díjat kell fizetni. A megváltási díjtételeket jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temetési hely felett rendelkezni jogosult vagy az általa megbízott, az újraváltáskor a temetkezési hely felett rendelkezni jogosult vagy annak örököse, vagy az általa megbízott köteles megfizetni. A díjakat a temetést, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(3) Amennyiben a kettes sírnál az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik,a használati jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati jogot ismételten megváltja.

(4) Amennyiben a sírhely nem váltható meg újra, de a hozzátartozó a használati idő lejárta előtt a holttest maradványokat a kiürítéskor ugyanabban a temetőben új sírba helyezi el, az új sírhely megváltási díja az eredeti sírhely megváltási árának időarányos összegével csökken.

14. § (1) Az újra nem váltott sírok esetében a sírhelyeket újra lehet értékesíteni, ha az üzemeltető hat hónapon belül legalább kétszer a temetőben hirdetményt tesz közzé, és ezt követően a sírokat nem váltják meg újra.

(2) A temetési helyek magánforgalomban adás-vétel tárgyát nem képezhetik.

(3) Amennyiben a temetési hely felett rendelkezni jogosult bejelenti, hogy a temetési helyet nem kívánja igénybe venni, úgy a használati díj időarányos részét a visszatérítéskor érvényben lévő díjtételek alapulvételével vissza kell téríteni. A megváltott, de fel nem használt temetési helyről érvényesen csak a köztemető üzemeltetőjénél tett nyilatkozattal lehet lemondani.

15. § A temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely bezárására, megszüntetésére lezárt hely kiürítésére a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

16. § (1) Az üzemeltető a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi LXIII. törvényben meghatározott nyilvántartást vezet.

(2) A temető nyilvántartó könyvbe minden temetés és urnaelhelyezés alkalmával az alábbi adatok kerülnek:

a) folyószám,

b) a temetés időpontja,

c) az elhalt családi és utóneve,

d) az elhalt születési helye, ideje, anyja neve,

e) az elhalt legutolsó lakhelyének címe,

f) az elhalálozás időpontja,

g) a sírhelytábla száma,

h) az eltemettető neve és lakcíme,

i) a síremlékre vonatkozó bejegyzések rovatban a szomszédos síremlékek.

(3) Az üzemeltető a temető nyilvántartó könyvön kívül sírhely-nyilvántartást is vezet.

17. § (1) A sírhely-nyilvántartó könyvben nyilvántartást kell vezetni azokról a síremlékekről, amelyek a temető fenntartójának a tulajdonába kerültek.

(2) A temető-nyilvántartásokat a köztemető fennállásáig meg kell őrizni.

(3) A köztemető megszűnését követően a nyilvántartásokat át kell adni a Bács-Kiskun Vármegyei levéltárnak.

18. § Hatályát veszti Nemesnádudvar Község Önkormányzat képviselő-testületének a temető üzemeltetéséről és a temetkezésről szóló 11/2015. (IX.09.) önkormányzati rendelete.

19. § Ez a rendelet 2023. április 27-én lép hatályba.

1. melléklet az 5/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelethez

Sírhely megváltási díja

1. Egyes sírhely: 5.000,- Ft+Áfa/25 év

2. Kettes sírhely: 10.000,-Ft+Áfa/25 év

3. Gyermek sírhely: 4.000,-Ft+Áfa/25 év

4. Sírbolthely 170.090,- Ft+Áfa/60 év

5. Urnasírhely az urnafalban 35.000,- Ft+Áfa/25 év