Géderlak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszám megállapítás szabályairól

Hatályos: 2023. 04. 01

Géderlak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszám megállapítás szabályairól

2023.04.01.

Géderlak Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Géderlak község közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, a korábban megállapított közterület nevet és házszámot megváltoztatni e rendelet szabályai szerint lehet.

2. § A közterület elnevezésről, megváltoztatásáról a Képviselő-testület határozattal dönt.

2. A közterületek elnevezésére vonatkozó szabályok

3. § Az újonnan létesített közterületnél, a közterületként való bejegyzés létrejöttét követő egy éven belül kell nevét a megállapítani.

4. § A közterület nevének megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti a polgármester, az önkormányzati képviselő, a képviselő-testület bizottsága és az érintett közterületen lakóhellyel rendelkező állampolgár.

5. § (1) Ha a közterület elnevezésének megváltoztatását az érintett közterületen lakóhellyel rendelkező állampolgár kezdeményezi, akkor az adott közterületen lakók véleményét ki kell kérni. A lakosság véleményének a képviselő-testület döntésére nézve nincs kötelező ereje.

(2) A lakosság a képviselő-testülethez a véleményét, kérelmét, javaslatát postai úton, e-mailben, vagy személyesen is előterjesztheti.

(3) A közterület elnevezésére, valamint az elnevezés megváltoztatására vonatkozó előterjesztés tárgyalását megelőzően a képviselő-testület 8 nap jogvesztő lakossági véleményezési határidőt biztosít. A közterület elnevezésére, valamint az elnevezés megváltoztatására vonatkozó előterjesztést közzé kell tenni a község honlapján és a hivatali hirdetőtáblán. Az elnevezéssel kapcsolatos észrevételeket a polgármester az előterjesztéssel egyidejűleg terjeszti a képviselő-testület elé.

(4) A közterület elnevezésére vonatkozó döntést a képviselő-testület a véleményezési határidő lejártát követő rendes testületi ülésen hozza meg.

6. § A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést közzé kell tenni a község honlapján és a hivatali hirdetőtáblán, és a döntésről értesíteni kell

a) a közterületen lakcímmel rendelkező személyeket

b) az érintett ingatlantulajdonosokat,

c) a rendőrkapitányságot,

d) a tűzvédelmi hatóságot,

e) az egészségügyi és közműszolgáltatókat.

7. § (1) A közterületek nevét jól látható módon, névtáblán kell feltüntetni, a névtáblákat pedig külön tartószerkezeteken kell elhelyezni.

(2) A névtáblák kihelyezéséről, karbantartásáról, szükség esetén cseréjéről, pótlásáról az önkormányzat gondoskodik.

3. A házszám megállapítására vonatkozó szabályok

8. § (1) A névvel ellátott közterület mentén lévő ingatlant házszámmal kell ellátni.

(2) Az út, utca, köz, tér (a továbbiakban együttesen: utca) házszámozása 1-től kezdődően, növekvő arab számozással történik, és a házszám növekedésének irányát tekintve az utca jobb oldalán lévő ingatlanok páratlan, a bal oldalon lévő ingatlanok páros számozást kapnak.

(3) Terek esetén a házszámozás 1-től kezdődően folyamatos, az óramutató járásával megegyező irányú.

(4) A földrajzi okokból csak az egyik oldalán beépíthető utcák házszámozása arab számozással 1-től kezdődően folyamatos.

(5) Telekmegosztás során keletkező új helyrajzi számú ingatlan esetén a magyar ABC sorrend szerinti nem ékezetes, egytagú nagybetűivel történő megkülönböztetés alkalmazható, szám/betűjel formátumban.

(6) A kialakult házszámozást követően egyesített ingatlanok megtartják eredeti házszámukat.

9. § (1) A házszámokat, azok változásait a jegyző hivatalból vagy kérelemre határozatban állapítja meg.

(2) A házszám megállapításáról szóló döntést az érintett ingatlannal rendelkezni jogosultakon túl közölni kell a 6. § -ban meghatározott szervekkel.

(3) A házszámtáblát az ingatlan utcafronti kerítésére vagy házfalára, az utcáról jól látható módon kell az ingatlan tulajdonosának elhelyezni.

(4) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, olvasható állapotban tartásáról, szükség szerint cseréjéről, pótlásáról az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia. Amennyiben a házszámtábla cseréjét az utcanév módosítása teszi szükségessé, a csere költségét az önkormányzat átvállalhatja.

4. Záró rendelkezések

10. § Hatályát veszti a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól szóló 13/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelet.

11. § Ez a rendelet 2023. április 1-jén lép hatályba.