Miske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IX.24.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2023. 05. 23

Miske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2023.05.23.

Miske Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 73. § (2) bekezdésében, 76. § (1)-(2) bekezdésében, 77. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat Miske és a Német Nemzetiségi Önkormányzat Miske véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Miske Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) Miske Község polgárai érdekeinek figyelembevételével, a település hagyományai, sajátosságai és lehetőségei alapján meghatározza a településen a közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét.

2. § Az önkormányzat kiemelt céljának tekinti

a) a település hagyományinak ápolását, kulturális életének, kulturális örökségének gondozását, gyarapítását, a helyi értékek megőrzését,

b) a helyi identitástudat ápolását,

c) a közösség kulturális kapcsolatrendszerének szélesítését,

d) az ünnep örömeinek gazdagítását, önszerveződő közösségek közművelődési célú együttműködésének ösztönzését, munkájuk segítését, támogatását,

e) a kisebbségi kultúra értékeinek megismertetését, gazdagítását, hagyományaik gondozását, fejlesztését,

f) a közösségi művelődés színterének, infrastruktúrájának biztosítását.

2. A rendelet hatálya

3. § A rendelet személyi hatálya a közművelődési tevékenység megszervezésében résztvevőkre, a település a közösségi színterére, működtetőire, alkalmazottaira, közművelődési megállapodás alapján közművelődési szolgáltatást biztosító szervezetekre, személyekre, illetve a közművelődési szolgáltatást igénybe vevőkre terjed ki.

3. Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai

4. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról az alábbi formában gondoskodik:

a)1 megszervezi a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 76. § (3) bekezdés a) és d) pontjaiban, valamint a (4) bekezdésben felsorolt közművelődési alapszolgáltatásokat:

aa) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

ab) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

b) szervezi és támogatja a kulturális programokat,

c) támogatja a település közigazgatási területén lévő közművelődési tevékenységet.

(1a)2 A hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása keretében a feladatellátó- különös tekintettel a Miske település szlovák nemzetiségi múltjára- az alábbi szakmai feladatokat látja el:

a) a helytörténettel, a népművészettel és a település szellemi kulturális örökségével kapcsolatos csoportot , klubot működtet, támogatja a művelődő közösségek ezirányú munkáját,

b) részt vesz a helyi művelődési szokások gondozásában, értéktárak kialakításában, a települési értékeket bemutató és népszerűsítő programokat szervez, illetve támogatja azok megvalósítását,

c) az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi szokások figyelembevételével, a művelődő közösségek, a nemzetiségi önkormányzatok, a helyi római katolikus egyházközség bevonásával szervezi az állami, a nemzeti, a társadalmi és a településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatja azok megvalósítását.

(2) Minden természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet és ezek közösségének joga, hogy

a) műveltségét, készségeit gyarapítsa, igénybe vegye az önkormányzat által nyújtott közművelődési szolgáltatásokat, lehetőségeket,

b) közösségi művelődési jogait érvényesítse,

c) művelődési céljainak megvalósítása céljából az önkormányzattól közösségi színteret, szakmai segítséget kapjon.

4. Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának módja és szervezeti keretei

5. § (1) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások ellátása érdekében az alábbi közösségi színtereket biztosítja (továbbiakban: Színtér):

a)3 Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos feladatait elsősorban az általa fenntartott, a 6343 Miske Úttörő u. 2. szám alatt működő Közösségi Ház Közösségi Színtér útján látja el.

b) A településen közművelődési tevékenységet lát el – egyéb feladatai mellett – a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár szakmai felügyeletével működő könyvtár, információs és közösségi hely (Miske, Hajósi u. 1.) .

(2) Az önkormányzat biztosítja a Színtér működéséhez szükséges szakirányú végzettséggel rendelkező személy és a megfelelő számú kisegítő személyzet foglalkoztatását.

(3) A Kultv. és a jelen rendelet által meghatározott feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Miske Község Önkormányzatának képviselő-testülete gyakorolja.

(4)4 Az (1) bekezdésben meghatározott közösségi színterekben alkalmazott szakirányú végzettségű személy feladata, hogy minden év március 1-ig elkészíti a Színtér következő évre szóló munkatervét, a tárgyévi szolgáltatási tervét, az előző év szakmai beszámolóját és március 15. napjáig jóváhagyásra benyújtja a Képviselő-testület részére. A Képviselő-testület jóváhagyása utáni 15 napon belül a szolgáltatási tervet a Színtérben és Miske Község honlapján közzé kell tenni.

(5)5 A közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének helyszínén vagy a közművelődési intézményben és közösségi színtérben biztosítani kell

a) legalább egy, legalább 25 fő befogadására, közösségi események, rendezvények, tanácskozások megtartására egyaránt alkalmas többfunkciós helyiséget,

b) megfelelő számú asztalt és széket,

c) polcrendszert, amely lehetővé teszi könyvek, folyóiratok elhelyezését,

d) legalább egy db bemutatók, előadások megtartására alkalmas prezentációs eszközt,

e) legalább egy db audiovizuális anyagok lejátszására alkalmas eszközt,

f) legalább egy db számítógépet korlátlan internet hozzáféréssel.

(6)6 A 4. § (1a) bekezdése esetén az (5) bekezdésben foglaltakon túl biztosítani kell:

a) legalább egy, kézműves tevékenységek tevékenységek oktatására, végzésére alkalmas alkotóműhelyt,

b) legalább egy kiállítóteret,

c) legalább 60 fő befogadására, előadó-művészeti csoportok próbáinak, előadásainak, illetve ünnepségek megtartására is alkalmas, játszóhellyel rendelkező többfunkciós helyiséget,

d) a helyiség méretének és funkciójának megfelelő számú asztalt és széket.

e) az adott program megfelelő lebonyolításához szükséges fény- és hangtechnikai eszközöket, paravánokat, posztamenseket, installációs eszközöket.

(7)7 Az Önkormányzat a Színtér használati szabályait házirendben határozza meg. A házirend a közösségi színtér és közművelődési intézmény nyitvatartására és látogatói használatára vonatkozó előírásokat tartalmaz. A Színtér nyitvatartási idejét a közösségi színtérnek helyet adó épületben ki kell függeszteni, közzé kell tenni a községi honlapon, illetve a helyben szokásos módon.

6. § (1) Az önkormányzat egyes közművelődési feladataink ellátásába az alábbi intézményeket és szervezeteket, együttműködő partnereket vonhatja be:

a) az önkormányzat nem közművelődési alapfeladatú intézményeit,

b) a település területén működő nem önkormányzati fenntartású intézményt,

c) a település, a kistérség, vagy a megye területén működő közművelődési célú társadalmi szervezetet, civil szervezetet, egyesületet,

d) a település területén működő egyházakat,

e) helyi nemzetiségi önkormányzatokat,

f) közművelődési feladatok ellátásában, rendezvények szervezésében szerepet vállaló szervezeteket, vállalkozásokat, gazdasági társaságokat, magánszemélyeket, önkénteseket.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben szereplő intézményekkel és szervezetekkel a rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására közművelődési megállapodást köthet.

(3) A közművelődési megállapodás megkötésére a Képviselő-testület jogosult.

7. § Az önkormányzat közművelődési feladatai ellátásába kiemelten bevonandó intézmények és szervezetek:

a) Miskei Tóth Menyhért Általános Iskola

b) Miskei Óvoda

c) Tóth Menyhért Alkotóház

d) Rozmaring Hagyományőrző Egyesület

e) Miskei Sporthorgász Egyesület

f)8 Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat Miske

g)9 Német Nemzetiségi Önkormányzat Miske

h)10 miskei Római Katolikus Egyházközség

8. §11 Közművelődési feladatokat a könyvtár is elláthat külön megállapodás alapján.

5. A közművelődési feladatok finanszírozása

9. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos alapszolgáltatásait a költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a(z):

a) központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, támogatás,

b) önkormányzat saját bevételei,

c) pályázati forrás

d) támogatók felajánlásai.

(2) Az önkormányzat az éves költségvetésében határozza meg az éves közművelődési feladatokra fordítható támogatások összegét.

(3) Az önkormányzat a jelen rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására a közművelődési célú tevékenységet folytatókat pénzbeli és nem pénzbeli támogatásban részesítheti.

6. Záró rendelkezések

9/A. §12 Jelen rendeletet a közösségi színtérben ki kell függeszteni.

10. § Ez a rendelet 2021. október 15-én lép hatályba.

11. § A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat helyi közművelődési feladatairól szóló 9/2002. (VI.14.) önkormányzati rendelet .

1

A 4. § (1) bekezdés a) pontja a Miske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 22.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 4. § (1a) bekezdését a Miske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 22.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

3

Az 5. § (1) bekezdés a) pontja a Miske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 22.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

Az 5. § (4) bekezdése a Miske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 22.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

Az 5. § (5) bekezdését a Miske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 22.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdése iktatta be.

6

Az 5. § (6) bekezdését a Miske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 22.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdése iktatta be.

7

Az 5. § (7) bekezdését a Miske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 22.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdése iktatta be.

8

A 7. § f) pontját a Miske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 22.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

9

A 7. § g) pontját a Miske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 22.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

10

A 7. § h) pontját a Miske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 22.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

11

A 8. § a Miske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 22.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

12

A 9/A. §-t a Miske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 22.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.