Miske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IX. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi igazgatási szünet elrendeléséről

Hatályos: 2022. 09. 21

Miske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IX. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.21.
a 2022. évi igazgatási szünet elrendeléséről
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-ában foglaltak szerint eljárva a 2022. évi igazgatási szünet elrendeléséről szóló önkormányzati rendelet megalkotását az alábbiak szerint indokolom:
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (továbbiakban: Kttv.) 232. § (3) bekezdése alapján a képviselő-testület – a Kormány ajánlásának figyelembevételével – a rendes szabadság kiadására igazgatási szünetet rendelhet el. Az ilyen módon kiadott rendes szabadság nem haladhatja meg a köztisztviselő adott évre megállapított alapszabadságának a háromötödét.
Az igazgatási szünetre vonatkozó részletszabályokat a közszolgálati tisztviselők munka- és pihenőidejéről, az igazgatási szünetről, a közszolgálati tisztviselőt és a munkáltatót terhelő egyes kötelezettségekről, valamint a távmunka végzésről szóló 30/2012. (III.7.) Korm. rendelet (továbbiakban: Kormányrendelet) tartalmazza.
A rendelet megalkotását az tette indokolttá, hogy a munkáltató a szabadságolások tekintetében elkerülje a ki nem adott éves szabadságok rendszeresen felhalmozódását, a Karácsony és Újév közötti időszakban az előző évek rendkívül alacsony ügyfélforgalmának tapasztalatai alapján a közszférában foglalkoztatott munkatársakat megillető szabadság előrelátható ütemezésével megteremtse a köztisztviselők egybefüggő rekreációját a rendeletben szabályozott időszakban, mely által az energiaválság következtében tapasztalt rezsiköltségek is jelentősen csökkenek a Hivatal zárva tartása idején.