Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2004. (VI. 24.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról

Hatályos: 2004. 07. 01

Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2004. (VI. 24.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról

2004.07.01.

Szakmár Önkormányzat Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000.évi XLIII.Tv. 31. §-ában kapott felhatalmazása alapján a köztisztasággal kapcsolatos szabályokról az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a község közigazgatási területén, valamint a szállásokon tartózkodó magánszemélyekre, a Polgármesteri Hivatalhoz tartozó intézményekre, az ingatlanok felett rendelkezni jogosult (pl. tulajdonos, kezelő, használó, haszonélvező), illetve megbízottra, másnak a használatában lévő helyiségeket bérlőire, használóira.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékokkal összefüggő tevékenységre.

Fogalmi meghatározások

2. § (1) E rendelet alkalmazása szempontjából háztartási hulladék: (szemét) a lakásokban és lakás céljára használt egyéb helyiségekben, keletkezett hulladék, így pl. a salak (beleértve a központi fűtésből keletkezett salakot is), a rongy, a söpredék, a hamu, korom, törött vagy hibás edény, eszköz, ablaküveg, papír, konyhai hulladék) illetve a műanyag konzervdobozt, üveget), továbbá a kisebb mennyiségű falvakolat, kerti és gazdasági hulladék, falomb.

(2) Az (1) bekezdésben említett helyiségekben keletkezett szemét közül nem minősül háztartási szemétnek az emberi ürülék, az állati trágya, hulla, jég, hó, sár, nagyobb mennyiségű falvakolat, továbbá folyékony tűz-, robbanásveszélyes mérgező, illetve fertőző anyag, nagyobb méretű felhasznált tárgy (bútordarab, szalmazsák, stb.) a lakásban folytatott kisipari tevékenység gyakorlásából keletkezett hulladék.

(3) Közterület: az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészlet (közút, járda, közpark).

Ingatlanok, közterületek tisztántartása

3. § (1) Az ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelője, haszonélvezője, illetve megbízott, másnak a használatában (bérbe adott helyiségek, területek) levő ingatlanoknál a bérlő (használó) köteles gondoskodni.

(2) A közterület a 2. §.(3) bekezdés szerinti - ideértve a rajtuk levő nyílt árkokat – rendszeres tisztántartásától és az ott keletkezett települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenység ellátásáról a Polgármesteri Hivatal köteles gondoskodni e területen levő váróhelyiségek, várakozóhelyek, járdaszigetek tisztántartásáról is.

(3) A szórakozó, vendéglátó- és árusító helyek, üzletek előtti járdaszakaszt a használó köteles tisztántartani, és a hulladékot eltávolítani.

(4) Az ingatlanok előtt lévő járdaszakasz állandó tisztántartásáról, portalanításáról (száraz időben a szükség szerint locsolásról) a hó eltakarításról, a síkos járdarész lezárásáról a tulajdonos, bérlő gondoskodik. Ugyancsak ő gondoskodik a járdaszakasz melletti folyókának hótól, jégtől és a lefolyást akadályozó anyagoktól való megtisztításáról.

Járda hiányában egy méter széles területsávot kell járdának tekinteni.

(5) Az ónos esőtől, jégtől vagy hótól síkossá vált járdát (járdaszakaszt) a szükséghez képest naponta többször is le kell takarítani, illetve fel kell hinteni. A felhintésre bomló, szerves anyagot nem tartalmazó szóróanyagot (fűrészport, homokot, hamut, kisszemcsés salakot) kell használni. A szóróanyag beszerzéséről a tisztításra kötelezett köteles gondoskodni.

(6) A közterületek, sportolás céljára szolgáló területek beszennyezése tilos! A köztisztaság megóvása és a balesetek elkerülése végett az említett területeken szemetet, hulladékot (papír, gyümölcshéj, stb.), szennyező vagy egészségre ártalmas anyagot (mosogató, mosóvíz, szennyvíz) kiönteni, elszórni, kiengedni vagy eldobni nem szabad.

(7) Szemetet, hulladékot csak az erre a célra rendszeresített és felállított szeméttároló edényekbe szabad dobni.

(8) Aki a közhasználatú zöldterület állapotát, valamely engedélyezett tevékenységével összefüggésben megváltoztatja, köteles a tevékenysége befejezését követő 30 napon belül az eredeti állapotot – a szükséges mértékben – helyreállítani.

4. § (1) Szilárd és folyékony hulladéklerakó a településen nem működik.

(2) Háztartási hulladékot csak a szervezett szemétszállítás keretén belül és kukában lehet tárolni és szállítani.

(3) Egyéb háztartási szemetet, építési és bontási törmeléket a szolgáltatótól igényelt konténerbe lehet tárolni.

5. § (1) Közterületen terményt, takarmányt, tüzelőt tárolni tilos! Építésianyagot csak indokolt időtartamra, közterület-használati engedély alapján lehet közterületen tárolni.

(2) A háztartásban keletkezett salakot a járda és az út közötti szakaszra – feltöltés címén – kiönteni nem szabad.

(3) Állati hullát, valamint olyan anyagot, amely a környék levegőjét szennyezi, az egészséget veszélyezteti vagy élősdiek számára tápot nyújthat, sem közterületen, sem magánterületen elhelyezni, vagy elhagyni nem szabad.

(4) Elhullott nagy állatok megsemmisítéséről a tulajdonos köteles gondoskodni a Solti Állatifehérje Gyár útján, kisállatok esetén saját megsemmisítéssel (földeléssel).

(5) Ha az állat elhullása távoleső, nehezen megközelíthető helyen következett be, illetve ha az állati tetem elszállítása körülményes, az illetékes állatorvos engedélyt adhat az elhullás helyén történő megsemmisítésre.

Csapadékvíz okozta szennyeződések eltávolítása

6. § (1) Az épület tulajdonosa az OÉSZ előírása szerint köteles gondoskodni arról, hogy az épület tetőzetéről az esővíz, hólé ne csurogjon a járdára.

(2) A havat és jeget a háztetőnek közterület felé eső oldaláról csak olyan időszakban szabad letiltani, amikor a forgalom csökkent. Tisztítás alkalmával a járdát el kell zárni és a járókelőket alkalmas módon figyelmeztetni az elhaladás veszélyére.

(3) A tulajdonosnak a pangó vizek keletkezését és posványosodását a csapadékvizek akadálytalan levezetése után kell meggátolni.

Állattartás

7. § (1) Közterületen mindenféle állattartás tilos!

(2) A község belterületén állatok tartása – a közegészségügyi és köztisztasági szabályok betartása mellett – nem korlátozott. Az állatok tartására szolgáló létesítményeket és azok helyiségeit (ólakat, ketreceket) naponta legalább egyszer, de szükséghez képest többször is ki kell takarítani és szükség szerint mésztejjel vagy más megfelelő fertőtlenítő szerrel fertőtleníteni kell. Az ott található kártékony rágcsálókat rendszeresen kell irtani. A gazdasági udvart elkerítve és tisztán kell tartani.

(3) A község belterületén és a sportpályán háziállatokat legeltetni tilos!

(4) A kijelölt legelőre az állatokat kizárólag az úttesten szabad hajtani. A tulajdonos köteles az állatot a Kalocsai utca végéig kísérni.

(5) Ebeket élelmiszer, vendéglátó üzletekbe, boltokba, szórakozóhelyekre, játszóterekre, egészségügyi intézményekbe, iskolákba, óvodákba bevinni még pórázon sem szabad.

Ebeket felügyelet nélkül az utcára kiengedni tilos!

(6) A belterületen felügyelet nélkül hagyott, kóborló ebeket be kell fogni és a befogott, 8 napon belül nem értékesített ebeket menhelyre kell szállítani.

(7) Az állatok tartására vonatkozó előírásokon túl minden állattartó köteles biztosítani, hogy az állattartás következtében mások jogai ne szenvedjenek sérelmet.

Szennyvíz

8. § (1) A háztartásban keletkezett szennyvizet és trágyalevet a közterületre kiengedni, kiönteni tilos!

(2) Tilos a korábban ivóvizet adó kút szennyvíztárolóként való felhasználása!

(3) Az illemhelyek rendszeres karbantartásáról a tulajdonos, bérlő (használó) köteles gondoskodni.

(4) A trágya helyét akként kell kijelölni, hogy a trágyalé szét ne folyhasson. E célból peremtöltést és peremárkot kell létesíteni. A trágyatárolóknak telken való elhelyezésére, építésére az OÉSZ rendelkezései az irányadók.

Ivóvíz

9. § (1) Az ivóvizet szolgáltató kutakat az ivóvíz szennyeződésének megakadályozása céljából különös gonddal kell tisztán tartani és meg kell védeni az esetleges szennyeződésektől. Az ivóvizet szolgáltató kút környékén olyan szennyező forrást (istállót, ólat, illemhelyet, szennyvízemésztő gödröt, stb.) mely a kút vizét, vagy a talajon keresztül a talajvizet szennyezheti, létesíteni vagy fenntartani csak a közegészségügyi és építési szabályokban meghatározott távolságban szabad.

(2) A község belterületén, valamint a szállásokon elhelyezett ivóvíz közkifolyók mellett és azok környékén – 10 méteres körzetben – bármilyen tárgyat ( gk, edények, lábbeli, stb.) mosni tilos!

(3) Közkifolyók környékén és azok mellett állatokat itatni tilos!

Szeszesital fogyasztás megtiltása közterületen

10. § (1) Boltok, üzletek előtt és környékén lévő közterületen a szeszesital fogyasztás tilos! (Ez nem vonatkozik a közterületen elhelyezett és közvetlenül közterületre árusítást végző boltok, üzletek környékére, valamint a majális jellegű rendezvények során ideiglenesen kitelepült árusítóhelyek környékére.)

Hirdetések, falragaszok elhelyezése

11. § (1) Hirdetéseket, falragaszokat csak erre a célra készített hirdetőtáblán szabad közzétenni.

(2) Középületek és házak falán vagy az utcán levő egyéb létesítményeken hirdetéseket, falragaszokat, üzleti reklámokat elhelyezni tilos!

Választási hirdetményekre vonatkozó külön előírások:

(3) Tilos politikai agitációra utaló plakátot elhelyezni, szavazóhelyiség területén, épületen.

Hirdetéseket megjelentetni a havonta megjelenő Önkormányzati Híradóban is lehet. Terjedelme max. 1 oldal.

A hirdetés díja egységesen 200.-Ft.

(4) Választási hirdetményt épületek falára, kerítésére, az épület tulajdonosának, kezelőjének csak a hozzájárulásával lehet elhelyezni.

(5) Választási kampány befejezését követően a hirdetmények eltávolítása a hirdetmény elhelyezőjének a feladata.

Köztisztasági rendelkezések betartásának ellenőrzése

12. § (1) Ezen rendeletben foglaltak rendszeres ellenőrzéséről a Polgármesteri Hivatal gondoskodik. Két fő kapott megbízást (igazolványt) az ellenőrzésre, akiknek helyszíni bírságolási jogosítványaik is vannak.

(2) Szabálysértést követ el és 30.000.-Ft.-ig terjedő pénzbírsággal sújtható

- az ingatlan tulajdonosa( kezelője, haszonélvezője, bérlője, használója), ha az ingatlan tisztántartásáról (portalanítás, hóeltakarítás, síkosság megszüntetése szóróanyaggal) nem gondoskodik,

- a szórakozó, vendéglátó és elárusító helyek, üzletek üzemeltetői ha a helyiségek előtti járdaszakaszt nem tartják tisztán, illetve a hulladékot nem szállítják el.

- aki a szemetet, hulladékot nem az e célra rendszeresített szeméttároló edényben helyezi el

- aki a közhasználatú zöldterület állapotát megváltoztatja és 30 napon belül az eredeti állapotot nem állítja vissza

- aki közterületen terményt, tüzelőt, építőanyagot engedély nélkül tárol

- aki állati hullát illetve olyan anyagot helyez el, ami emberek egészségét veszélyezteti

- aki a község belterületén és a sportpályán háziállatot legeltet.

- aki a háztartásában keletkezett szennyvizet és trágyalevelet a közterületre kienged

- aki hirdetéseket nem az e célra kijelölt hirdetőtáblán tesz közzé.

Vegyes rendelkezések

13. § (1) Ezen rendelet 2004.július 1-én lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) E rendelet által nem szabályozott kérdésekben az 1/1986.(II.21.) ÉVM-EÜM. rendelet az irányadó.

(4) Ezzel egyidejűleg a 4/1991.(IV.04.), a 4/1995.(II.01.) és az 5/2000.(III.02.) számú rendelet hatályát veszti az egységes szerkezetbe történő megjelenítéssel együtt.