Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013.(IX.3.) önkormányzati rendelete

Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testülete 9/2013.(IX.3.) rendelete a közterület filmforgatási célú hasznosításáról

Hatályos: 2013. 09. 04- 2016. 11. 15

Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4)(5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében és az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. törvény 98. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában e rendelet szabályait kell alkalmazni.


2.§

(1) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(2) A képviselő testülete az önkormányzat tulajdonában lévő közterületek filmforgatási célú használatának felső határát a rendelet mellékletében meghatározott összegben állapítja meg.

(3) A közterület filmforgatási célú igénybevétele szempontjából a képviselő-testület Csólyospálos község közigazgatási területén turisztikailag kiemelt közterületet nem állapít meg.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott díj megfizetése alól mentesség nem adható.

(5) Kedvezmény kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások, Csólyospálos történetének, kulturális örökségének, egyházi életének gazdasági, művészeti értékeinek, sportjának, kulturális életének, civil szervezeteinek, turisztikai nevezetességeinek bemutatására szolgáló, valamint az önkormányzat megrendelésére készített filmalkotások.

(6) A közterület használati díjkedvezmény mértéke maximum 50% lehet.


3.§

(1)  Filmforgatás nem engedélyezhető az Önkormányzat által vagy megbízása alapján közterületre szervezett önkormányzati rendezvények időtartamára, illetve területére.


 (2)A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg a 15 nap időtartamot.


(2) Vasárnap és ünnepnapokon filmforgatás célú közterület-használat nem engedélyezhető.  

(3) A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat, kivéve, ha az éjszakai forgatás elkerülhetetlen.

(4) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek fel nem róható események esetén az akadály elhárulása után lehetőleg azonnal, de legkésőbb 15 napon belül a közterület használatot újra biztosítani kell, olyan időtartamra, ameddig a filmforgatás akadályozott volt.

(5) A rendkívüli természeti események esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően lehetőleg azonnal, de legkésőbb 15 napon belül a közterület használatot újra biztosítani kell, olyan időtartamra, ameddig a filmforgatás akadályozott volt.


4.§

(1) A hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:
a) az eredeti állapot helyreállítását,
b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartását,
c) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,
d) a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,
e) a filmforgatás során a szomszédos  lakó ingatlanok  gyalogos  vagy  gépkocsival történő megközelítésének  folyamatosan biztosítása, továbbá
f) a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.


5. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


     Á. Fúrús János                                                                 dr. Szöginé dr. Lajkó Erika
       polgármester                                                                                    jegyző