Csólyospálos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (III.03.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli források átvételéről és az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról

Hatályos: 2014. 03. 03- 2017. 07. 12

Csólyospálos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


  1. Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden, az államháztartáson kívüli forrás átvételére és – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott pénzbeli támogatásra.

(2) A rendelet tárgyi hatálya nem terjed ki a szociális  ellátásokra, a szociálisan rászorultak részére megállapított pénzbeli támogatásokra, a magánszemélyeknek juttatott adományokra, ösztöndíjakra,  a lakásépítési és vásárlás helyi támogatásáról szóló rendelet alapján nyújtott  támogatásra, és a fiatalok életkezdési támogatására.

2. Támogatás nyújtása államháztartáson kívülre


2. §


Az önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg azon költségvetési előirányzatait, amelyek terhére felhalmozási vagy működési célú támogatás nyújtható.

3. §


(1) Önkormányzati támogatás pályázat vagy kérelem alapján nyújtható. A kérelemre történő támogatás nyújtása esetén elsősorban az önkormányzat érdekében végzett tevékenység támogatására történhet.

(2) Önkormányzati támogatásban az részesülhet, aki, vagy amely szervezet a pályázati kiírásnak megfelelő pályázatot, vagy írásbeli kérelmet nyújt be és valamennyi szükséges mellékletet csatol.

4. §


  1. A pályázatot a kiíróhoz, a kérelmet a polgármesternek címezve kell benyújtani.  A kérelemhez mellékelni kell a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló  külön jogszabály szerinti nyilatkozatokat.
  2. A támogatásról a képviselő-testület dönt.
  3. A támogatottal szerződést kell kötni, melyben a pályázatban vagy a döntéshozó által meghatározottak szerint a támogatás célját, összegét,  vissza nem térítendő támogatás esetén az elszámolás határidejét és formáját, visszatérítendő támogatásnál a visszafizetés ütemezését rögzíteni kell.

 (3) Az elszámolást elmulasztó támogatott részére az elszámolási határidő lejártát követő 3 évig önkormányzati támogatás nem folyósítható.


5. §


(1) A támogatási szerződés módosítására a felhasználás célja és az elszámolási határidő vonatkozásában kerülhet sor, egy alkalommal, a támogatott elszámolási határidő lejárta előtt benyújtott írásbeli kérelmére.

(2) A módosításról  a képviselő-testület dönt.

(3) Az elszámolási határidőre  fel nem használt támogatási  összeget vissza kell fizetni.

3. Államháztartáson kívüli forrás átvétele


6. §


(1) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló döntés során vizsgálni kell az átvétel következményeként az Önkormányzatnál esetlegesen felmerülő kiadásokat, a forrásátvétel következményeit.

(2) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről

a) 500.000 Ft-ot meg nem haladó összegű forrás  esetén a polgármester dönt, kivéve az alapítványi forrás átvételét,

b) 500.000 Ft-ot meghaladó összegű forrás, valamint alapítványi forrás átvétele esetén a forrásátvételről a képviselő-testület dönt.

(3) Az államháztartáson kívüli forrás átvételére e rendelet támogatásra vonatkozó szabályait értelemszerűen kell alkalmazni.

4. Záró rendelkezések


7.§


(1) Ez a rendelet  kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépést követően

a) benyújtott támogatási kérelmekre

b) kiírt pályázatokra,

c) kezdeményezett támogatási szerződés módosításra,

d) felajánlott államháztartáson kívüli forrás átvételére

kell alkalmazni.