Csólyospálos Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014. (IV.7.) önkormányzati rendelete

a fiatalok életkezdési támogatásáról

Hatályos: 2014. 04. 07

Csólyospálos  Község Önkormányzata Képviselő-testülete fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXXIV. Törvény  6. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében   eljárva a következőket rendeli el:




A rendelet célja


A fiatalok életkezdési támogatásának célja, hogy a felnőtté váló gyermek önálló élete indulásakor biztonságosabb anyagi háttérrel kezdhesse meg a továbbtanulást, a pályakezdést, az otthonteremtést és a családalapítást. 


A rendelet hatálya

                                                           

1.§


(1) E rendelet alapján meghatározott feltételekkel a 2007. december 31. után született  vagy ezen időpont után örökbefogadott gyermekeket az önálló életkezdéshez életkezdési támogatás illeti meg.

(2)  A rendelet személyi hatálya  Csólyospálos  közigazgatási területén élő 2. §-ban említett személyekre terjed ki.


Fogalmak


2. §

E rendelet alkalmazásában:

  1. életkezdési támogatás: a gyermeket 18. életévének betöltése napján e rendelet alapján a  Magyarország törvényes fizetőeszközében megillető összeg;
  2. fiatal felnőtt: a 18. életévének betöltése napját követően a 3. pontban említett személy;
  3. gyermek: Csólyospálos község területén lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár a 18. életévének betöltése napjáig; 
  4. kiutaló: Csólyospálos Község Önkormányzata
  5. Start-számla: a  2005. évi CLXXIV. törvényben meghatározott fogalom
  6. számlavezető: a 2005. évi CLXXIV. törvényben meghatározott fogalom
  7. utalási összeg: a kiutaló által a gyermek javára a Start-számlát vezető számlavezetőhöz e rendelet alapján utalt összeg.

Eljárási szabályok


3. §


(1) Az életkezdési támogatás megállapítására irányuló kérelmet a szülőknek  az 1.  mellékletnek megfelelően Csólyospálosi Közös Önkormányzati Hivatalnál  (továbbiakban: Hivatal)  kell előterjesztenie.

(2)  A kérelem benyújtása folyamatos.

(3) A kérelmező a jogosultság elbírálásához köteles a maga, valamint a háztartásában élők adataira vonatkozóan nyilatkozni, a kérelem elbírálásához szükséges igazolásokat, okmányokat becsatolni.

(4) A kérelemhez csatolni kell:

  1. a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát,
  2. a Start-számla megnyitását igazoló okmányt.

(5) Az életkezdési támogatásban részesülő gyermek szülei a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozását 15 napon belül kötelesek a Hivatalnál  bejelenteni.  

A támogatás jogosultsági feltételei


4. §


 A helyi életkezdési támogatásra jogosult:

  1. az első utalási összegre az a csólyospálosi  bejelentett lakóhellyel rendelkező gyermek, akinek  valamelyik szülője  a gyermek megszületése vagy örökbefogadása  előtt egy évvel már csólyospálosi  bejelentett  lakóhellyel rendelkezik, 

b)  a második és harmadik utalási összegre az a gyermek, aki születésétől vagy örökbefogadásától  kezdve folyamatosan csólyospálosi  bejelentett lakóhellyel rendelkezik és

Start-számlával rendelkezik.

A támogatás mértéke


5. §


(1) Csólyospálos  Önkormányzata a kincstári és természetes személy általi befizetésektől függetlenül a Start-számla összegét az alábbiak szerint egészíti ki:

a)   a gyermek születési  vagy örökbefogadási évében (első utalási összeg) továbbá,

b) a gyermek születési évét követő hetedik évben (második utalási összeg) és a gyermek születési évét követő tizennegyedik évben (harmadik utalási összeg).

(2) Az első utalási összeg 50. 000 Ft, ezt követően a második 75. 000  Ft és harmadik utalási összeg 100.000 Ft.

(3) A támogatás   (1) bekezdés  a)   pontjában   foglalt esedékesség évében vagy a gyermek egy éves korának betöltéséig  igényelhető. A határidő elmulasztása az (1)- (2) bekezdés vonatkozásában jogvesztő.

A jogosultság érvényesítése


6. §


(1) A támogatás megállapításáról  átruházott hatáskörben  a polgármester dönt.

(2) Az életkezdési támogatás első utalási összegének a Start-számlára  történő átutalásáról - a döntést követő 8 napon belül – a  Hivatal   gondoskodik.

(3) A gyermek jogosultságának igazolása esetén, a második és harmadik utalási összegnek a számlavezetőhöz történő átutalásáról  - a döntést követő  8 napon belül – a Hivatal   gondoskodik.

(4) A gyermek bejelentett lakóhelyének megszűnése esetén a számlára újabb befizetések nem történnek, a támogatást a 18. életévét betöltött fiatal veheti fel.

  1. §


Az életkezdési támogatást a Start-számlán nyilvántartott követelés alapján

  1. a fiatal felnőtt 18. életévének betöltése napjától,
  2. a gyermek, illetőleg fiatal a felnőtt halála esetén az örökös a hagyatéki határozat jogerőre emelkedését követően veheti fel.


Záró rendelkezések


  1. §


(1) Ez a rendelet  kihirdetés napján lép hatályba.

(2) Hatálybalépésével a  fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 15/2007.(XII.22.) rendelet hatályát veszti.